Expoziția "Specii de spații" (13) - Pertti Kekarainen

Tila (Passage V), 2007

       Lucrarea este opera artistului Pertti Kekarainen, născut în anul 1965 la Oulu, Finlanda.



         O lucrare care m-a fascinat din prima clipă. Contrastul dintre întuneric și lumină, senzația de spații de mărimi și culori diferite, mă poartă cu gândul la visurile mărețe pe care le aveam în copilărie. E ca o ispită căreia nu pot să-i rezist. Iar albastrul acela, ah, albastrul!...





O lumină care mă cheamă

     În fața lucrării, am sentimentul că, dacă aș intra, captată de lumina care parcă mă cheamă s-o cunosc, s-o experimentez, s-o îmbrățișez și poate chiar s-o gust, n-aș mai vrea să mă întorc. Atât de mântuitoare e lumina pe care artistul a reușit să o zugrăvească în această lucrare!



Trei axe tematice 

       În compoziţia acestei prezentări, am ales un fragment din Catalogul expoziţiei, pagina 14. Autorul acestor rânduri este curatorul ei, Mihnea Mircan. El  face referire la întreaga expoziţie.
    Aşadar, Mihnea  spune că în geografia spaţiului în care sunt aşezate lucrările la Muzeul Naţional de Artă al României: “aş vrea să subliniez trei axe tematice care susţin selecţia. Un grup distinct de lucrări examinează geometriile moderniste: sisteme de măsură optică a lumii. Un alt grup chestionează capacitatea gesturilor performative de a genera sau de a transforma spaţii. Arhiva, atlasul, harta şi palimpsestul joacă, în cel de-al treilea grup, rolul limitei perecquiene, instituind frontier variabile unde investigaţia spaţială îşi poate cuprinde obiectul”


Descrierea de specialitate

           "Cuvântul "Tila", care poate însemna localitate, stare sau poziție, grupează lucrările artistului în jurul unor teme ca tăcerea, așteptarea și umbra. O oglindă anamorfică care amintește de experimentele artei renascentiste surprinde partea nevăzută a scenei fotografiate și îi dă un volum straniu, perforat de lumini și reflexii. Lucrarea compune o scenă pe care e reprezentat sensul etimologic al cuvântului fotografie : a scrie cu lumină "


Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...