Masa

    Este un tip de grupare colectivă, organizată  spontan, compusă din persoane anonime, între care interacţiunea, comunicarea sunt extrem de reduse. Masa include persoane din toate păturile sociale, este mai puţin organizată  decât mulţimea sau publicul. Ceea ce leagă membrii masei nu este o emoţie comună,  ca în cazul mulţimii; nu dezacordul sau dezbaterea, ca în cazul publicului, ci atenţia comună asupra unui lucru ce nu face parte din experienţa lor imediată. Interesul masei poate fi definit ca fiind distragerea atenţiei de la problemele mediului imediat.

   Masa ia naştere prin atenţia acordată unui lucru şi e caracterizată prin răspunsuri personale oferite în afara oricărei dezbateri sau discuţii. Masa nu este organizată, nu are o structură a rolurilor sau un lider. De cele mai multe ori, masa este dispersată, iar membrii nu se cunosc între ei.

    În societatea modernă, ca urmare a aglomerărilor urbane, a mass mediei, a sistemului de învăţământ, comportamentul de masă devine tot mai pregnant. Sistemul mass - media organizează impresiile pentru membrii masei.

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...