miercuri, 19 februarie 2014

Parteneriat Asociația Istorică ”Dimitrie Cantemir” - Asociația Națională a Pensionarilor din România

    Zi de februarie neobișnuit de  însorită. Țurțurii de gheață se topesc sub razele calde ale soarelui, iar străzile din centrul Bucureștiului sunt extrem de aglomerate.  La ora 12, Daniel Niculae, vicepreședintele Asociației Istorice ”Dimitrie Cantemir”, are întâlnire cu Ștefan Dumitrescu, președintele Asociației Naționale a  Pensionarilor din România, pentru a stabili termenii unui parteneriat. A.S.I.C., o asociație tânără, are ca scop protejarea și popularizarea valorilor istorice și culturale, implicit a persoanelor care reprezintă un model, indiferent de vârstă, și organizarea unor excursii în țară și în străinătate, cu scopul cunoașterii unor locuri cu rezonanță istorică și turistică. Acest parteneriat, dincolo de beneficiile pe care le va aduce din punct de vedere cultural, va fi și un schimb de experiență între două generații. Am auzit de multe ori pensionari care au avut diverse meserii, că ar instrui tineri, le-ar transmite din cunoștințele și vasta lor experiență, dar nu au cui. De asemenea, se plângeau  că tânăra generație le refuză sfaturile și ajutorul,  pe motiv că ceea ce vor să-i învețe sunt  lucruri învechite. Și uite-așa, industrializarea și noile tehnologii duc la pierderea  informației, dar cine știe dacă nu ne vom întoarce într-o zi la acele metode ? Ei bine, de data aceasta, tinerii au nevoie de sfatul, cooperarea și ajutorul acestor oameni pe care, odată ieșiți la pensie, societatea i-a cam marginalizat.

 A scoate la iveală valorile acestui neam

   
Stânga, Daniel Niculae, vicepreședinte ASIC, dreapta, Ștefan Dumitrescu, președinte ANPR

 Întâlnirea celor doi este una călduroasă. Domnul Ștefan Dumitrescu îl întreabă pe Daniel Niculae despre activitățile ASIC.
” De la început vreau să precizez că asociația este apolitică. Intenția noastră  este de a scoate la iveală valorile acestui neam, pentru a le promova. Ne interesează valoarea în sine, indiferent de vârstă, vrem să arătăm lumii că nu suntem o țară de răufăcători, așa cum s-au străduit unii să ne prezinte. Avem valori la care ne putem raporta, măcar cât mai sunt în viață. Vreau să vă spun că, pe data de 24 ianuarie am avut un eveniment, pe care l-am intitulat ”Amintiri despre un erou – Alexandru Șerbănescu ”, acțiune care a avut un ecou nesperat în rândul publicului, iar acest lucru ne-a încurajat. Acești oameni pot deveni un model pentru tinerii de azi. Vreau să vă mai spun că ASIC organizează și excursii pentru vizitarea unor locuri speciale, care să ne îmbogățească din punct de vedere cultural și spiritual. În plus, avem în proiect tipărirea unei reviste, în care vom puncta evenimentele prezente și trecute din istoria noastră și nu numai”. 

Să fie într-un ceas bun!     După ce l-a ascultat cu atenție pe tânărul său interlocutor, Ștefan Dumitrescu s-a arătat interesat de proiectele ASIC. La rândul său, președintele ANPR a vorbit despre activitățile  și  proiectele pe care le are în vedere,  apoi  a enumerat  câteva evenimente pe care ANPR le-a organizat. Cel mai recent a fost sărbătorirea a 164 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, eveniment la care au avut ca  invitați și câțiva dintre actorii Teatrului Național. Apoi, președintele ANPR a vorbit despre alte acțiuni care ar trebui pregătite, referindu-se în special la domnitorul Constantin Brâncoveanu, de la a cărui moarte se împlinesc, în vară, 300 de ani. În încheiere, Ștefan Dumitrescu a mai precizat: ” Domnule Daniel Niculae, faceți un proiect cu intențiile pe care le aveți, îmi dați unul și mie, în ceea ce mă privește, voi face la fel, apoi vedem cum vom pune la punct acest parteneriat. Să fie într-un ceas bun!”

    Cei doi s-au despărțit cu o strângere de mână, în speranța că acest parteneriat va îmbogăți cultural și spiritual cele două organizații.


Georgeta Istrate  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu