Murivale Mureșan Vasile - Expoziția Marian din Măgura - un talent îți oferă o stare de îndrăgostire permanentă

 

Zece mii de fotografii… 

 

 


    Să vedem din nou o casã, casa aia părăsită... Se plimbă cu mâinile la spate, de  data asta,  peste cojoc. Se oprește în fața unei picturi: “lucrarea asta am lăsat-o aici special, căci îl conține pe  Marian, copil. 

 


     Am obținut fotografia de la fratele lui. Nu mi-a dat-o doar pe aceasta, mi-a dat mai multe, de la diferite vârste. Deci eu am acasă cu el, în jur de zece mii  de fotografii”.

 

Marian era un copil extraordinar!

 


      După ce am început să cunosc locul,   oamenii s-au obișnuit cu mine. Un bărbat de vreo 70 de ani mi-a spus: Marian era un copil extraordinar, la 5 ani citea ziarul. Într-adevăr, pot să confirm : Marian era un tip extrem de inteligent, forte inteligent. Nu era el  foarte citit, era profesor de limba franceză.  El stăpânea foarte bine limba română, era un foarte bun vorbitor, un foarte bun povestitor și îi spuneam: Marinică, de ce nu scrii? Aveam impresia că mântuia vremea. Îi sugeram să-și găsească  o preocupare. Ii spuneam că  eu sunt îndrăgostit de pictură. Prin urmare, am treabă cu pictura, de dimineață până seara. Am mintea ocupată. E o fericire sa ai un talent și să te îndrăgostești mereu și mereu de ceea ce îți oferă.

O căsuță fascinantă din punct de vedere artistic

       Și când am văzut, ăsta era al doilea obiectiv. Primul era fântâna, al doilea grădina- curtea lui nenea Sică, iar al treilea, aici. Parcă este Marinică aici, cu cățeii mei, și casa asta.

    Când am văzut-o pentru prima dată am zis: dom’le, zici că e o operă de artă așa, în pustiirea ei!

 


   E o casă mică, o casă părăsită. Dar  când am intrat înăuntru, am avut un sentiment aparte. Mi-e dragă casa asta pentru că aici  m-am întâlnit cu starea de singurătate.   

    Curios a fost să văd că,  pe cât de mică era casa, ce poezie mare  avea în ea.

Sufletul lui Marian sau imaginație?

 

 


    Când pierzi iremediabil ființa iubită, disperarea și neputința sunt atât de mari, încât vrei să o vezi peste tot. Devii atent la semne, la sincronicități, la clădiri, la alte viețuitoare. Ai senzația că cel rămas fără trup vrea să îți vorbească prin orice ființă, fenomen sau obiect. O fi imaginația noastră sau realitatea? Iată ce spune artistul : “din căsuța aia, a iești un cățel schelălăind. Am  zis : mă, parcă ar fi sufletul lui Marian!”

   Și iată cum se naște arta : “Minunea asta mi-a trezit ideea  de a pune chipul lui în această casă. De fapt, fără ferestre. Când am intrat în ea, am simțit pustietate, doar că acel schelălăit  parcă era oful lui.

Îl întreb : te-ai speriat?

   “Nu m-am speriat. Schelălăitul  ăla mi-a trezit din nou conștiința. Am zis: dom’le, parcă a fost făcut ca el, prin cățelul ăsta, să mă facă să mă gândesc la el.

      Casa asta era de fapt ca mormântul lui, că de aia era fără uși, fără ferestre.

     Dacă aș fi eu fi bogatul României, dar nu sunt din păcate,  aș lua-o și aș dona-o Muzeului Național de Artă Contemporană. Georgeta, știi câtă expresivitate e în toată construcția aia? După opinia mea, pustietatea aia de casă  este  operă de artă.

 

Georgeta Istrate 

 

De vorbă cu Murivale Mureșan Vasile, în expoziția „ Marian din Măgura” - despre importanța culturii

 

Tristețea artistului și copiii nenăscuți

     - Merge la un alt tablou și îmi arată o casă, eu am început să mă îndrăgostesc de casele părăsite, în urma descoperirii unei povești  ușor dramatice a satului.

       - De ce?! Ai senzația că moare casa respectivă?

 


      - Nu se prea mai nasc copii în satul ăla, zice. Ei nu mai au școală 1- 4..îmi spunea Nicu, fratele lui Marian : ” la noi, într-o zi, satul ăsta nu o să mai existe, fiindcă nu mai sunt copii! Știi, nu se mai nasc copii! 

 


     - Sunt vreo șapte case părăsite... Iar eu, , Murivale Mureșan Vasile,  am început să mă îndrăgostesc de ele.

