Victor Brauner - Passivité courtoise


Passivité courtoise

 Victor Brauner 1903-1966


Ulei pe pânză 129,7×160,3 cm (1933-1935) inv. 84507/9454


    ”Din 1930 până la începutul anului 1935, Victor Brauner, unul dintre promotorii mișcării de avangardă din România, a stat la Paris, intrând,  grație lui Yves Tanguy, în contacte strânse cu grupul suprarealiștilor. A expus alături de ei, iar catalogul expoziției sale personale din 1934, este prefațat de André Breton. 

    În aprilie 1935,  la puțin timp după revenirea la București, deschide o expoziție personală, prima expoziție de pictură suprarealistă din România, unde a prezentat și această pânză, realizată mai mult ca sigur la Paris, ca şi majoritatea lucrărilor expuse. 

     Încă din 1927-1928, Brauner  se lăsase antrenat în aventura imaginarului. Față de tatonările din primele pânze suprarealiste, această lucrare atestă maturitatea actului artistic. Implicațiile psihologice, ce se  lasă descifrate în compoziție, dezvăluie interesul artistului pentru destinul uman: omul, supus unui destin implacabil, este neputincios în afirmarea propriei voințe. El trebuie să urmeze, ca un mecanism așa cum sugerează formele schematice prin care sunt reprezentate personajele, o orbită deja trasată. Această lume de forme inventate trădează un subconștient angoasat”. ( Ghid MNAR, pagina 114,  text  Dana Herbay).













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...