Nicolae Vermont , Interior


 

 

    Nicolae Vermont a fost un pictor și gravor român, născut la Bacău, în anul 1866. A studiat mai întâi  cu Theodor Aman la Școala de Arte Frumoase din București , apoi la München și Paris. Stilul  lui Vermont seamănă cumva cu cel al  lui Nicolae Grigorescu . Pictura  din această postare este expusă în Galeria Națională a Muzeului Național de Artă al României și se numește ” Interior”. I-am făcut mai multe fotografii, am punctat detalii. M-a fascinat îndeosebi atitudinea fetei care șterge praful de pe acea statuetă atât de impunătoare. Tabloul parcă spune o poveste sau chiar două povești: una a acelei statuete care înfățișează o ființă de rang înalt sau chiar o zeiță, și alta a fetei care o șterge de praf. Cele două povești se întâlnesc aici și se contopesc într-o emoție stârnită de cele două condiții sociale. 

  Mereu m-a atras acest tablou atât de viu, de expresiv... Las cititorul să deslușească povestea,  conform propriilor viziuni.

 

 
 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...