O greșeală semnificativă

 Urcăm. Oarecum gânditor, zice:  știi tu, la noi există undeva o greșeală!  O  greșeală pe care o găsesc semnificativă. Nu întâmplător m-am dus spre necredință, din familie. Știi, mie îmi amintește foarte mult Nicu de Marian, parcă îl vad pe Marian , ți-am mai spus . 

   Cultura nu este divertisment!

    În ultimii 30 de ani s-a pus accent atât de mult pe biserică, încât, cum să zic, cultura este dată la o parte. Dom’le, cultura dă demnitate unei nații! Cultura nu este divertisment! E  memorie, afectivitate, poftă de viață, îți dă motivația  și curajul să mergi mai departe.

      Pe mine mă deprimă. Eu nu mai ascult nimic religios. Nu mai pot! Și aici mi se întâmplă sâmbătă, duminică (Căminul Artei se află foarte aproape de o biserică. Slujba se ține probabil la microfon, deci răsună strada de rugăciuni). El continuă : Când este slujbă, se pun megafoane... până în zidul ăla se audeeeee. Pe când aici se defășoară un  act cultural! 

Se oprește...brusc schimbă subiectul.

 Georgeta Istrate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Murivale Mureșan Vasile: ” Nu ai voie să risipești o mare iubire!”

 

 

     Februarie 2023. Căminul Artei din București, găzduiește expoziția intitulată ”Marian din Măgura”. Tema expoziției este iubirea, aici și dincolo de moarte. Inspirația – moartea ființei iubite. Autorul este pictorul Murivale Mureșan Vasile.

 


     Îl găsesc obosit , la sfârșitul unei zile lungi, pe care și-a petrecut-o vorbind cu vizitatorii sau făcându-le portrete. Fiind o cunoștință mai veche a maestrului, acceptă să facem un tur al expoziției , în care să-mi povestească despre aceasta. 

 

Așadar, pornim...

 


Prin expoziție, cu Maestrul

 

     Nu știu cât veți înțelege din ceea ce redau aici.  Căci  pictorul mi-a făcut turul expoziției, reamintindu-și detaliile în așezarea personajelor sau a peisajelor în acea ordine sau dezordine , în felul în care a folosit culorile, așa încât să  contureze   dinamică și sonorizare acestei expoziții - poveste . În seara aceea a fost  spontan, inspirat și însuflețit fără limite. 

 


 

     Primul popas: familia celui iubit. Mă conduce către portretele familiei și încearcă să-mi prezinte fiecare membru . Începe, evident,  cu Marian. Apoi,  tatăl lui ” care e foarte frumos ,  privind cu o anumită tristețe ” Acolo e fratele lui, care  seamănă cu Marian și este  cu 12 ani mai mare. Se numește Nicu . El este gospodar , crește curci și curcani. Eu  am zis să pun  ambii  frați, pentru că Nicu de aici seamănă foarte mult cu Marian. Atât de mult încât lumea întreabă dacă nu cumva sunt  gemeni”. 


 

     Un surâs se ivește pe chipul Maestrului, ca și cum ceva plăcut îi cuprinde ființa: nu numai că seamănă, dar are ușor și vocea lui Marian, adaugă. Când îl văd,  am senzația că  îl văd pe Marian. 

 


   Aici sunt membrii familiei lui: frate, soră, nepot, cumnata Daniela... Îmi atrage atenția un batic pe un portret  feminin și îmi pare cumva grigorescian . Da zice, e foarte luminos! 

 


Uite-o pe  tanti Georgeta și pe nenea Sică ( seamănă cu Aznavour, zice), aici e sora lui, Elena. Cu Elena am fost mai  apropiat.



 De fapt, eu  i-am văzut o singură dată familia, când a venit în vizită la București. Uite,  aici e mama lui Marian (nu își mai amintește  cum o cheamă. Eu îi propun să-i spunem ” mama lui Marian! 

 

Făt- Frumosul din tablou

 


     Îmi atrage atenția portretul unui bărbat foarte frumos. Ireal de frumos. Are  un chip expresiv și niște  ochi adânci, care mă duc cu gândul spre Luceafărul lui Eminescu. Rămân pentru câteva clipe, în  fața acestui chip, în timp ce Maestrul se   plimbă cu mâinile la spate. Îl  întreb cine este acest personaj. Chipul i se luminează instant, ca şi cum aștepta intrebarea : ”El este Laurențiu!!! Am vrut  să fie și el în poveste.  Fiindcă numai cu el merg la Măgura! Acum, Laurențiu este băiatul meu”.

 

 Am văzut cum i-au surâs ochii…


 Zic, are niște ochi adânci, are ceva special. Zice, dar nu îl știi pe Laurențiu? Când îl vezi... Apoi, râde zgomotos. Continuă să-mi povestească:  Laurențiu lucra la Librăria Cărturești, cea  de pe Lipscani. Și, în perioada covid, toți intrau cu mască. Eu, de  câte ori intram, dădea din cap și spunea:  bună ziua, Maestre! Eu  ziceam: măi frate, dar ce cunoscut sunt! Și cumpăram, cum cumpăr eu albume, și zic : iartă-mă,  ai niște ochi așa de frumoși! Am văzut cum i-au surâs ochii...

