Camil Ressu - Cosași odihnindu-se

    


   ”Realizată în epoca în care dezbaterile legate de definirea specificului național în artă concentrau atenția teoreticienilor și a artiștilor, această compoziție este un răspuns direct, pe care Ressu și-l formulase încă din 1909 când începuse să picteze o adevărată frescă a satului românesc. Inspirată din viața satului Ilovăț din zona Mehedinților, precedată de mai multe studii încă de prin 1922, această compoziție monumentală este o lucrare de referință în creația lui Ressu. Se impune prin anvergura constructivă bazată pe o claritate compozițională clasică. Grupul monumental din primele planuri, precis  delimitat și încărcat de expresivitate, se profilează pe un peisaj ce se lasă citit până în depărtare printr-o succesiune de planuri line. Sinteza formelor sculpturale, viguroase, redate sub semnul statismului, scoate această scenă din cotidian și îi dă dimensiunea perenitatii. 

Claritatea compozițională, cromatica fără contraste violente , subordonată formelor sobre, contribuie la sugerarea unui sentiment de liniște, de împăcare, pe care Ressu îl considera o caracteristică esențială a universului spiritual al satului ”


Ghid MNAR 1999, pagina 108, Text: Dana Herbay 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...