Expoziția "Specii de spații" (19) - Marjan Teeuwen

Titlul lucrării :

Archief 2 și Archief 3

 2007 - Inkjetprint, diasec.


Lucrarea aparține artistei Marjan Teeuwen, născută în anul 1953 la Venlo, Olanda.

 Viziune de artist


        Impact : lucrarea mi-a părut ca un perete pe care se află niște rafturi, probabil într-un atelier, în care sunt îngrămădite într-un mod ordonat,  o mulțime de resturi de materiale.

     Unele dintre ele par că nici nu mai sunt bune la ceva. Dar iată că s-a găsit o ființă care le-a așezat cu meticulozitate în rafturi, pe categorii, și le-a ridicat la rang de artă. Cred că asta este diferența între un om obișnuit și unul care poate să facă din lucruri aparent nefolositoare, opere de artă.

   Nu înțelegeam de ce, cum, cui ii pasă sau ce emoție poate să-mi transmită această construcție de neînțeles.

      Ca să transmiți o idee sau o informație îți trebuie viziune. Unora ne lipsește această capacitate, însă alții știu...

            
            Spații ce creează spații. Apropos de titlul expoziţiei, fiecare piesă, mai mare sau mai mică, are cel puțin două funcții : ocupă un spațiu; ea însăși creează spații. Mici, din ce în ce mai mici... 

        Marjan Teeuwen folosește foarte puține nuanțe, în special griuri, negru, maron,  cărămiziu. Nu există, în aceste două lucrări, o culoare șocant de vie. Fiecare fel de material are locaşul lui, dar niciodată nu vezi aceleaşi nuanţe una lângă alta. De departe, ai senzaţia de tablă de şah. Însă , dacă ai fi grăbit, aceste pătrăţele colorate, puţin atractive, par să spună: treci mai departe, aici nu este nimic interesant, senzațional, nimic din ceea ce ți-ar stârni curiozitatea! Sunt doar o arhivă!

            Și totuși, dincolo de aparențe, ceva te provoacă. Ei bine, mai jos o să dau descrierea de pe etichetă, așa cum am făcut cu toate lucrările din expoziția aceasta. Să se facă  lumină, deci!



       "Arhivele lui Marjan Teeuwen ocupă spaţiul - sau materializează diferenţa - dintre ordine şi claritate " (Catalog, Specii de spaţii, pagina 15).





Descriere de specialitate


           "Lucrările artistei se situează la intersecția dintre pictură, sculptură, instalație și arhitectură : spațiile pe care ea le compune minuțios cu aceste instrumente, și pe care le numește 'aglomerări', sunt apoi fotografiate.


            Amintind de detalii de arhitectură, de rafturi ale unei biblioteci sau de sertare dintr-o arhivă, imaginile bulversează percepția prin faptul că aceste acumulări de obiecte stranii, rigoarea ori logica aranjamentelor, locul și utilitatea lor, nu sunt explicate ori divulgate, producând tensiune între idei despre ordine și claritate, loc și non-loc "

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...