Adevărul este amar (din categoria viaţa bate ficţiunea)




Ce poate să determine o mamă să-şi respingă fiul? Cât de grave pot fi faptele, aşa încât să se producă o ruptură iremediabilă? Această poveste întrece orice imaginaţie.Greu de acceptat pentru cineva care se consideră fiinţă umană. Nu voi da numele reale ale personajelor ,din motive lesne de înţeles, dar povestea poate să fie o pildă pentru mulţi dintre noi.
Ne aflăm în anul 1979, într-un oraş din sudul României. Magda este soră medicală şi lumea vorbeşte despre ea că, din cauza unui şoc emoţional puternic, s-a închis sufleteşte, refuzând comunicarea cu alte persoane.Profesional , nimeni nu are nimic de spus. Îngrijeşte bolnavii cu aceeaşi dragoste şi devotament. Dar să vedem ce a adus-o în aceasta situaţie...

“Doar nu sunt Fecioara Maria! ”

Divorţată. Chiar dacă la momentul desfăşurării evenimentelor are 43 de ani , Magda este încă o femeie frumoasă şi bine îngrijită.Părul ei blond şi lung până la mijloc ,talia subţire, ochii albaştri şi blânzi, provoacă invidie chiar şi în rândul fetelor de douăzeci de ani.Locuieşte împreună cu fiul ei, Robert, student la medicină în anul doi.Cei doi se înţeleg minunat.Există o compatibilitate uluitoare între ei. Magda consideră că este cel mai bun copil pe care l-ar fi putut avea.Dimineaţa , Robert se trezeşte înainte şi prepară cafeaua. Ei ii face plăcere că fiul este atât de atent şi nu-i refuză niciodată amabilităţile. Dar, într-o zi, femeii i se face rău. Începe să aibă ameţeli serioase şi greţuri, fapt care o determină să meargă la medic.Răspunsul este clar: SARCINĂ! Pe moment se enervează pe incapacitatea medicului de a-i pune un diagnostic corect şi exclamă: “doar nu sunt Fecioara Maria!”
Adevărul este amar. El vine ca un trăsnet .Pentru că, de câţiva ani buni, ea nu mai are relaţii intime cu un bărbat, psihologii îi sugerează ca fiul său ar avea o legătură cu ceea ce i se întamplă. Este doar o bănuială, suficientă ca să-i furişeze în suflet îndoiala.Simte că trebuie să ştie! Acceptă să-i întindă tânărului o cursă menită să scoată adevărul la iveală . A doua zi , fiul îi face cafeaua, ca de obicei .Numai că , în timp ce el merge la baie, ea varsă lichidul în chiuvetă şi se face că adoarme. Ar da orice să se înşele ,dar, din păcate, totul este real. Ulciorul ,de data asta, se sparge. Prins în fapt,acesta recunoaşte că de şase luni îi pune zilnic somnifere în cafea.Apoi întreţine relaţii sexuale când este adormită.Urmează reproşuri din partea ei şi o tăcere vinovată din partea lui .Apoi procesul, în urma căruia tânărul este condamnat .Un avort legal şterge urmele unei montruozitaţi.Dar cele două personaje sunt marcate pe viaţă.Doi oameni care nu mai sunt oameni.Două persoane ale căror suflete se simt stinghere pe pământ din cauza unei poveri mult prea mari pentru o fiinţă umană.

Georgeta Istrate

2 comentarii:

  1. Dumnezeule!!!
    Eu sper ca e doar un text de fictiune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnu' Anonim, nu prindeti Protv?
    Din pacate...da, viata intrece fictiunea. Cu mult.

    RăspundețiȘtergere

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...