Expoziția " Specii de spații" (6) - Philippe Decrauzat

Untitled, de Philippe Decrauzat

 O amprentă de mister



       Autorul lucrării, născut în 1974 la Lausanne, în Elveția, surprinde printr-o temă absolut superbă. O lucrare care te absoarbe într-o dimensiune misterioasă, de care cu greu te poți detașa. Privind lucrarea de-a dreptul hipnotizatoare, ai senzația că te desprinzi de pe pământ. Te cheamă negrăit de dulce într-un joc pe care nu l-ai mai jucat și ale cărui reguli nu le cunoști - o undă, un val, o buclă, o  ceva  sau un ceva care pare că vrea să te absoarbă , apoi să te elibereze...E ca un joc ce te scoate din ale tale. Interesant!
     Aproape toți vizitatorii stau în fața acestei lucrări minute în șir, iar când se trezesc la realitate, au întotdeauna întipărit un zâmbet pe chip, ca o amprentă a misterului. 
 Mihnea Mircan, curatorul expoziţiei spune despre lucrare că autorul  " sugerează că dinamica picturii nu trebuie să fie restrânsă la suprafaţa tabloului, ci lăsată să se propage către margini şi să se insinueze în spaţiul din jur. Formă, efect şi funcţie se întrepătrund pentru a  produce un fragment dintr-o realitate deformată , şi nu doar imaginea unei distorsiuni , o formă ce pare să aspire să existe în lume , şi nu doar în teritoriul reprezentării" (Catalog Expoziţie, pagina 14).

Impresia de mișcare



        Iată ce descriere am găsit pe eticheta lucrării :" Decrauzat reformulează în lucrările sale codurile vizuale ale artei abstracte din anii 1960, ale artei cinetice și Op-art-ului. Undele și pulsațiile luminoase care animă compozițiile sale geometrice trimit la fenomenul cinematografic de persistență retiniană, unde impresia de mișcare este creată de succesiunea rapidă a unor imagini fixe. El folosește spațiul tabloului ca pe un ecran pe care s-a întipărit urma luminoasă a unei secvențe dintr-un film". 

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...