Petre Mateescu, artă românească modernă


     Pictura lui Petre Mateescu, "Dora D'Istria" - ulei pe pânză -, se află la Muzeul de Artă al României și este una dintre cele mai admirate lucrări din Galeria de Artă Românească Modernă.


     Petre Mateescu este un pictor român, născut la Curtea de Argeș.  Artistul a trăit între anii 1821-1873.

Tabloul o înfățișează pe prințesa Elena Ghica, fiica marelui ban Dimitrie Ghica, una dintre femeile celebre ale timpului. Elena Ghica s-a născut la București în data de 3 februarie 1828 și a plecat în eternitate la 17 noiembrie 1888, la Florența în Italia.


     Elena Ghica  a avut parte de o educație aleasă. A fost considerată un copil minune, căci până la vârsta de 10 ani cunoștea nu mai puțin de nouă limbi străine, știa să câte la pian și să picteze. De asemenea, la vârsta de 14 ani a tradus în limba germană Iliada lui Homer.


     Biografia prințesei este una impresionantă. Aș vrea doar să punctez că este autoarea multor articole cu tematică istorică, politică socială, economie politică, religie, feminism, a scris chiar și poezie, pe care le-a publicat în mai multe limbi.

     
  Prințesa a fermecat Europa prin erudiție, rafinament, inteligență, eleganța în vorbire și vestimentație.


Dora D'Istria, detaliu


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...