Shiatsu sau calea echilibrului



 Ca să faci meseria  Dianei Rhea,  îţi trebuie răbdare şi implicare - ea  le are pe amândouă...

    A practica o terapie complementară era o pasiune ascunsă, pe care, în timp,  a transformat-o în  meserie. Impulsul i-a venit din dorinţa  de a-şi ajuta o prietenă, care avea dureri articulare şi musculare. S-a implicat total, apoi totul a curs de la sine. Deşi părea greu s-o ia de la zero într- un  domeniu în care nu mai lucrase,  satisfacţiile sufleteşti pe care le primeşte acum, când ajută oamenii să se vindece, nu se compară cu nimic: „ Simt o bucurie continuă. Acum realizez ce extraordinar este să faci o meserie cu pasiune”...

Senzaţii curioase




    După ce pacienta, în vârstă de 28 de ani, se aşază pe pat, Diana pune o muzică liniştitoare, apoi  se asigură că totul este în ordine: „ picioarele relaxate, aşaaa...braţele stau bine?”  În shiatsu, calitatea atingerii este esenţială, deoarece fiecare persoană are o sensibilitate proprie a pielii. Oare cum îţi dai seama  ce presiune aplici? „Intuiesc! Mai este şi feed-backul din partea pacientului, iar dacă acesta nu este prea vorbăreţ , încerc să-l întreb cum se simte, dacă-l doare , etc”.   Pacienta intervine în discuţie : „ Eu am venit la tratament pentru scolioză. Am această problemă de la vârsta de 13 ani, dar până acum nu m-a supărat aşa de tare. După prima şedinţă, am simţit presiune şi vibraţii în zona capului,  apoi pe tot corpul. Senzaţia nu era dureroasă, mai degrabă curioasă.  Culmea este că, pentru prima dată în viaţă,  mi-am simţit coloana vertebrală şi trupul. Era ceva nou! Am sunat-o pe Diana, care mi-a explicat că acea presiune este semnul că energia circulă. Mi-a mai spus  să nu intru în panică, deoarece voi simţi aşa ceva  până la următoarea şedinţă, iar toată agitaţia din corp nu este altceva decât o ajustare a structurilor interne, o echilibrare fizică şi psihică”.
 
Reporter la masaj! 



    După ce termină şedinţa, pe neaşteptate, Diana mi se adresează: „ Te invit pe patul de masaj! Nu am pretenţia să mă crezi pe cuvânt, trebuie să vezi şi să simţi pe propriul trup...” Mă avertizează că , în timp ce lucrează în zona capului, nu am voie să-i pun întrebări. Groaznic, zic. În încăpere rămânem doar noi două şi,  cum nu am voie să vorbesc, ascult: undeva, în apropiere susură o fântână arteziană. Din când în când, se aud picături de apă căzând, muzică de meditaţie şi...  ciripit de păsărele?!...   Închid  ochii şi mă văd undeva într-o poieniţă aflată în mijlocul unei păduri.Cu toate acestea:  „ Geta, lasă, te rog, capul total relaxat, greu, aşaaa...ai un păr mătăsos care nu mă lasă să trec deloc prin el”, protestează ea,  râzând. Acum , fie vorba între noi, aţi mai văzut un reporter relaxat total?! ...Degetele Dianei sunt uşoare,  mă liniştesc, stresul se diminuează până la dispariţie.De fapt, blândeţea tratamentului îl face să fie preferat de mulţi. Când îmi atinge urechile, o amintire îmi şopteşte : ce „stimulare” îmi făcea mama când nu eram cuminte! În timp ce lucrează, terapeuta  îmi spune că shiatsu facial are şi proprietatea de a drena lichidul cefalo-rahidian, făcând mai uşoară deblocarea zonei capului. Sunt activaţi anumiţi stimuli fini , aşa se explică acea presiune sau vâjâieli în cap de care spun  pacienţii .    
     Mă simt din ce în ce mai bine.  Un gând îmi străbate tâmplele: ce puţin îi trebuie unui om să fie fericit! Parcă sunt pe aripile unei păsări care mă duce departe. O senzaţie nouă vrea să se exprime:  simt o concentrare de energie în dreptul celui de-al treilea ochi!... şi o lumină verde...ce verde frumos! Diana zâmbeşte, dar nu se opreşte din lucru.O fi ştiind ea ceva! Trece din zona capului la braţul stâng. Mă întreabă dacă simt presiune pe coloană şi îmi atrage atenţia să las corpul greu, să poată lucra. E de plumb, zic. Bineeee, acum ţine gura întredeschisă, relaxează-te, ai un disconfort pe care-l voi elimina...acum fac o eliberare sacrală...în zona genitală ai o presiune...râde. Apoi, serioasă: „ eşti pe patul de masaj, trupul tău îmi aparţine, dar nu şi sufletul! Aşaaa...acum voi face o eliberare occipitală ca să pot lucra pe coloană”. În timp ce vorbeşte , apasă în zona creierului şi pe  zona sacrală simultan,  pentru detensionare: „ dacă tratăm numai zona cervicală , fără cea sacrală, nu obţinem rezultatele cele mai bune... Ultimul pas este masajul la tălpi. Am sărit ca arsă:  îmi faci reflexoterapie?! „Nu, îţi fac un masaj tot pe bază de presopunctură! ”  

