Expoziția "Specii de spații", (9) - Marcel Didier

Broken Obelisk - Marcel Didier

      Lucrarea aparține artistului francez  Marcel Didier, născut în anul 1961 la Besançon, în Franța. A fost realizată în anul 2013 și este una dintre cele mai admirate lucrări din expoziție.

  Opera arată ca un copac și ca un obelisc în același timp. Nu e sută la sută nici copac, nici obelisc. E un mixaj între cele două, cu un mesaj destul de sugestiv . Lucrarea pare să arate atât frumusețea naturii prin acest copac, cât și urâțenia intervenției omului care strică armonia prin distrugere (tăieturile de fierăstrău).
   Personal, cred că mesajul se poate extinde la orice domeniu al activității umane, atâta timp cât intenția nu este de a proteja.


Va cădea sau va rezista?


        Ce spun comentariile de specialitate despre lucrare:" Despre copacul transfigurat în această sculptură, Didier Marcel spune «mi l-am imaginat ca pe un vestigiu, care va cădea sau va rezista. Am vrut să mă joc cu noțiunea de imposibil : pare imposibil ca structura să rămână în echilibru. Cele patru fețe în oglindă evocă tăieturile fierăstrăului ».

Modelul mental și formal al lucrării


      Titlul lui Marcel citează direct modelul mental și formal al lucrării - sculptura eponimă a lui Barnett Newman, instalată în fața Capelei Rothko din Houston, o întâlnire fantastică între vârful unei piramide și cel al unui obelisc.

 O întrebare...

        Diferența dintre lucrări e poate la fel de importantă ca identitatea de titlu :ceea ce e esențializat la Newman, rezolvat în cheie simbolică prin coliziunea dintre două forme tipice ale comemorării monumentale, devine la Marcel o întrebare despre raporturile dintre natură și cultură, distrugere și reconstrucție ".


Georgeta Istrate




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...