Expoziția "Specii de spații" (12) - Bernard Frize


Synchronia...

de Bernard Frize, născut la Saint Mandé, Franța.

Ce se întâmplă când nu se întâmplă nimic? 




    În rezumatul expoziţiei publicat de curatorul Mihnea Mircan în Catalog, la pagina 11, am găsit un text care poate caracteriza lucrarea de faţă , dar şi pe celelalte. El comentează şi redă pasaje din cartea lui Georges Perec," Specii de spaţii", de unde expoziţia a preluat numele.
  Aşadar, " Ce se întâmplă, se întreabă Perec , atunci când nu se întâmplă nimic altceva decât vremea, oamenii, maşinile şi norii? (...) Perec arhivează locuri comune şi locuri fantastice , non-locuri, locuri imposibile şi locuri care ar putea fi oriunde, urmărind felurile în care imaginaţia se spaţializează pentru a le cuprinde , descrie ori ocupa" 



Frumos!  

        

     Lucrarea  este o simfonie de culori, o terapie a sufletului. Nuanțele se întrepătrund ca într-un dans vrăjit.  Îți încântă privirea, parcă ar fi un câmp de discuri care mai de care mai vesel. Din punct de vedere spiritual, îmi dă senzația de a fi una cu universul. Sentimentul de individualitate dispare și o legătură subtilă cu tot și cu toate pare să  lege ca un liant interiorul și exteriorul. Primul cuvânt care mi-a venit în minte în momentul în care am descoperit-o, a fost : frumos!!!

Descriere de specialitate





            "  Discurile sau ochii abstracți din lucrarea lui Bernard Frize delimitează și amestecă în același timp urmele unor procese picturale distincte, pe care titlul ne îndeamnă să ni le imaginăm ca perfect simultane. Amestecul de acrilic și rașină pe care îl folosește din anii 1990 și pe care îl aplică într-un singur jet, pentru a lăsa culoarea  - mai curând decât mâna - să acționeze, produce contaminări între spații, intersecții între pete de culoare, și incertitudine în legătură cu raportul dintre figură și fond: o relație în care griul în degradeu și formele circulare se voalează sau eclipsează reciproc ". 

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...