Expoziția "Specii de spații" (8) - Farah Atassi

Full Color Still Life - Farah Atassi

     
    
O simfonie care te zăpăceşte

         Nici nu ştiu unde să mă uit mai întâi, toate sunt în centru şi niciuna nu e...Mă zăpăceşte şi mă vrăjeşte în acelaşi timp... Nici nu mă mir. Iată ce spune curatorul Mihnea Mircan în catalog : " Picturile lui Farah Atassi construiesc scenografii stranii din proporţii distorsionate , reflexii, motive care amestecă forme moderniste şi tipare folclorice , detalii arhitecturale şi forme organice redate schematic. Acest teatru al obiectelor este atât mimetic cât şi abstract , un loc în care cvasi-forme şi prezenţe fantomatice , abia distinse volumetric de mediul în care apar , sunt arătate şi ascunse , expuse şi camuflate" (Catalog, pagina 15).


O scenă care se deschide şi - SURPRIZĂ!!!

    Lucrarea aparține artistei Farah Atassi, născută în 1981 la Bruxelles, Belgia. Când am privit-o pentru prima dată mi-a dat impresia de o simfonie de culori și figuri geometrice, spații create pe o rază de soare, ca să nu zic direct lumină, raza fiind flancată de două triunghiuri închise la culoare. Unul e albastru, iar celălalt negru. În josul lucrării, un alt triunghi creat pare  să susțină raza luminoasă din centru. Ai impresia de scenă care se deschide în cele trei triunghiuri, dezvăluind spațiile multicolore conținute de figurile geometrice din interiorul razei.
   O foarte mare încântare am observat în expresia fețelor studenților la arhitectură și a arhitecților deja consacrați.


Lumini și umbre


     Explicațiile de pe etichetă :"Detaliile de arhitectură ori design și formele organice din lucrare primesc același tratament pictural, în care prezența cromatică, lumina și umbra, figura și fundalul, felul în care lucrurile se înscriu în spațiu sunt rezolvate prin repetiția, rotația și intercalarea unor forme triunghiulare.

Natura statică...


      Natura statică este una dintre imaginile care introduc temele acestei expoziții, dar și preambul pentru o prezentare mai substanțială a lucrărilor artistei în următoarea sală ".

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...