Gheorghe Petrașcu - Femeie în roz pe malul mării


 


 ” În demersul său pictural, Petrașcu a pornit întotdeauna de la datele realului, iar întreaga sa energie creatoare s-a concentrat asupra termenilor puri ai picturii, reușind să transfigureze cotidianul într-un univers magic, cu atât mai misterios cu cât recognoscibilitatea nu întâmpină nicio piedică. Cu toate că sursa de inspirație a acestui tablou este peisajul marin, incitant pentru orice pictor, prin atmosfera vaporoasă specifică, Petrașcu rezistă tentației de a o reda, și creează în schimb o lume statică, mineralizată. 

 


   Așezarea în pagină a personajului în chiar axul tabloului ține de organizarea clasică a schemei compoziționale, aducând stabilitate, claritate și echilibru. Dar cu excepția primelor planuri care au o succesiune firească, celelalte sunt comprimate și simplificate până la esențializare. Formele epurate de detalii se iscă dintr-o pastă vâscoasă și densă. În aceste tensiuni de esențializare, raportul armonios dintre roz și albastru induce calmul poeziei”. 

Ghid MNAR 1999, pagina 98, Text : Dana Herbay 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...