Dialoguri- spiritualitatea nu se cumpără cu bani!


 Axya :

- Giaxya, ce crezi despre persoanele care  își câștigă pâinea din conferințe despre spiritualitate și dezvoltare personală? Există chiar și  familii "guru"  care se ocupă cu așa ceva. După părerea ta, care sunt elementele pro și contra în această ecuație și cu ce ne ajută pe noi treaba asta? 

Giaxya :

       Bună întrebare. Știu o familie care are o afacere de genul ăsta: mama  explică vindecările energetice, tata dă bine în poze, copilul cel mare scoate câte două cărți odată, iar cel mic este talentat la cântat. Na, că mi-a ieșit și o rimă! 😄 A, cel mic(care are vreo 32 de ani) are și talent la desen. O să-ți par răutăcios, dar mult lăudatele desene sunt cam la nivel de clasa I. Însă, ce știm noi? Ne pricepem cumva la artă?!

     Instagramul este plin de poze cu familia asta în toate pozițiile, singuri, cu persoana iubită , cu cățelul, cu purcelul, cu publicitate la saloane de estetică și alt fel de  saloane. Sunt tot timpul în vacanțe, pe plaje în străinătate, în excursii, la cafenele, în locuri care mai de care mai arătoase. Fac tot posibilul să apară în poze cu nume sonore din mass-media sau alte domenii importante, aflate deja în lumina reflectoarelor. Într-un cuvânt, se pozează cu persoane care "vând". 

   Ei propovăduiesc modestia. Ciudat. Dacă tot faci pe modestul în ceea ce predici, fii mai modest și în poze. În realitate, sursa veniturilor din care trăiesc pe picior mare este chiar punga fraierilor dependenți de industria dezvoltării personale. Nu aș avea nimic împotrivă, dacă nu ar striga sus și tare despre modestie, simplitate, decență. Ce să facem? Asta e lumea în care trăim! Sofiștii sunt la mare căutare în ziua de azi. Să pui în practică ceea ce propovăduiesc este imposibil, nici ei înșiși nu o pot face. Dar sunt mulți gură - cască, încântați de frumusețea cuvintelor rostite de către aceste persoane. 

Axya :

- Persoanele astea pot fi considerate rele? 

Giaxya :

- Nu spun că sunt persoane rele! Spun că e ușor să fii bun și pozitiv când ești guru, joci roluri, dai autografe și primești laude... se mai întâmplă să apară un răutăcios, dar nu stai în casă cu el, nu îți e coleg de job, nu trebuie să îl suporți. Tu ești pe tron mereu și te filmezi dând lecții de meditație și echilibru altora... Dilemele tale sunt doar despre cum te machiezi și te îmbraci azi pentru video. 

 Axya :

- Aha, important este să-și joace bine rolul de guru...

Giaxya :

 - Trăim niște vremuri...nimeni nu mai vrea să dea cu sapa. Sunt în stare să-și vândă și amintirile...

Axya :

   - Ai dreptate. Am observat că unii  își vând chiar și  amintirile, ai zis bine. Mai ales cele neplăcute, în ideea de a înduioșa publicul. Toți trecem prin încercări în existența pământească, dar asta nu ne legitimează să câștigăm bani pe seama altora dând lecții așa-zise de viață. Lecțiile de viață le primești direct de la viață. Nu poți înțelege lecția dacă îți este povestită de altul!

Giaxya :

- Exact! Am o cunoștință foarte inteligentă care a trecut  prin momente foarte apropiate de moarte de vreo 2-3 ori. În plus, a cunoscut sărăcia, foamea, uneori când era mică, a suportat batjocură, teroare, etc. Dar, deși acum este profesor universitar, nu se declară guru și nici nu face bani pe youtube din suferința și erudiția sa...

 Axya :

     Doamna X, de exemplu, care este celebră pe youtube și alte canale mass-media, scrie  poeme victimizante, în timp ce oferă formule magice pentru combaterea depresiei și a violenței fizice și verbale. Când se găsește câte unul să îi spună că ceea ce povestește ea e din cărți, că în materie de probleme de mariaj și divorț este o ignorantă, etc, face rău. Nu îi place chestia asta. Așa că, ce face? Șterge mesajele. Dacă ar fi cu adevărat înțeleaptă măcar ar ignora acele comentarii. Dar NU SUPORTĂ efectiv să nu fie văzută ca cea mai inteligentă și spirituală persoană în viață. Imediat postează compuneri în care vizează acele persoane, le descrie ca fără emoții, cu ură, că o vizează pe ea, că nu îi înțeleg iubirea și lumina din ea, bla, bla, bla. Am observat că faptul că unii o atacă sau o contrazic sunt  o sursă de inspirație pentru a se  victimiza. Deci creștere a încrederii în ea. Devine o martiră, o profetă neînțeleasă ...

 Giaxya :

- Știi, oamenii or să înceapă să deschidă ochii. E bine să citești, să te instruiești... Dar de ce ăștia care sunt guru sunt oameni fără grija zilei de mâine, iar cei care fac lucruri practice, adică  iese ceva concret  din mâna lor, abia de se descurcă de la o zi la alta? 

Axya :

- După umila mea părere spiritualitatea nu poate deveni un job, o meserie, să fie monetizată. Își pierde sensul în acel moment. Spiritualitatea are valoare, cred eu, și e sinceră când impregnează viața de zi cu zi. Poate ești un simplu educator, un medic, un paznic, orice. Și îți faci treaba în linişte, cu respect, modestie, încercând să te corectezi și ameliorezi... 

Giaxya :

-Uite o temă de discuție pentru data viitoare!


 

 Georgeta Istrate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...