Masajul, remediu pentru stres



  Este o perfecţionistă şi nu foloseşe aparate sau creme dacă nu le testează mai întâi pe ea însăşi. Se numeşte  Nadia Roxana Ghergu, specialist în terapii corporale…
 
  Unii ar spune că stresul reprezintă sarea şi piperul din vieţile noastre.De acord, dar ce facem când este prea mult?  Caruselul vieţii trece peste suişuri  şi coborâşuri provocând dezechilibre fizice şi psihice. Căci tot ce înseamnă emoţie pozitivă sau negativă, griji, frică, frustrare, o veste rea sau o bucurie prea mare, un secret închis în noi,  prea cald sau prea frig, etc., ne afectează.Şi cum stresul este cauza majorităţii bolilor, se caută continuu metode pentru a-l combate. Una dintre ele este masajul, care  nu are numai calitatea de întreţinere , ci corectează deficienţele, alungă oboseala, ajută la recuperarea vitalităţii fizice şi psihice, îndepărtează stratul de celule moarte de la suprafaţa pielii redându-i elasticitatea, stimulează circulaţia sanguină  şi limfatică aducând un flux sporit de sânge în ţesuturi , regenerându-le.

Două doamne şi-o  maseuză

  Imaginaţi-vă două doamne elegante, ambele în jurul vârstei de 30 de ani,  la o cină de afaceri într-un restaurant oarecare.Se văd pentru prima dată, deşi făcuseră numeroase tranzacţii prin telefon şi internet .Una dintre ele lucrează la o bancă, celalată este clienta  acelei bănci.Discuţia se înfiripă pe tema succesului şi a eşecurilor în afaceri. La un moment dat, una dintre ele întreabă: “Da’ tu cum faci de arăţi aşa bine?” “A, răspunde cealaltă, maseuza mea e de vină. Are nişte mâini divine. Mă răsfaţă, dar mă şi ceartă dacă nu respect recomandările. Să-ţi spun o ciudăţenie: are Roxana, maseuza mea, o clientă care vine la ora şase dimineaţa la masaj. Oare cine-o fi nebuna aia?” Cealaltă se schimbă la faţă şi răspunde aproape pierdută: “Să ştii că uneori, fiind prea ocupată în timpul zilei, mai merg şi eu la şase dimineaţa la masaj . Apropo,dragă, ce coincidenţă ! Şi pe maseuza mea tot Roxana o cheamă...are nişte mâini de-a dreptul fantastice! Unde ziceai că se află salonul la care mergi ?!  » Cele două doamne se privesc un moment, apoi schiţează un zâmbet la unison şi exclamă într-o explozie de uimire « zona unirii !??? »… Am vrut să expun mica întâmplare comică, desprinsă parcă din momentele lui Nenea Iancu, ca o avanpremieră la vizita mea în cabinetul cu pricina...

În sala de “operaţii” se lucrează!

  Intru în sala de « operaţii » într-un moment maxim de lucru. Pe unul din paturi stă “ înfăşată” o doamnă de vreo 55 de ani care-mi povesteşte că are necazuri cu retenţiile de lichide şi spondiloza cervicală. În timp ce doamna stă cuminţică în acel echipament, Roxana îi face un masaj în zona capului, pentru hidratarea ţesutului şi relaxarea ochilor :  « mai întâi i-am făcut un peeling » , spune terapeuta, « după care am aplicat un gel foarte bun care slăbeşte în centimetri .Am venit apoi cu o cremă anticelulitică. La final, am aplicat un tratament de parafină şi ciocolată pentru catifelarea pielii”. Complicat?! Pentru pacientă deloc: “ în afară de şedinţele de masaj,  fac împachetări cu parafango, electrostimulare şi saună.După câteva şedinţe pot să spun că sunt mulţumită...”
    Mă îndrept spre patul de masaj, ocupat de o tânără de vreo 22 de ani, care pare încântată că o să-i apară poza în “Felicia”, mai ales că se declară o cititoare fidelă. Mă asigură că, în timpul masajului, nu simte niciun fel de durere. Terapeuta intervine cu explicaţii : “Alina are o celulită superficială, care trebuie lucrată din timp să nu se agraveze.Într-adevăr, masajul pe care-l fac nu doare şi nici nu lasă vânătăi pe corp. Folosesc creme profesionale cu ascendent bun asupra organismului, iar gelul, pe care-l aplic la final,  lucreză încă două-trei ore după ce pacientul pleacă de la mine”.

Ce spun pacienţii?!

