Constantin Brâncuși - Somnul

 

 


   Constantin Brâncuși 1876-1957, marmură 26×40×34 cm, semnat lateral dreapta, prin incizare, cu litere cursive, oblic de jos în sus : C. Brâncuși ; datat lateral dreapta 1908. Inv. 141/6787

    ”Potrivit relatărilor vremii, lucrarea a fost comandată de Anastase Simu după o variantă în ghips _Repaus- realizată în 1906, astăzi pierdută. Cu toate acestea, este evident că între cele două lucrări există mari diferențe, transpunerea în marmură depășind simpla copiere, pentru că materialul impune un alt mod de tratare a volumelor.

Din blocul de marmură se desprinde chipul tânăr, pe jumătate nefinisat, prins în material, cealaltă jumătate nefinisat, prins în material, cealaltă jumătate fiind pe deplin cioplită, până la șlefuire, întreruptă doar de mica deschidere, tăietură de daltă,, aproape iluzorie, corespunzătoare ochiului închis. 

Sugerând o stare de veghe aparte, între vis și realitate, între noapte și zi, lucrarea este deschizătoare de drum pentru replicile Muzelor adormite realizate în diferite materiale : piatră, ghips, bronz, până la obținerea formei esențiale a începutului lumii(1920)”.

Ghid MNAR 1999, pagina 124, Text: Ana-Zoe Pop










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...