“Art Georgie’s”, pasiune şi creativitate



    Dragii mei, zilele acestea am găsit în calculatorul meu nişte fotografii excepţionale, pe care le-am făcut cu câţiva ani în urmă,  la  câteva expoziţii  “Art Georgie’s”. Îmi aduc aminte că am fost de-a dreptul încântată nu numai de acele creaţii, dar mai ales de povestea de început a firmei. Am căutat pe Internet să văd ce noutăţi mai sunt şi, spre surprinderea mea, am găsit câteva articole care dădeau de înţeles că firma nu mai aparţine iniţiatorului ei. Sper că e o glumă proastă, căci e păcat să moară atâta pasiune şi creativitate, de care avem cu toţii nevoie. Postez mai jos articolul pe care l-am scris când am participat la prima expoziţie,  şi câteva fotografii cu lucrările lor.    


Virgil Moraru, iniţiatorul unei arte unice

  Iubeşte arta cu pasiune, tablourile şi vitraliile pe care le creează sunt nişte poeme născute parcă din veşnicii. Sufletul lui este ca o sete crescută la margini de izvoare. Îl încântă roua dimineţii şi  dansul apei  ce alunecă jucăuşă printre pietre…  



  Cum să fii indiferent în faţa atâtor frumuseţi? Toată această artă îşi strigă dreptul la viaţă, ca un copil dornic să simtă căldura soarelui. Şi poat că el, Virgil Moraru, a simţit că destinul l-a ales să facă lucruri durabile, lucruri care să provoace stări de fericire şi încântare pentru multe generaţii de acum încolo. În anul 1992, la Iaşi,  pune bazele unei “maternităţi” de creaţie ce cuprinde pictură bisericească, fabricarea mozaicului şi folosirea lui în artă, vitralii şi decoraţiuni interioare.Cu timpul,  a ajuns la realizări pe care nici măcar el nu a crezut că o să le atingă. De la miniaturi până la lucrări de mare anvergură, întinzându-se pe sute de metri pătraţi, fiecare centimetru înseamnă precizie şi fineţe unite în vis şi fantezie.  Şi mai ales pierderea noţiunii timpului…

 Un destin scris în nume


    Şi dacă ne-am îndoit vreodată că destinul ne este scris pe frunte, atunci Virgil Moraru, fondatorul atelierelor, are destinul scris chiar în nume (vi-vitraliu, mo-mozaic). Până să pună bazele noilor tehnici, era pictor bisericesc. Îşi aduce aminte că, în vremea vechiului regim, vitraliul i se părea un fel de Fata Morgana. Aşa credea atunci la nivel de raţiune, pentru că undeva în interior, din centrul inimii creştea firavă şi nestingherită o artă nouă, deosebit de durabilă şi spectaculoasă.
    Lucra într-o mănăstire...Într-o zi i-a venit ideea să vopsească bucăţele de sticlă pe care apoi le-a lipit pe pereţii unui...wc. Şi da, acest lucru  i-a purtat noroc! Acele prime cioburi colorate aveau să fie în istoria carierei sale,  punctul zero, care în drumul lui spre plus infinit a dus la o recunoaştere internaţională de necontestat. Lucrări bisericeşti în România, dar şi în străinătate, iar cele două brevete de invenţie în materie de mozaic au primit patru medalii de aur la saloanele de inventică de la Iaşi, Bruxelles, Moscova...Şi inspiraţia curge ca un fluviu : “zilnic străbat mii de kilometri...Am înmagazinat în memorie tot felul de instantanee.Voi scoate din această memorie ideile pe care le am şi le voi da artiştilor care lucrează în atelierele noastre.Ei le vor trece prin propria sensibilitate şi vor crea lucrări unice. M-am gândit chiar la expoziţii tematice, de exemplu “Faţade vechi şi noi din Atena”...  Ştiţi şi voi că, în ziua de azi,  se pune accentul pe produsul unicat, o creativitate care implică folosirea materialelor neconvenţionale. Suntem posesorii unor tehnici unice, de exemplu, prin tehnica fuziunii am reuşit să scoatem lucruri din ce în ce mai frumoase şi de calitate”.

Admiraţie şi invidie


  Cei care lucrează la  “Art Georgie’s” se consideră nişte autodidacţi care ştiu să trăiască clipa la maximum: fie că e tristă, fie că e fericită. Şi asta se vede cu ochiul liber, trebuie doar să ştii să priveşti.
    Vernisajul expoziţiei de la Galeria “Art Georgie’s” din Bucureşti a uimit asistenţa prin originalitatea lucrărilor executate manual în cele două tehnici : vitraliul şi mozaicul.Un spectacol de lumină şi culoare în care fiecare lucrare, în funcţie de tema pe care  o abordează, creează sentimente noi în sufletul admiratorului. De multe ori acesta exclamă cu uimire: “de când caut aşa ceva!” E ca şi cum lucrarea şi-ar găsi stăpânul. În acel moment se înfiripă o dragoste de ambele părţi. Să fi intuit artistul, în momentul în care a conceput o anumită lucrare , că cineva în lume o caută în propria imaginaţie ? Că acesta, oricine ar fi el, aşteaptă ca Universul să-i materializeze visul? Oricum ar fi, artistul “Art Georgie’s”  îşi dă acordul  ca o parte din sufletul său să ajungă într-o casă în care, cu siguranţă, va fi preţuit.  Aproape nu-ţi vine să crezi că din piatră, sticlă topită stratificată sau marmură se naşte atâta frumuseţe, căldură, bucurie şi încântare!   Lucrările artiştilor coordonaţi de Virgil Moraru au stârnit admiraţie, dar şi invidie. Nu de puţine ori, când aripa succesului i-a urmărit peste hotare, săgeţile răutăţii au fost îndreptate asupra lor. De teama concurenţei ( pe care  “Art Georgie’s” le-o făcea),  erau trimişi să-şi prezinte lucrările doar în România.

Garanţie 50 de ani


    Lucrările de la cele mai mici, stil cadou, până la cele complexe, monumentale, înglobează în ele geniu artistic, romantism şi pasiune, iar fineţea execuţiei şi materialele folosite, inclusiv aurul, dau senzaţia de mişcare.Culorile materialelor folosite nu-şi schimbă nuanţa, acestea rezistând în timp şi sute de ani.Datorită numărului mare de artişti, majoritatea tineri,stilurile sunt diverse acoperind o mare varietate de preferinţe: personaje şi scene biblice; domniţe îmbrăcate în haine de epocă, nuduri; Marilyn Monroe, Charlie Chaplin şi celebrele lui ghete..; flori şi instrumente muzicale; vase decorative; chipuri de copii... “vrem să credem că fiecare lucrare este făcută pentru cineva. Şi pentru că totul este realizat manual, aceeaşi temă poate fi diferită de la un artist la altul. Pentru că - nu-i aşa?-  lucrarea trece prin sufletul şi viziunea fiecărui artist. Ni se solicită des icoane, dar şi tablouri cu teme laice. Lucrările noastre au certificat de calitate şi o garanţie de cel puţin 50 de ani şi…vă garantez că astfel de lucrări nu veţi mai găsi nici în galeriile din ţară şi nici în cele din străinătate”,  a precizat Cerasela Ciucă, unul dintre organizatorii expoziţiei.

   Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...