Expoziția "Specii de spații" (20) - Joe Reihsen

   Titlul lucrării:

 "Just this" 

2016, acrilic pe lemn

Lucrarea aparține artistului Joe Reihsen, născut în anul 1979 la Blaine, SUA.

       Just this este una dintre lucrările în fața cărora stai minute în șir, ore sau chiar îți propui să revii, ca să o deslușești. Te intrigă și te fascinează în același timp. Am observat vizitatori care s-au sucit și s-au învârtit pe lângă ea, au citit și răscitit eticheta, dar parcă nu erau mulțumiți. Mai voiau ceva. Un ceva pe care îl simțeau, dar care scăpase chiar și specialiștilor.


        Lucrarea nu este executată în culori vii, puternice. Puteți observa pe fotografiile pe care le-am făcut, nuanțele de gri, alb, negru... Formele stau să se restrângă sau să se dilate. Nu știi niciodată ce o să iasă. 

    " Pictura lui Joe Reihsen este o acumulare de forme vădit picturale şi aparent digitale, o aglomerare de sisteme de notaţie şi înregistrare care se îmbină într-o caligrafie stranie , şi într-o imagine care discută starea picturii în epoca rezoluţiei înalte şi a proliferării infinite a imaginilor" (Mihnea Mircan, curatorul expoziţiei, text din Catalogul expoziţiei , pagina 15).



Forme mai mult sau mai puțin diafane. Spații ocupând spațiul... Senzația de plutire... 



Descriere de specialitate

Să vedem totuși ce ne spun specialiștii...


       "Iluzia unor straturi suprapuse din pictura lui Reihsen funcționează ca un lichid amniotic în care plutesc semne analogice și digitale și din care s-ar putea naște noi forme, precum și noile coduri care le fac inteligibile. Inscripțiile din prim plan compun un alfabet de gesturi și semne care, prin multiplicare și repetiție, ar putea contura o pictură abstractă. Suspendate însă pe un fundal care amintește de un accident în manipularea unei fotografii, semnele apar ca specii gestuale, prinse într-un 'insectar' de forme, accente și intensități ".

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...