Contemplation irrationnelle
Lucrarea, de departe cea mai misterioasă din toată expoziția , aparține artistului Philippe Ramette, născut în anul 1961 la Auxerre, Franța.
Personal, cred că lucrarea poate avea corespondent în toate sferele activității umane. Pe de altă parte are şi înţelesuri filozofice. O schimbare de percepție îți schimbă automat perspectiva. Când rutina te face să pierzi sensul vieții, nu ar strica să schimbi calea, strategia. Dacă nu există o altă cale, deși mă îndoiesc, creează tu una! Se spune că obișnuința este moartea pasiunii și a creativității. Philippe Ramette ne arată un alt mod de a vedea lucrurile...
Conversații...
Drăguț este că aproape toți vizitatorii tind să își aplece capul pentru a descifra clădirile pozate irațional de către artist. Unii văd catedra Notre Dame, alții, care probabil au fost la Paris, încearcă să identifice clădirile din fotografie. Unii și mai temerari, caută explicațiile creării acestei fotografii iraționale. Comentariile sunt ceva de genul : " sigur sunt două fotografii suprapuse în mod intenționat să creeze efectul acesta..." Discuțiile se termină când citesc explicațiile efectiv.
Proteza invizibilă e de vină!
Iată ce ne spune descrierea de specialitate :"Philippe Ramette rotește cu 90 de grade legea gravitației și linia de orizont a Parisului în această fotografie. În imaginea răsturnată și ' irațională', corpul artistului - într-o poză nonșalantă - este susținut de o proteză invizibilă, ascunsă sub haine, un dispozitiv de balansare cu care artistul lucrează frecvent pentru a deruta percepția și pentru a defamiliariza modul în care ne raportăm la spațiu.
Punctul în care spațiul își pierde rațiunea
Punctul în care spațiul își pierde rațiunea
Ilustrația radicală a ideii că înțelegerea noastră este condiționată de punctul de vedere pe care îl adoptăm, fotografia pune în scenă dezechilibrul, tranziția bruscă dintre un loc ca oricare altul și spațiul neliniștitor al unui vertij, punctul în care spațiul își pierde 'rațiunea' ".
Georgeta Istrate