Un om cu înfăţişare cerească
Din cele patru Evanghelii reiese că guvernatorului Ponţiu Pilat nu i-a făcut plăcere condamnarea la moarte a lui Iisus Hristos. În raportul său către Cezarul Tiberiu, îi face Mântuitorului un portret emoţionant. El spune că Iisus avea avea în jur de treizeci de ani, privirea îi era dulce şi senină, iar înfăţişarea cerească. Toate acestea contrastau cu înfăţişarea întunecată a celor ce-l înconjurau. De asemenea, guvernatorul a fost impresionat şi de cuvintele pe care Mântuitorul le rostea. Secretarul acestuia spunea că niciodată nu a citit în cărţi sau în lucrările filozofilor, ceva ce ar semăna cu acele predici! Impresionat de înţelepciunea şi blândeţea lui Iisus , Pilat i-a dat voie să predice în libertate: „ Omul acesta nu era nici tendenţios şi nici răsculător, şi eu l-am ocrotit cu protecţia mea, poate necunoscută lui. El avea libertatea să lucreze, să vorbească, să facă adunări, să ţină predici poporului şi să-şi aleagă ucenicii, neîmpiedicat de niciun mandat pretorian”. Guvernatorul recunoştea că această libertate a sporit ura evreilor împotriva lui Iisus, mai ales a celor bogaţi.
„Iată-mă, am sosit!”
Guvernatorul mai povesteşte în raportul său, că l-a invitat pe Iisus la el, iar când acesta a venit a simţit „ca şi cum o mână de fier mi-ar fi legat picioarele de pământ şi tremuram, fără voia mea, ca un vinovat, deşi Nazarineanul era calm şi liniştit. Când a venit la mine, s-a oprit deodată şi părea că-mi zice: Iată-mă, am sosit! Câtva timp eu am rămas încremenit şi priveam cu admirare, respect şi frică, asupra acestei figuri de om supranatural, o formă de om necunoscută numeroşilor pictori şi sculptori, care au dat forme şi figuri la tot felul de zei şi eroi(...) Iisuse din Nazaret, i-am zis, în timp ce limba mea gângăvea, eu ţi-am dat, timp de trei ani de zile, o mare libertate de vorbire şi rău nu-mi pare. Cuvintele tale sunt ale unui înţelept, ale unui om învăţat. Nu ştiu dacă tu ai citit Socrate sau Platon, dar un lucru îţi spun, în predicile tale se află o simplitate majestuoasă, care te ridică mult mai sus deasupra acestor filozofi (...). Dar predicile tale au stârnit mari şi puternice duşmănii contra ta (...). Socrate şi-a avut duşmanii săi, şi a căzut victima lor. Ai tăi sunt fără îndoială aprinşi contra ta, din pricina libertăţii pe care ţi-o dau. Mă învinuiesc de a fi în legătură directă şi unire cu tine, cu scopul de a dezbrăca pe evrei de mica putere ce o mai au de la romani. Rugămintea mea deci – nu zic puterea mea – este ca tu să fii pe viitor mai cu băgare de seamă şi să eviţi a jigni mândria duşmanilor tăi, ca să nu se răscoale populaţia stupidă în contra ta, şi să mă silească pe mine să întrebuinţez mijloacele justiţiei…”.
Ceea ce este scris trebuie să se împlinească!
Discuţia dintre cei doi a continuat. Chiar dacă Pilat l-a încredinţat de respectul şi preţuirea sa, sfătuindu-l totodată să fie mai precaut, Iisus, calm, cu un zâmbet dumnezeiesc, i-a răspuns: “Când ziua aceea va fi sosit, nu va fi scăpare pentru Fiul Omului, nici sub pământ. Sălaşul celui drept este acolo, zise el arătând spre cer: ceea ce este scris în cărţile profeţilor, trebuie să se împlinească”!
Când Pilat şi-a întărit rugămintea, Iisus i-a răspuns: “Prinţ al pământului, nu am venit să aduc în lume război, ci pace, iubire şi bunăvoinţă. Eu m-am născut în aceeaşi zi în care Cezarul a dat pace lumii romane. Prigonirea nu este de la mine. Eu o aştept de la alţii, şi o voi întâmpina în supunere faţă de voinţa Tatălui meu, care mi-a arătat calea. De aceea, restrânge-ţi puţin înţelepciunea ta lumească. Nu este în puterea ta, de a aresta victima de la picioarele altarului ce ispăşesc”.
Soarele îmbrăcat în doliu
Înainte de a fi judecat şi răstignit, soţia guvernatorului a avut o reacţie de-a dreptul şocantă. Îşi implora soţul să nu se atingă de Iisus căci „ este sfânt! Noaptea trecută eu l-am văzut în vis. El umbla deasupra apelor. El zbura pe aripile vântului, vorbea furtunilor şi peştilor mării şi toate erau supuse voinţei lui. Chiar şi râul de pe muntele Kidron, curgea plin de sânge. Statuile Cezarului erau pline de murdăria Golgotei. Catapetesmele dinlăuntrul templului, s-au dărâmat şi soarele s-a întunecat ca îmbrăcat în doliu. O! Pilate, rău mare te aşteaptă, dacă nu vei asculta sfatul femeii tale. Blestemele Senatului Roman! Teme-te de puterea Cerului!”
Spiritele infernului în Ierusalim
Este interesant cum descrie Pilat momentul în care mulţimea striga din răsputeri ca Iisus să fie răstignit. În toată zarva aceea, un singur om era liniştit: Iisus din Nazaret! Atmosfera descrisă de guvernator este una de neînchipuit, căci, în acele momente „toate spiritele rele din ţinutul infernului s-au strâns în Ierusalim. Mulţimea părea că nu umblă pe picioare, ci umblă pe sus urlând, precum valurile unei mări înfuriate. O mare neastâmpărată se întindea de la porţile Pretorului până la muntele Sion, cu strigăte, cu fluierături, cum nu s-a mai auzit niciodată în istoria Romei”.
Universul se sfârşeşte...
Nici după moartea Mântuitorului nu a fost linişte căci, mai spune Pilat în raportul său, „deodată se auzi un mare strigăt, ce venea de pe Golgota, care părea că este adus de vânt şi care anunţa o agonie pe care urechea omenească, n-a mai auzit-o vreodată. Nori mari, întunecoşi şi negri s-au coborât şi au acoperit aripa templului, şi aşezându-se asupra oraşului, l-a acoperit ca un val, şi un puternic cutremur de pământ a zguduit totul. Atât de înfricoşătoare au fost semnele ce s-au văzut, atât pe ceruri cât şi pe pământ, încât se zice că Dionisie Acropagul ar fi exclamat: „sau că autorul naturii suferă, sau că Universul se sfârşeşte.”
G. I.
Draga mea, întotdeauna reuşeşti să îmi umezeşti ochii de lacrimi, atât de frumos scrii! Mulţumesc şi pentru aceste rânduri pline de emoţie.
RăspundețiȘtergereŞi, apropo, îmi place poza ta de la profil, mult de tot...tu eşti frumoasă mereu, dar atunci când zâmbeşti, după cum tot tu ne aminteai într-un material, albastrul ochilor tăi este atât de divin!