    Da, zic, este ceva rarisim. Într-adevăr, aprobă Maestrul, este un băiat foarte frumos și îmi place la Laurențiu. Măi, băiatul ăsta are un caracter extraordinar! Eu, dacă iubesc la cineva ceva, acela este caracterul.  Acolo stă  frumusețea omului! El m-a ajutat. Când mi-a căzut plafonul, a venit și m-a ajutat.  Ca să aranjez această  expoziție, tot el a fost ajutorul meu. Am zis că, atunci când am să fac  Muzeul Murivale , pe el îl pun director. 

Amintiri imortalizate în pictură

              Aici am făcut  un portret al lui ( se referă la Marian), căci  am vrut să întru în armonie cu verdele și oranjul ăsta fosforescent . Apoi, am venit cu negrul ăsta așa. I-am prins foarte bine caracterul… Aici, încă nu m-am dus la Măgura să pictez… Bineînțeles , am lucrări mai vechi,  astea sunt florile de la mine de pe terasă. Am zis: hai să pun portretul lui, ca o amintire .


      Se îndreaptă către un alt colț al expoziției. Se  oprește în fața unui  tablou : ”aici am avut mult de lucru! Am  făcut deja o expoziție la Muzeul de Artă Contemporană,  cu el și vreo 400 de portrete. Mi-am spus că vreau  să fac niște lucrări pe dimensiuni mai mari. Ăsta, cu mâna la gură (are Ștefan Demetrescu un portret al mamei lui cu mâna așa la gură) stă foarte dramatic și cumva meditativ. Am avut două portrete de genul acesta. Aici era o lucrare pe care am vrut să i-o vând cuiva. El (Marian) a zis: nu i-o vinde pentru că nu merită!

Iisus în portretele din expoziție

    Merge mai departe și, oprindu-se în fața altei lucrări , preciează: aici,  am  făcut un Iisus de acum 5 sau 6 ani. Iisusul  ăsta e făcut după  Marian. Mie nu prea îmi mai plăcea lucrarea asta. Și mi-a venit o idee:  ia să fac un portret al lui Marian, așa privind undeva înspre Iisus ca-n tema din  Grădina  Ghetsimani. Știi că  Iisus este prezentat întotdeauna în această scenă  cu ochii privind în sus.

 


    Aveam pe terasă niște crini imperiali, foarte mari. Și  aici era dintr-o pictură de a mea, în care aveam niște lucrări ( arată pe lucrare într-un colț cu mult galben) – eu nu mi-aș fi dat seama dacă nu-mi arăta el - că acolo era  Bunavestire. Apoi mi-i arată pe Arhanghelul Gabriel și pe  Fecioara Maria în timp ce i  se vestește că va avea un prunc. Și bineînțeles aici este un Iisus, în profil,  care  e plecat tot de la chipul lui Marian. Când am făcu seria asta cu Iisuși în gradină,  de la el plecam, să știi.

O armonie coloristică fascinantă

     Felul în care  sunt amestecate culorile, produce  o dinamică, o mișcare . Trebuie să te uiți cu mare atenție în lucrările lui Murivale Mureșan Vasile,  fiindcă găsești mereu surprize. Peste anumite peisaje , într-o armonie coloristică fascinantă,  se suprapun portrete. Unele sunt foarte mici, altele abia perceptibile, ca niște umbre, conturate de culori mai accentuate sau mai atenuate, în funcție de sentimentul pe care îl trăiește în momentul conceperii lucrării respective.  Și nu mă înșel, căci maestrul îmi explică acea percepție : ”Tu vezi că lumina am pus-o aproape ca într-o aureolă? Dacă te uiți la Iisus, chipul lui este luminous. Uite, aici unde e ocularul, e dramatic, pentru că nu poți să-l faci pe Iisus având cunună de spini și  ochi zâmbitori, că n-ai cum, știi? Aici am schimbat un pic rolul, am pus ca un fel de aureolă de jur împrejur. Doar lumina ocolește așaaaa, iar chipul este străveziu…

 Știi, Iisus înainte a fost străveziu, nu-i ceva concret, e ceva indescifrabil. Aici, tot așa, erau niște teme de ale mele în care eu puneam portrete cu Iisus pe terasă. Acelea  erau niște portrete inspirate de chipul lui Marian , căci el era  modelul. Prin urmare,  eu plecam la Iisus după ochii lui. El mi-a pozat mult în gradină. Uite aici am o lucrare cu stânjenei…

Aici, mi-au plăcut ochii lui...