   De cum intri în cabinet, inevitabil, Roxana te scanează dintr-o privire. Surpriza vine când terapeuta te întreabă  câte în lună şi în stele: cum stai cu inima, ce mănânci, câtă apă bei, ce fel de viaţă duci, cu ce te ocupi, dacă ai sterilet (evident, o întrebare exclusivă pentru femei). Apoi te cântăreşte, te măsoară...Uf, câte investigaţii!  V-aţi speriat? Ei bine, aşa terapeut, aşa pacienţi. Parcă se atrag reciproc. Iată cam ce o întreabă ei: cu ce instrumente lucrezi, cum şi de când....Şi inevitabila întrebare “în cât timp se văd rezultate?” îţi poate răspunde în două moduri , în funcţie de cât de mult ţii la glumă:  “ în cât timp ai pus pe tine?” sau : “ vom face nişte schimbări  în dietă şi adio mese haotice! De astăzi înainte, veţi consuma mai multă apă şi, desigur, dacă sunteţi perseverent, rezultatele nu vor întârzia să apară”.  Adevărul este că fiecare organism reacţionează  mai repede sau mai încet, de aceea nu există o formulă fixă sau un termen prestabilit. Rezultatul este o surpriză atât pentru pacient cât şi pentru terapeut. În plus,  jumătate din problemă este de natură mentală. Ei bine, după acest dialog curios, cele două “tabere” descoperă că nu mai pot trăi decât împreună. Mă întrebaţi care este secretul?! Nu sunt sigură, dar cred că tonul Roxanei. Este  atât de cald şi de prietenos, încât pacienţii nici nu-şi dau seama că ea, de fapt, le  face un program de recuperare încă din timpul acelei discuţii.

Nu-mi place grăsimea!

   Poate că n-ar fi înţeles multe lucruri sau poate n-ar fi aici, acum, dacă ea însăşi n-ar fi avut aceleaşi probleme ca şi pacienţii pe care îi tratează. Îmi povesteşte că,după a doua naştere, a luat în greutate 27 de kilograme. S-a uitat în oglindă şi nu i-a plăcut. A început să facă sport şi masaj. Pe partea mentală, un mare ajutor l-a primit de la soţul ei, care o încuraja ştiind că subonştientul are să lucreze în favoarea ei: “ ştii, parcă ai mai slăbit, metoda chiar dă rezultate!” Şi Roxana a avut încredere în acele cuvinte, a început să gândească pozitiv, iar această încredere o ajuta să urce cu entuziasm pe bicicletă, să ia mii se scări în picioare.Alegerea de a lupta a ajutat-o şi , în mai puţin de două luni,a slăbit 13 kilograme: “nu-mi place grăsimea nici la mine şi nici la pacientele mele. De aceea fac tot posibilul să le ajut să fie fericite şi mulţumite de felul cum arată”. Roxana spune că o femeie nu trebuie să fie slabă ca un model , ci să se simtă bine în pielea ei , să se placă atunci când se priveşte în oglindă. Pentru asta trebuie umblat  mai întâi la gândire, este nevoie de o infuzie de curaj ca să poată trece peste aceste adevărate traume. De aceea fiecărui pacient îi explică ce va face şi de ce.  Chiar dacă masajul este manual şi deci obositor, Roxana nu se plânge:  “ iubesc aşa de mult meseria asta, încât soţul meu îmi spune uneori că sunt în stare să lucrez şi noaptea. Atunci când văd rezultatele, când văd pacientele mulţumite, mai am timp să obosesc?”

O victorie dublă

   Ei bine, nu puteam să plec de la Roxana înainte s-o rog să-mi povestească despre un caz special : “am avut o doamnă cam plinuţă, care avea 95 de kilograme şi o înălţime de 1,50 metri. Avea 30 de ani şi crize de spasme musculare din copilărie.I se făcea rău numai când auzea sirena salvării , atât de des apela la serviciile ei. A încercat să se vindece cu acupunctură,dar specialistul i-a spus că nu o poate ajuta dacă, mai întâi, nu se hotărăşte să slăbească.În primele două săptămâni nici nu am reuşit s-o urc pe masă şi am lucrat cu ea pe un scaun. Într-o zi, mi-a făcut o criză atât de urâtă, încât trei ore nu am putut s-o clintesc de pe masa de lucru. Am început apoi să fac saună şi masaj în paralel.  Nu pot să spun că a fost uşor însă după cinci săptămîni, a slăbit 12 kilograme, apoi încet-încet a ajuns la greutatea normală. Aceea a fost o victorie dublă.Ne-am bucurat amândouă...”
  La clinica în care lucrează Roxana totul se face cu tact şi iubire: de la discuţia de început până la masajul propriu zis de relaxare, anticelulitic, terapeutic, pre şi post natal, pediatric, reflexoterapie şi până la electrostimulare musculară, împachetări cu parafină şi ciocolată ori saună.Roxana poate fi contactată la telefon: 0724.569.102.
        

   Georgeta Istrate














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...