Dialoguri - despre eleganța și frumusețea femeilor

 

 

Femeie pe malul mării, autor Mihail Simonidy, MNAR

Axya :

- Giaxya, astăzi aș dori să vorbim puțin despre  frumusețea și   eleganța femeilor care ne interesează cumva și pe noi, bărbații...

Giaxya:

- De acord cu tine, dar nu crezi că ar fi mai bine să vedem ce spune despre acest subiect o femeie? Uite, cheam-o pe fiica ta, să vedem ce spune. Are 25 de ani, s-ar putea să aibă  o idee  despre subiectul ales de noi.

Axya: 

- Ai vrea să pregătești tu întrebarea, în timp ce eu o s-o invit în mica noastră discuție? 

Giaxya: 

- Desigur. 

 Lucreția apare în micul salon în care cei doi prieteni obișnuiesc să poarte dialoguri pe diverse teme. După câteva schimburi de cuvinte amabile, Giaxya o întreabă: 

- Lucreția, noi am deschis un subiect despre care avem doar  idei teoretice. Fiind prin preajmă, ne-am găndit să-ți cerem părerea . Cum vezi tu eleganța? Cum te vezi acum și peste ani în materie de eleganță și frumusețe ?

 Lucreția: 

- Cred că fizicul nu ar trebui să fie chiar atât de important încât să ne ocupe tot timpul. Pot să spun ce gândesc în acest moment. O femeie ar trebui să se poarte cât mai natural posibil, după opinia mea. Spălată, aranjată, îngrijită, cu puțin machiaj, o coafură și haine care să cadă bine pe trup. Restul ține de secretul personalității, de a ști să creezi o aură în jurul tău, o aură plăcută, conversații inteligente, să ai viață în tine, în sensul că să ai activități și preocupări care te mențin vie! Dans,croșetat, muzică, pictat,cărți, limbi străine, poezii, orice! 

  Mai cred că o femeie poate fi elegantă, frumoasă, să fie capabilă să emane o prezență caldă și feminitate, întelepciune, mai ales după o anumită vârstă!

Giaxya: 

- Mă uit la tine și văd o tânără fermecătoare. Natura te-a înzestrat ca pe o zeiță. Nu ești doar frumoasă, descopăr că ești și înțeleaptă. Te întreb, fiindcă anii trec, cum vei  fi după o anumită vârstă? Vei încerca să o ascunzi, dorind să pari tânără mereu? Sau cum vezi chestiunea asta? 

Lucreția, după un moment de gândire, ca și cum s-ar vizualiza pe sine peste ani : 

-  După o vârstă, probabil o să îmi las părul argintiu să crească și o să-l țin în cocuri sau împletituri. Ce pierdere de timp prețios, de viață! Să te ocupi și îngrijorezi constant pentru așa ceva! În loc să lucrezi cu tine și să vezi de ce faci ceea ce faci... Cine poate lupta cu timpul? Sau cu tinerețea altor femei din jurul nostru? Pur și simplu nu poți. Prospețimea tinereții e de neegalat. Aleg să nu fiu ridicolă...

Axya, intervine:

- Dar de femeile dezorientate, cele care nu prea știu sau nu le-a învățat nimeni despre demnitate, decență, bun simț, ce părere ai? 

Lucreția:

    - Papa, spuse Lucreția, adresându-i-se tatălui ei, când ești tănâră, nu prea știi ce să faci cu tinerețea. Fie te vinzi ieftin, fie nu știi cine ești, fie găsești un bărbat  care te lasă pentru alta mai târziu, fie încerci să profiți de tinerețea ta ca să obții nu știu ce... Îmi pare rău de noi, cred că trebuie umblat mai mult la educație, la a oferi și impune respect...Toate trec. Să te agăți de corpul fizic atât de mult , nu este soluția de viață cea mai bună . Nu suntem doar niște bucăți de carne... 

 Acum, mă scuzați, am ceva de lucru...


Georgeta Istrate




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...