  Stări emoţionale extraordinare

      Din perspectiva pacientului, ca să faci shiatsu trebuie să fii pe frecvenţă cu el, să-l primeşti ca terapie, să simţi că ţi se potriveşte. Shiatsu nu este un masaj de frământare, ci de presare. Este supranumit calea echilibrului şi seamănă cu o acupunctură fără ace. Metoda declanşează sistemele  de refacere, stimulează organismul să  producă acele substanţe cu rol antialgic, numite endorfine, care oferă o senzaţie de bine sau de plăcere.  Întreb: tratezi şi paralizii? „ Da, chiar am o pacientă în tratament, care a venit cu un genunchi rigid, din cauza aceasta mergea pe interior. După a treia şedinţă,  şi-a reglat mersul, dar, spre surprinderea ei, s-au rezolvat şi problemele interne. În plus, mi-a mărturisit că nu mai are acele dureri insuportabile pe care le avea  în timpul menstruaţiei”.
      Cele mai spectaculoase rezultate în shiatsu se înregistrează la  persoanele imobilizate sau  cu mobilitate redusă. Aceştia  nu numai că îşi recapătă mobilitatea, dar trăiesc  stări emoţionale extraordinare. Tot cu shiatsu se pot regla disfuncţii ovariene, insomnie, stări de oboseală avansată, migrene, dureri de spate, nevralgii, insomnii, constipaţii, îmbunătăţirea memoriei. Dar bolile grele? „ Tratez persoane cu orice diagnostic, inclusiv cancer şi diabet, singurele contraindicaţii sunt pentru persoanele cu arsuri sau cu pielea inflamată ”.  


    Georgeta Istrate




Diana Rhea – Terapeut acreditat in Focused Touch SHIATSU („The Shiatsu Clinic and School” — Iowa City, USA)
Pentru programari la Terapia  Focused Touch SHIATSU, puteti apela tel. +40 746 227 896.
1 sedinta Focused Touch SHIATSU = 40 de minute (cost: 80 lei)


Un comentariu:

  1. Sunt in postura magarului lui Buridan! Nu stiu unde sa merg mai intai; la ozonoterapie sau la Shiatsu? Recitind senzatiile traite de tine sub "mangaierile" Dianei, m-am hotarat: Shiatsu!
    Diversitatea materialelor si talentul cu care ni le prezinti m-au facut un adevarat fan al blogului tau (nu trece nicio zi fara sa-ti fac o vizita).

    RăspundețiȘtergere

Abia acasă m-a apucat plânsul! - Murivale Mureșan Vasile, Expoziția Marian din Măgura

           Nu mă satur să vorbesc cu Maestrul Murivale Mureșan Vasile! El descrie atât de viu sentimentele pe care le are în legătură cu via...