luni, 8 august 2016

Călin - Alexiu Stegerean, noul director al Muzeului de Artă al RomânieiCălin -Alexiu Stegerean, noul director al MNAR

     

MNAR – un spaţiu vital în care patrimoniul să fie pus în valoare

   Muzeul de Artă al României are un nou director, pe nume Călin - Alexiu Stegerean. Domnia sa vine din lumea artistică, are o voce caldă, gesturi liniştite şi multe proiecte pentru publicul iubitor de artă. Noul director s-a născut la Cluj,  în data de 28 februarie 1961. Cum spuneam, el însuşi  este artist plastic, curator, critic de artă, manager cultural.

    CV-ul domnului Stegerean este unul impresionant, din care voi menţiona doar câteva date.
Este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj- Napoca, secţia grafică. De asemenea, are un master în management cultural, la Facultatea de de Studii Europene a Universităţii Babeş – Bolyai.  Deţine titlul de doctorand al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Babeş – Bolyai, cu teza „ Artele plastice şi revistele literare de avangardă din România interbelică”. Până în 2014, timp de două mandate, a condus Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

        În calitate de artist plastic a avut numeroase expoziţii personale de pictură, grafică, fotografie, în ţară şi străinătate, a curatoriat expoziţii şi a urmat cursuri şi stagii  de cercetare în ţară şi peste hotare, a publicat articole în mai multe ziare. O aşa impresionantă carieră a fost încununată de mai multe  premii naţionale şi internaţionale, acestea  confirmând valoarea muncii sale.    

    Noul director doreşte ca Muzeul de Artă al României să devină „un spaţiu vital în care patrimoniul cel mai reprezentativ pentru istoria artei din România să fie pus într-un context larg, atât naţional cât şi internaţional, din care să rezulte aportul artiştilor noştri la arta universală, raporturile tradiţie-modernitate, conexiunile cu arta contemporană şi cu noile generaţii de artişti, cu evoluţiile societăţii de azi”.

 Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu