Pericle, un mare strateg

         Pericle (495-429 î.Hr.),  om de stat atenian,  şef al partidului democrat, politician iscusit, bun orator, incoruptibil,  stăpân pe sine…



Pasionat de cultură şi artă
    
     Provine dintr-o familie aristocratică a Alcmeonizilor, care i-a oferit o educaţie aleasă, fiind instruit de cei mai mari învăţaţi ai timpului său. Pericle s-a afirmat de timpuriu ca lider al democraţilor atenieni,  în lupta împotriva conservatorilor. A condus cetatea, având  funcţia de strateg între anii 443-429, timp în care a iniţiat mai multe reforme democratice, care au transformat Atena într-un centru politic, cultural şi artistic al lumii greceşti. Iubea arta şi cultura , sprijinind ridicarea  sau refacerea unor construcţii celebre cum ar fi: Partenonul, Teseionul, Odeonul, templul Atenei Nike (Victoria) şi chiar statuia lui Zeus din Olimpia, operă a lui Fidias. A devenit legendară metoda prin care i-a convins pe atenieni, care nu erau dispuşi să cheltuiască o sumă colosală pentru ridicarea  Partenonului,  spunându-le: “ Bine, atunci fiţi de acord să-l construiesc eu pe propria cheltuială. Adică să scriu pe fronton în loc de Atena, numele meu, Pericle”. De asemenea, încurajează dezvoltarea teatrului,  poeziei şi filosofiei, fiind înconjurat de nume celebre ca : Eschil, Sofocle, Euripide, Aristofan, Herodot, Socrate, etc.

 
Adevărul şi dreptatea, principii de căpătâi
      

       În timpul domniei sale, Pericle a  încercat să impună hegemonia Atenei în Mediterana de Est şi să creeze un adevărat „imperiu maritim”. Sub conducerea sa, cetatea atinge apogeul dezvoltării economice şi al democratizării instutiţiilor de stat. Iubirea dintre el şi mase era reciprocă, dovadă stă faptul că a fost ales  strateg al Atenei timp de 15 de ani. Plutarh scrie despre Pericle că era un bărbat « chipeş, înţelept, înzestrat cu un talent oratoric de excepţie, iubea adevărul şi dreptatea » , calităţi pe care nu ezită să le pună  în practică  în societatea ateniană. În războiul peloponeziac (431-404 î.Hr), Pericle se dovedeşte a fi un mare strateg prin planurile de apărare pe care le iniţiază. Moare răpus de ciumă în anul 429 î. Hr., într-un moment critic  pentru Atena, care nu a mai avut ulterior un conducător de talia sa. Sub conducerea lui Pericle, cetatea  a cunoscut o perioadă de mare strălucire , domnia sa fiind cunoscută şi sub denumirea de « epoca de aur”   a Atenei.

Viaţa personală
     

    În viaţa personală, Pericle prefera confortul casei . A divorţat de soţia sa Telesippe, pentru a fi împreună cu Aspasia din Milet,  o doamnă renumită în epocă pentru frumuseţea fizică, dar şi pentru spiritul ei deosebit. Pe Aspasia nu a deranjat-o faptul că Pericle avea o deformaţie a capului( de aceea sculpturile epocii îl reprezintă cu un coif pe cap), nici faptul că acest “defect” atrăgea ironiile  poeţilor vremii. La rândul său,  Pericle a fost cucerit de inteligenţa, profunzimea gândirii, cunoaşterea politică a Aspasiei. În plus, această doamnă  stăpânea foarte bine ştiinţa retoricii, motiv pentru care  filozofii timpului au supranumit-o “strălucita şi renumita ministră a elocvenţei”.

Georgeta Istrate
 


4 comentarii:

  1. Intr-adevar, Pericle a fost un personaj deosebit. Multumesc, Georgeta.

    Mircea

    RăspundețiȘtergere
  2. Pericle a fost, fara indoiala, un adevarat geniu (l-am admirat inca din copilarie), dar nu as schimba numele tarii, din Romania in Matei, daca i-as putea reda stralucirea de pe vremea lui Burebista.

    RăspundețiȘtergere
  3. Toata admiratia, esti o adevarata enciclopedie vie! Daca ai fi trait in vremea lui Pericle, cu siguranta renumele tau ar fi strabatut veacurile pana la noi, alaturi de cel al lui Socrate, Sofocle etc.

    Anastasie

    RăspundețiȘtergere
  4. a fost un om cu litera mare.....un conducator demn si desigur un minunat strateg

    RăspundețiȘtergere

Abia acasă m-a apucat plânsul! - Murivale Mureșan Vasile, Expoziția Marian din Măgura

           Nu mă satur să vorbesc cu Maestrul Murivale Mureșan Vasile! El descrie atât de viu sentimentele pe care le are în legătură cu via...