Expoziția "Specii de spații" (23 ) - Vik Muniz



 Titlul lucrării :

WWW (World Map)

 Pictures of Junk, 2008


Autorul lucrării este Vik Muniz, născut la Sao Paulo, Brazilia, în anul 1961.

   

 O hartă inedită

           Carcase de calculator, piese dezmembrate, mouse-uri, tot felul de cipuri, cabluri, bobine, tastaturi din care artistul a creat o hartă a lumii. Printre griuri și metalic,  se poate zări câte o piesă minusculă roșie, verde, albastră. Dacă nu te uiți cu atenție, poate să-ți scape.



         O hartă a lumii care, din punctul meu de vedere, poate fi interpretată în cel puțin două moduri. Unul negativ, în sensul că planeta a ajuns un spațiu plin de gunoaie, depresiv, ca un loc saturat de stricăciuni. Iar al doilea mod se poate interpreta pozitiv...


   
  Un loc ce așteaptă o minte inteligentă care să reînvie totul , să știe ce să facă cu aceste gunoaie, în sensul de a le transforma în ceva util, plăcut și stimulator.


          
     O altă idee mă duce cu gândul în viitor, în sensul că omul își va activa propriul creier atât de mult încât nu-i va mai trebui tot felul de cârje să-l susțină. Nu va mai avea nevoie de nimic material de care să se folosească. Va crea nu cu materiale, ci cu puterea gândului. 



         Curatorul Mihnea Mircan subliniază la pagina 15 a Catalogului despre impulsul cartografic al expoziției, următoarele :" încercarea de a găsi punctele cardinale ale unei lumi haotice. Lucrarea lui Vik Muniz este un trompe l'oeil în care harta lumii este tradusă în limbajul inadecvat al resturilor, reconstituită din părți de calculatoare dezasamblate și recuzită de birou, un plangiglob derutant din cauza alternanței între dimensiunile acestor obiecte sărace, care face ca unele părți ale lumii să apară mai mari și mai apropiate decât altele ".

Explicația de specialitate - eticheta

          "Vik Muniz fotografiază imagini inspirate din istoria artei sau împrumutate din surse mass-media, reconstruite în trompe l'oeil cu ajutorul unor materiale sau obiecte 'low-tech', resturi ale societății de consun :produse alimentare, articole de menaj, jucării etc.


   Vik Muniz se autodefinește ca un creator al "celei mai proaste iluzii cu putință". Nivelurile de înțelegere ale plangiglobului său, făcut din calculatoare dezasamblate și recuzită de birou, depind de punctul de vedere adoptat de spectator : o lume a capitalismului târziu, integral acoperită de reziduurile pe care le-a produs într-un consum fără limite, sau o expresie a unei inventivități care se poate servi de cele mai sărace materiale pentru a gândi și acționa la scară mondială".

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...