sâmbătă, 29 iunie 2013

Botezul III“Lăsați  copiii și nu-i opriți să vină la Mine, că a unora ca aceștia este împărăția cerurilor” (Matei 19:14)
      

           Așa cum în Vechiul Testament, copiii de parte bărbatească erau circumciși la  opt zile de la naștere, ca semn al legămâtului dintre Dumnezeu și copiii lui Israel, tot astfel  în Biserica Ortodoxă se practică botezul pruncilor ca să se împlinească  Noul Legământ în Isus Hristos “vrednic de crezare este  cuvântu, căci dacă am murit împreună  cu El, vom și învia împreună cu El”(Timotei 2:11). Prin botez, copiii  devin  purtători de har și vor  fi protejați  de puterea întunericului. S
Și chiar dacaă nu pot vorbi, ei sunt aduși  la botez tocmai pentru a fi împlinită legea și proorocii . Credința părinților devine  credința copiilor și ea reprezintă lucrarea lui Dumnezeu în fiecare din noi.
    Și dacă  veți dori să botezați un copil, iată  ce vă trebuie: un rând de haine  cu care se scoate copilul din biserică și încă unul pentru baia de a doua zi, pânza pentru mir ( o bucată de pânză  în care se prinde copilul când se scoate din vasul de botez ), fașă, lumânare de botez, mărturiile pentru botez (cruciulițe care se prind în pieptul invitaților), prosop,  săpun, vin, ulei și , evident, trebuie să  plătiți taxa  cerută de preot, care poate fi negociabilă. De asemenea, se obișnuiește ca nașul să  cumpere un cadou pentru copil , un obiect pe care să-l aibă peste ani ( pentru fetițe cercei, iar pentru băieți un lănțișor cu cruciuliță, preferabil din aur) . Dar cel mai important atunci când botezați un copil, este să nu   uitați  nicio secundă că, în calitate de nași, aveți o mare răspundere în fața lui Dumnezeu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu