Francisc Șirato, Artă românească modernă 3

Drum cotit - a construi imaginea prin lumină


     A construi imaginea prin lumină este mijlocul principal de expresie în arta lui Șirato. Și o folosește din plin în peisaje, imagini cu flori, scenele de interior… Culorile se fluidizează, contururile se șterg însă lumina care se revarsă dintr-un anumit punct devine  suflul de viață ce animă și emoționează scena.



Drum cotit , MNAR

Viața tabloului

      În lucrările  sale,  prin culoarea fluidă, obiectele își pierd materialitatea, ca și cum ar ieși unele din altele ca și cum culorile s-ar naște unele pe altele.  În unele lucrări imaginea nu este clară, cu atât mai puțin  limpede, însă este fermecătoare. Pe alocuri, autorul își ”amintește” conturul, creându-l prin culoare condensată . Lucrările lui nu pot fi puse într-un tipar. Par că îți scapă printre degete. 
     În alte lucrări, oamenii au contururi precise , linia delimitând volumele și formele.  Viața tabloului însă, stă în lumina și culoarea pe care acestea o emană.
 
Drum cotit, detaliu 

Drum cotit, detaliu



Dealul Alb
 ”Vorbind despre peisaj, Șirato spunea că «Pentru artistul realist peisajul comportă aproape aceleași probleme ca și un portret. Nu numai omul își are structura și fizionomia sa, ci și natura. Ea trebuie redată cu aceeași strictețe și seriozitate cât îi reclamă artistului fizionomia umană»... În numeroasele peisaje, fie din împrejurimile Bucureștilor, fie de pe malul Mării Negre sau din alt colț de țară, artistul s-a străduit totdeauna să redea caracteristicile esențiale și permanente ale unei priveliști, coloritul specific, atmosfera locală” ( Arta pentru toți, Francisc Șirato, text de Horia Horșia, Editura Meridiane, București, 1964).


 
Dealul Alb, MNAR

Dealul Alb, detaliu 

















































 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...