Prima taină a bisericii: Botezul II



Botezul la vârstă adultă

       Exista situații în care  o persoană  aflată  la vârstă adultă  își pune  întrebări referitoare la ce se va întampla cu sufletul ei, dupa moarte. Dintr-o dată își dă  seama că propria religie   nu îi oferă o perspectivă  reală pentru mântuirea sufletului  și nici lămuriri exacte cu privire la viața veșnică  la care speră orice muritor. Și pentru că păcatele îi încarcă conștiința transformându-l într-un rob, el caută eliberarea. Însă  drumul spre îndumnezeire este ca o scară a cărei primă treaptă este botezul. Dacă se decide să devină crestin, pe lângă păcatul strămoșesc, i se iartă și toate păcatele personale pe care le-a făcut din coplilarie  până  în momentul botezului. În timpul actului religios, stând cu fața spre apus  rostește  cu toată sinceritatea cuvintele : « mă lepăd de tine, Satano,  și de trufia ta, de slujirea ta și de lucrurile tale » Apoi, întorcandu-se cu fața spre răsărit declară de trei ori «  și mă unesc cu Tine  Hristoase », spunând de trei ori Crezul. Se pregătește aghiasma și se toarnă untdelemnul sfințit în cristelniță. După scufundare sau stropire cu apă, preotul îl unge pe frunte cu mirul duhovnicesc zicând « se unge ( numele) în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh ». Noul botezat este dus în fata Sfântului Altar, unde este împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos. Prin urmare, el primește trei taine: Botezul, Mirungerea și Sfânta Împăîrtășanie.


În cazuri excepționale, botezul poate fi făcut și de un creștin

      Dreptul de a boteza revine preotului sfințit și rânduit după sfintele canoane. Totuși, există excepții, în cazuri de pericol de moarte. Astfel, chiar dacă nu are darul preoției,  un creștin poate să facă acest lucru. Cel care botează trebuie să scufunde de trei ori ( sau cel puțin să stropească persoana cu apă) și să rostească următoarele cuvinte : boteăza-se robul ( sau roaba)  lui Dumnezeu (se pronunță numele celui botezat) în numele Tatălui, al Fiului, și al Sfântului Duh, Amin. Și dacă se întamplă ca cel botezat de un creștin (sau creștină) nu a murit după botez, trebuie adus la preotul din localitate pentru a primi taina Sfântului  Mir și Sfânta Împărtășanie.
    În credința ortodoxă,  dacă un copil moare nebotezat, el nu beneficiază de slujbă religioasă, ci este înmormântat într-un loc special al cimitirului. De asemenea, copiii care se nasc morți, nu pot fi botezați și nici îngropați cu rugăciuni creștinești. Pentru că nu au primit botezul, sufletele lor nu pot intra în rai, nici în iad pentru că nu au făcut păcate. Ei se află într-un loc între lumină și întuneric,  așteptând ziua judecății, împreună cu părinții  care i-au născut  (sau care i-au ucis, în cazul avorturilor).

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...