Dialoguri - între științific și neștiințific




Axya :

- Giaxya, zilele astea am descoperit pe youtube, o doamnă pe care am ascultat-o cu foarte mare atenție. Se numește Si.  La un moment dat,  vorbeste despre faptul de a ne găsi menirea. Nu dă o rețetă universal valabilă, ci povestește cum a făcut ea. Super interesant! Dar am o nedumerire. Doamna Si afirmă, în prezentările pe care le face, că munca ei se încadrează la cercetare științifică. O cunoști pe această doamnă?

Giaxya :

- Da, sigur. Ea are ceea ce se cheamă simț critic, dar ceea ce  oferă publicului nu intră la categoria cercetare științifică. E însă o persoană cu bun simț și are  o educație foarte ok, lucru rar totuși. Cercetarea științifică nu e pentru toți, e ceva chiar foarte  greu. Ca să fii cercetător necesită mulți ani de formare. O cred când spune că a muncit pentru ceea ce  oferă, dar acest tip de cunoaștere pur și simplu nu se poate numi cercetare științifică.

 Axya :

 - Dar de  doamna Di, ce zici? Nici ea  nu face cercetare? Ține cont că are și un doctorat...

Giaxya :

Doamna Di, având un doctorat ( chiar dacă subiectul e unul mai rar și aparte) poate afirma că a făcut cercetare științifică. Dar chiar și ea va fi dur taxată de comunitatea științifică și chiar expulzată din rândul ei pentru ceea ce face acum, pe youtube.

 Axya :

-Serios?!

Giaxya:

 -Da. Ceea ce face această doamnă este bun și umanitar, dar iese din câmpul cercetării academice. Pentru că, dacă ea a studiat documente în teză după anumite norme și a păstrat un ton obiectiv, cu probe, la modul științific,ceea ce oferă acum publicului este un salt la o altă felie, total neștiințifică. Videourile ei îmbină informații din psihologie, pentru care ATENȚIE,  nu are studii!  În plus, abordează o ramură a psihologiei care nu e foarte științifică, pentru că anumite credințe religioase, gen energie, spiritualitate, nu au ce căuta în psihologia de tip științific. Doamna Di riscă pe viitor să fie descalificată ca doctor. Lumea științifică este foarte exigentă.  Cu alte cuvinte, i se va reproșa din păcate, că deși o fi făcut o teză după norme științifice, cu probe, demonstrații și argumente, face marea greșeală de a vorbi despre ceva nedemonstrabil, ba chiar pentru care nu are studii, adică această psihologie ( care, după cum spuneam mai devreme, nu e foarte științifică).

Axya :

 - O fi conștientă de toate astea?

 Giaxya :

- Nu știu dacă e conștientă de asta... Sau poate e, dar nu-i mai pasă. Este descalificată de la statutul de cercetător. De fapt,  vorbim despre ceva ce li se reproșează multora. Faci studii despre ceva, pe un anume ton și după anume norme, și te apuci să vorbești despre altceva, care presupune alte...legi, ca să zic așa. Și când spun asta, nu o spun că așa vreau eu, ci explic cum se vede din punct de vedere al universitarilor.

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...