Zâmbetul ca terapie

   Cred că cei care au inventat filmele comice au ştiut că râsul este bun pentru sănătate. Unde  strică tristeţea, vine veselia şi repară.

      Râsul alungă depresia,  prelungeşte considerabil viaţa, este cea mai eficientă  metodă de comunicare. Mai mult, tradiţia spune că, dacă răul este luat în râs, îşi pierde maleficitatea. Ei, şi dacă uneori te gândeşti că viaţa poate fi un joc, nicio boală nu te va mai atinge. Jocul provoacă zâmbete care te fac mai optimist, obstacolele par mai uşor de trecut şi astfel emoţiile negative dispar. Acestea fiind spuse, putem concluziona că râsul este şi o metodă de igienă emoţională.

Miracolul de pe DVD

     Eram la nunta unor prieteni.  Într-un moment al petrecerii, am fost invitată la dans de un personaj cunoscut, dar  lângă care mi se face mereu rău. Unul dintre noi, cu siguranţă, are mai multă energie negativă!Nu am avut încotro, a trebuit să accept, căci nuntaşii o cereau. În timpul „supliciului” un băieţandru s-a apropiat cu aparatul de filmat şi m-a rugat să zâmbesc. Am făcut-o, dar inima-mi plângea, căci mă durea triumful partenerului. Şi asta se vedea pe faţa mea, dar eu nu conştientizam atunci.  
    La vreo două săptămâni, prietenii la a căror nuntă participasem, mi-au dat  DVD-ul cu petrecerea înregistrată. Eram curioasă, căci nu mai fusesem filmată până atunci. Am ajuns şi la  momentul în care executam dansul „comandat”. M-am privit şi aproape că nu m-am recunoscut. Eram foarte supărată, mâinile încercau parcă să ţină la o distanţă cât mai mare  partenerul respectiv. Nu observasem până atunci că supărarea mă urâţeşte la propriu. Apoi, am putut să văd  momentul în care puştiul mă atenţiona că sunt filmată şi mă ruga să zâmbesc. Am afişat un surâs, apoi, când am realizat  că mulţi dintre invitaţi erau cu ochii pe mine,  am râs de-a binelea. Pesemne  momentul mi s-a părut comic.  Am pus pauză filmului, căci ceea ce observam era de-a dreptul un miracol. Acel zâmbet larg îmi luminase chipul şi mă făcea  mai frumoasă decât mă ştiam eu...


Râsul întinereşte şi înfrumuseţează

     Din ziua aceea, indiferent cât de mult sau puţin agreez un personaj, zâmbesc. Nu numai că mă simt bine, nu numai că-mi atenuează reacţiile negative, dar îmi induce şi o stare de fericire. De ce?!  Am căutat răspunsul la  persoane care au analizat râsul  de-a lungul anilor:

-        surâsul şi râsul relaxează, eliminând astfel  unele tensiuni mai vechi
-        protejează organismul de boli
-        încetineşte procesul de îmbătrânire
-        măreşte secreţia de endorfine ( hormonul fericirii)
-        întăreşte sistemul imunitar al organismului
-        reduce tensiunile musculare şi arteriale
-        are efect tonic asupra plămânilor şi a circulaţiei sanguine
-        stimulează memoria, dezvoltă imaginaţia şi creativitatea
-        elimină durerea, fizică şi psihică
-        vindecă inima
-        îmbunătăţeşte capacitatea sexuală, etc.

Râdeţi, fraţilor, râdeţi!

      Simţul umorului diminuează orgoliile, apropie oamenii, micşorează imaginaţia pesimistă, disperarea, mânia, plictiseala, cinismul, evită lezările sufleteşti. Umorul sincer, lipsit de răutate şi prefăcătorie,  face viaţa mai frumoasă,  descoperă dorinţa de joacă a sufletului. Trebuie să simţi comicul din fiecare lucru, căci dacă vezi numai partea goală a paharului, intri într-un con cenuşiu din care cu greu mai poţi ieşi. Vizionează cât de des comedii, priveşte din nou desenele animate care te făceau să râzi în copilărie, ţine aproape  o carte cu glume sau bancuri. Dacă nu ai altceva la îndemână, pune pe cineva să te gâdile, chiar dacă nu îţi place. Întoarce-te la starea de copil, chiar dacă ai o vârstă...respectabilă! Sunt contraindicate glumele proaste, bufoneriile sadice ori masochiste, sarcasmul cinic ori râsul forţat, căci acestea mai mult te fac să plângi. Râsul din inimă ajută persoanele lipsite  de voinţă sau complexate.  Dacă ai inima  „zdrobită”,  ar trebui să stai pe lângă persoane altruiste, vesele, cu simţul umorului.     
   Iată ce spune unul dintre susţinătorii terapiei prin râs, Lenny Ravich: “Sfatul meu pentru toată lumea este să găsească umor şi bună dispoziţie în fiecare zi. Nu încetăm să mai râdem pentru că îmbătrânim. Îmbătrânim pentru că am încetat să mai râdem”.
Cu atâtea beneficii, nu pot decât să spun: râdeţi, fraţilor, râdeţi!

Georgeta Istrate

2 comentarii:

  1. Bun sfat! Şi...dacă ne-ai împărtăşit şi propria ta experienţă, chiar ne-ai convins!Katia

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa tema! Sunt de acord suta la suta cu tine.Zâmbetul este "făcător" de miracole.O dovedeste si poza ta de la profil.

    Mircea

    RăspundețiȘtergere

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...