Soarele

   

   Când soarele se ridică pe firmamentul cerului, o lume se înveseleşte. Pădurea se luminează, iar muntele şi norul se feresc din calea lui.Sărutarea de aur se aşază pe orice ochi de apă, soarbe roua de pe flori şi dezvăluie o lume plină de culoare…  




  Când v-aţi uitat în oglindă, aţi văzut că sunteţi palizi, iar lumina din privire parcă s-a ascuns.Familia se plânge că, de la o vreme, sunteţi morocănoşi. În plus, depresia din ultima vreme v-a cam scăzut cheful de viaţă. Aţi fi tentaţi să mergeţi la cutia cu medicamente...Aţi crede, poate, că o cafea cu ardei iute ar accelera puţin circulaţia sangvină...Astăzi, vă propun altceva.În plus, nu costă niciun ban, iar beneficiile sunt incalculabile.Soarele, care bate cu insistenţă în fereastra dumneavoastră şi pe care vreţi să-l acoperiţi cu draperia, vrea să vă invite la o plimbare de o oră (măcar). Răspundeţi invitaţiei, dar încercaţi să observaţi şi schimbările. Potopul de raze aurii parcă se concentrează pe dumneavoastră, ca şi cum aţi fi singura fiinţă de pe pământ de care trebuie să aibă grijă. Odată cu razele, auzul vă este încântat de cântecele păsărelelor şi...minune! Aţi început să zâmbiţi?! Acum sunteţi mai frumoşi ca  niciodată.Şi nu vă trebuie oglindă, pentru că vă veţi vedea frumuseţea în atitudinea celorlalţi, o frumuseţe  care se conformează luminii ce v-a învăluit  fiinţa. Dar beneficiile nu sunt numai acestea...   Specialiştii dezvoltă puţin ideea şi, pe baza unor teste, au ajuns la concluzia că lumina soarelui vindecă o serie de boli, acţionând asupra organelor interne ale organismului.Prin urmare,lumina soarelui este unul din cei mai importanţi agenţi naturali de vindecare, sursa vitaminei D, fără de care toţi ne-am îmbolnăvi.

Fericire şi optimism din razele soarelui

* generatoare a vitaminei D, indispensabilă dezvoltării oaselor.Aceasta se sintetizează în piele numai în prezenţa luminii. Doar cinci minute pe zi,  de expunere a feţei la soare, sunt suficiente ca organismul să-şi ia porţia de sănătate.
*tonusul şi rezistenţa musculară vor fi net superioare, dacă alegeţi să faceţi exerciţiile fizice în natură, şi nu într-o încăpere.
* lumina soarelui întăreşte sistemul imunitar al organismului;  menţine sănătatea pielii,iar  microbii şi viruşii mor; sistemul nervos se relaxează; previne şi elimină depresia, înlocuind-o cu o atitudine optimistă, din care decurge o stare generală bună.S-a concluzionat că primăvara şi vara sunt anotimpurile în care oamenii sunt mai optimişti.
* stabilizează nivelul zahărului din sânge.
* îmbunătăţeşte funcţiile ficatului.
* reduce riscul infarctului miocardic, îmbunătăţind  capacitatea de pompare a inimii. Stimulează circulaţia sângelui, care transportă mai uşor oxigenul către ţesuturile şi articulaţiile organismului; micşorează nivelul colesterolului cu peste 30 la sută; reglementează tensiunea arterială.
 *O “doză” zilnică de lumină solară  protejează de  osteoporoză; este un ajutor real în afecţiunile din gama dermatologică: eczeme, psoriazis, etc.De asemenea atenuează parezele faciale.
*razele soarelui sunt răspunzătoare şi pentru declanşarea producerii hormonului fericirii – serotonina.

Dulce este lumina...

   Până şi Regele Solomon, în Ecclesiastul, recunoaşte că: “dulce este lumina şi o plăcere pentru ochi să vadă soarele... ”Cele mai eficiente sunt primele raze de soare. Prin urmare, dacă vă treziţi de dimineaţă, veţi avea ocazia să trăiţi emoţia răsăritului, în timp ce vă luaţi doza de sănătate.Cu adevărat, lumina este o sursă  incredibilă de vindecare. Şi, după ce vă veţi fi întors de la plimbarea în natură, după ce vă veţi fi amuzat încercând să prindeţi razele cu mâna, fericiti şi relaxaţi, veţi avea parte de un somn odihnitor. Apoi,  când vă veţi bucura de fructe şi legume, veţi calcula, după intensitatea culorii şi dulceaţa gustului, concentraţia de lumină ascunsă în ele.Totuşi, specialiştii în helioterapie avertizează că expunerea la soare trebuie făcută cu măsură, altfel vom avea de suferit.

  Georgeta Istrate  

2 comentarii:

  1. Citindu-ti articolele din "Felicia" si cele de pe blog - cele scrise pana acum - credeam ca te cunosc foarte bine, dar continui sa ma surprinzi - placut - cu sensibilitatea si frumusetea stilului si a subiectelor abordate. Iti multumesc pt.clipele de bucurie daruite.
    Jerry

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiu cum faci, dar totul iti iese stralucitor.

    Mircea

    RăspundețiȘtergere

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...