Trece  la un alt tablou. El  zâmbește, și zice:  aici mi-au plăcut ochii lui. Nu  m-am dus prea mult cu părul așa, ca să nu stric imaginea asta, că eu întotdeauna când fac portret, plec de la ochi și apoi dezvolt mai departe .

Luna mai în Măgura sau  Marian în luna mai

    Și după aia sigur că eu am făcut peisajele astea de aici în luna mai pentru că de câte ori mergeam acolo,  era înnorat.

 

 

Decembrie…

 Se îndreaptă spre un alt tablou mai sumbru, și îmi spune că l-a făcut în decembrie. Deși publicul i-a spus că seamănă ca stil,  cu lucrările lui Pissarro, Maestrul consideră că aduce puțin și cu Andreescu ( pentru că atunci natura era asa)

Ce frumos sonorizează verdele cu violet!

     Schimbăm subiectul. Mergem în fața unui tablou special cu Murivale și Marian. Îmi spune că : ” asta este o lucrare creată după ce am descoperit o poză când noi jucam rolul lui  Salay și al lui  Leonardo.  Am făcut o poză  cu mine și el, care mi s-a părut extraordinară. Am început-o și am lăsat-o într-un fel de mister vreo 3- 4 luni.  Într-o zi am văzut-o...Nu știu dacă înțelegi, dar dacă nu ai o continuitate imediată, uiți.  Și atunci, trebuie să o iei de la capăt... Când am lucrat autoportretul ăsta cu Marian (…) face o pauză de câteva secunde apoi pocnește din degete și continuă : măi frate,  mi-a  plăcut maxim. Vino cu aparatul, să vezi ce frumos sonorizeză verdele cu violet.



  Deci pictura e și muzicală!, culorile sonorizează... și în general, verdele cu violet, dacă le pui pe același tip de luminozitate, se împacă,  se armonizează foarte bine Împreună creează o dinamică foarte profundă, pentru că una este sentimentul vieții si una al morții. Și pe urmă, ca pauză, ce este aici verde violet, un violet de altă nuanță, ăsta e albastru, dar devine violet...Maestrul  se duce la imaginea lui de pe portret în partea stângă şi zice : vine galbenul ăsta care în pictură creează volum. Eu folosesc galbenul ca să îmi creeze volum-lumină, să am sentimentul (el merge  spre peisaje și  îmi zice că a pus sentimente diferite, dar că  galbenul îi luminează suprafața)

 Oare, care este mai frumoasă:  viața sau moartea?

    Se întoarce la acel portret și îmi spune:  lucrarea asta îmi este foarte dragă pentru că știi, este aproape ca o poveste neîmplinită. Maestrul  se întristează brusc. Tace. Eu îl întreb:  ai spus că aceste două culori  creează o muzică. Ei bine, cum ar suna această muzică între violet și verde?

  Se luptă într-un echilibru, într-o împăcare. Liniștit întreabă aproape retoric oare, ce e mai frumoasă:  viața sau moartea? Deși ele sunt surori! Noi nu știm, când nu mai suntem, nu mai suntem! Noi știm cu alții ,dar când pleacă ultimul care să ne vorbească, noi dispărem. Rămâne doar o transfigurare a noastră a unor emoții pe care le-am avut.

Nu trăim de fiecare dată mari iubiri!

    


   O mare iubire, când o primești, nu ai voie să o risipești. Nu ai voie!!! Ai pierdut-o, te-ai pierdut! Nu trăim de fiecare dată mari iubiri!. Dar marile iubiri intră în conștiința publicului. Marile iubiri, bune, rele, nu contează, a fost o iubire puternică. Și am fost conștient că dom’le , eu am trăit o iubire cu băiatul ăsta! O iubire sufletească, trupească, a fost cum să spun? n-a fost bine, dar a fost și bine! Pentru că, știi cum e... e sentimentul ăla de stare de unicitate! E ceva nemaipomenit, unic...e o vorbă foarte frumoasă, românească  -  sufletul pereche! Nu mai găsești la altcineva ce ai găsit în acel cineva...știi, cu of, cu multe lucruri, cu regrete... Când nu mai este, zici : câte i-aș fi putut spune și nu am făcut-o! 

Vreau să trăiesc în pictura ta! 

 El mi-a spus: vreau să trăiesc în pictura ta! Asta parcă era ca o declarație de iubire, de despărțire. O iubire amestecată,  care te face să trăiești o experiență unică...

 

 

Georgeta Istrate

 

 

Murivale Mureșan Vasile - Expoziția Marian din Măgura - un talent îți oferă o stare de îndrăgostire permanentă

  Zece mii de fotografii…          Să vedem din nou o casã, casa aia părăsită... Se plimbă cu mâinile la spate, de   data asta,   peste ...