Expoziția" Specii de spații" ( 16) - Braco Dimitrijević


Titlul lucrării :

Malevitch red square, 2005, Série Tryptichos Post historicus, Print Lambda


         Pătratul roșu al lui Malevitch!

      Ce-aș putea să spun?  Nu am înțeles din prima lucrarea. O să aprofundez mai mult subiectul și probabil o să adaug mai multe informații. Până una alta, postez lucrarea pentru cunoscători și îi rog să-mi lase comentarii, dacă se pricep ceva mai bine.

      Ia să vedem în ce constă lucrarea și dacă ne vine vreo idee. Central, avem un pătrat roșu, deasupra  un măr roșu și o lopată ce stă în picioare rezemată de perete.
Vreo idee?!

     Îmi vin multe idei în minte dar, ca să nu aberez, o să trec direct la descrierea de specialitate...



      Lucrarea aparține artistului Braco Dimitrijević, născut în anul 1948 la Sarajevo, în Bosnia-Herțegovina



Descriere de specialitate



           "Braco Dimitrijević pune sub semnul întrebării ierarhiile convenționale în acest 'altar' secular pentru una dintre figurile canonice ale avangardei. Reproducerea lucrării lui Kazimir Malevitch 'Pătratul roșu' din 1915 (cunoscută și sub numele de 'Realism pictural al unei țărănci în două dimensiuni'), este înconjurată de obiecte care sugerează un 'muzeu al vieții', mai curând decât canoanele muzeului de artă :un măr  ca echivalent sculptural pentru pigmentul roșu, o lopată ca semn ironic al progresului și lumii reînnoite invocate de pânzele suprematiste ale lui Malevitch ".

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...