Expoziția "Specii de spații" (17) - Frații Florian și Michaël Quistrebert

Florian și Michaël Quistrebert, născuți la Nantes, Franța, în anii 1982 și 1976.



Titlul lucrării :
Untitled 1 mirror

Exposy, mirror film și pânză pe lemn, 2018



O lucrare care îți ia ochii

      Lucrarea îți ia ochii din prima. Ai putea să crezi orice despre ea. La prima vedere ai senzația că este  un ambalaj de ciocolată, acea " poleiană", pe care unii dintre noi o strângeam ca să facem globulețe pentru bradul de Crăciun, în perioada de tristă amintire. Pare că cineva a lipit-o neglijent, apoi a apăsat-o cu degetele  haotic, pentru a o fixa mai bine. 
     Nici prin cap nu-ți trece ideea de perfecțiune sau de vreo metaforă ascunsă printre șănțulețele  materialului strălucitor! Și totuși...

Wow!

       Am  zis că o să scriu un articolaș despre ea, așa că m-am apropiat să-i fac poză.
Percepția mi s-a schimbat instant, căci i-am descoperit magia. Wow! Dacă e oglindă așa cum scrie pe etichetă, ei bine, este una care te multiplică. Sau stai! Sunt mai multe oglinzi?!

 Cum ți se vede chipul?

        Spațiile dintre buclele oglinzii, acele adâncituri,  sunt ca niște oglinzi concave, iar părţile bombate - oglinzi convexe. Cum ți se vede chipul? Fantastic! Cum nu ți s-a văzut niciodată! Forma fizică îți este peste tot și nicăieri completă. E ca un puzzle pe care trebuie să-l potrivești. Poate nu ar fi rău, căci nu ne-am bătut capul niciodată  să ne cunoaștem milimetru cu milimetru. Ce descoperire!

Doamne, cum mi-or veni ideile astea?

           Nici nu am reușit să fac pozele curate, doar cu lumina emanată de strălucirea materialului. În toate fotografiile din această postare sunt bucăți din... mine! 😊 Nu am reuşit să evit asta. Oricum m-aş fi aşezat, tot mă vedeam în oglindă.
       Ca și cum  oglinda boțită nu ar fi de ajuns,  autorii au complicat puțin situația. Din loc în loc, au creat orificii, mai mici sau mai mari, care dau senzația de ferestre. Parcă intenționat  au zdrențuit oglinda, să ne lase să vedem după ea sau.... dincolo de ea?!!!!
Doamne, cum mi-or veni ideile astea?


 Nu te plictisești!

         Orificiile  au forme diverse. Clar, nu te plictisești!  Par că sunt umplute cu un fel de lichid transparent. Și ce credeți că se vede? Culoare!!! - roșu, roz, verde, nuanțe mai mult sau mai puțin accentuate. Vreți să aruncăm o privire în alte dimensiuni? În spații explorate până acum doar cu imaginația...

Fascinația luminii

      Cei doi frați artiști, Florian și Michaël Quistrebert, sunt fascinați de lumină. Vreau să spun, ceva mai mult decât restul artiştilor😄. 
    În multe lucrări ei folosesc LED-uri, ca niște ochi ce privesc spre tine. Aici, însuși materialul din care e alcătuită lucrarea, strălucește, luminează.


Momentul adevărului - Comentariul de specialitate


        Gata cu impresiile proprii! Să vedem ce spune comentariul de specialitate:  "Frații Quistrebert sunt angajați în reinventarea permanentă a discursului lor pictural. Fiecare grup de lucrări - intitulat ca și cum ar fi un episod dintr-un serial de televiziune în mai multe serii - folosește un alt registru de materiale și posibilități tehnologice, și regândește formele picturale în funcție de aceste posibilități de producție și reproducere.

Detaliu

  Vernis - uri iridescente, vopsea pentru caroserii, pastă de modelaj și LED-uri minuscule - un arsenal de materiale 'nepotrivite' pentru pictură - contribuie la atmosfera particulară a acestor lucrări, seducătoare și opace în același timp, părând vechi și noi, arhaice sau desprinse dintr-un decor science-fiction, primitive ori post-moderne "

Georgeta Istrate




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...