Diferențe între religiile creștine (partea I)

    Creştinismul  este religia care se bazează pe credinţa în persoana şi învăţăturile Lui Hristos. El este Mântuitorul care a dat lumii  şansa reintrării în Rai.Omul trebuie să facă două lucruri: să accepte jertfa şi să păzească poruncile care sunt proiectarea trăirii divine  în planul omenesc.


  Venirea Lui Iisus pe pământ, minunile, moartea şi învierea  aveau să provoace cea mai extinsă revoluţie spirituală, socială şi culturală din toate timpurile.Însăşi  existenţa i-a  fost, de-a lungul timpului, subiect de dispută între erudiţii şi teologii diverselor epoci, dar toate acestea nu au reuşit decât să-i focalizeze personalitatea punându-i  calităţile în evidenţă. Dacă luăm în considerare dovezile palpabile şi mărturiile despre El, din punct de vedere omenesc, este o fiinţă extraordinară. Dacă suntem dispuşi să acceptăm, evident prin credinţă, că El este însuşi Dumnezeul care oferă gratuit o viaţă fără de moarte într-o lume superioară ale cărei legi se bazează pe dragoste, situaţia trece dincolo de extraordinar, într-o dimensiune greu de imaginat pentru om.

Enigma aflată dincolo de existenţa umană

       Prin urmare, niciun efort nu este prea mare, nici  prea greu dacă implică un astfel de “premiu”. Cu toate acestea, omul o ia mereu pe drumuri ocolitoare îngreunându-şi singur sosirea la destinaţie.Pentru că, am uitat să spun, Dumnezeu deschide poarta mântuirii dar nu obligă pe nimeni să intre. Cu toate că învăţăturile Lui atât de limpezi şi de necontestat sunt la îndemâna oricui în Sfintele Scripturi, orbecăim într-un întuneric pe care singuri l-am creat. Diversele nemulţumiri au produs scindări la nivelul bisericii primare apoi disensiunile continue au dus la o diversitate de religii , culmea , bazate toate pe creştinism . Şi pentru că am vorbit într-un număr trecut despre diferenţele dintre bisericile  ortodoxă şi catolică, astăzi vom încerca să punctăm câteva caracteristici din celelalte culte, născute din încercarea rezolvării enigmei aflate dincolo de existenţa umană.Cauza principală a apariţiei altor denominaţiuni vine din neacceptarea unor practici prezente în bisericile creştine principale,acuzate că au adoptat  tradiţii sau reguli sufocante, « fără suport » în textele biblice.


Georgeta Istrate

2 comentarii:

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...