Dialoguri - ayurveda pentru digestie



Axya :

- Ce părere ai despre ayurveda? M-ar interesa un remediu  pentru combaterea constipației...

Giaxya :

     - M-ai nimerit cu întrebarea asta. În ultima vreme, simt un interes sporit în ceea ce privește ayurveda. Am început să citesc cărți (în engleză, în special. Am  să caut cărți de autori indieni, verificați , să nu fie new ageri sau occidentali , cu idei copiate de ici de colo).       

    O să încep și să practic încet încet, ca să verific ce funcționează, dacă funcționează, cum funcționează. Se pare că dimineața, scopul e să-ți stimulezi digestia, deci trebuie evitate băuturile și mâncărurile reci. Totul trebuie să fie cald sau fierbinte, dar suportabil. Nu trebuie să folosești neapărat apă cu lămâie pentru alcalinizare, cum probabil ai citit pe internet.  Apa caldă sau fierbinte este de ajuns, dar trebuie băută ca și cum ți-ar fi sete (atenție, nu depăși limita  să nu te te arzi). Să nu bei cu înghițituri mici, bea mult și  continuu din cană, ca și cum ți-ar fi  sete, așa cum ți-am spus . Ajută contra constipației. De asemenea, seara, între cină și somn trebuie să lași un interval se timp de cel puțin  trei ore. Deci nu mai puțin, cam 3 ore. De exemplu, dacă iei cina pe la 18,30, e ok să te culci la ora 22, dacă iei cina la 19, e ok să te culci la 22,30. Să fie cam 3 ore între timpul când ai mâncat și somn. Dacă în acel interval de 3 ore simți nevoia de ceva, poți să servești un  ceai cald.

Axya : 

- Dacă tot vorbim despre ayurveda și probleme de sănătate, ai putea să-mi spui câte ceva despre curățarea gurii cu ulei?

 Giaxya : 

- Curățarea gurii cu ulei dimineața, se face pentru stomac, nu pentru gură. Ideal e uleiul de susan, cald. Nu umpli gura, fiindcă scopul e să îl poți plimba în gură. Și e o tehnică aici : aternezi 30 de secunde, timp în care plimbi uleiul prin gură, iar 30 de secunde îl ții nemișcat. Și nu faci asta 20 de minute, că o să ți se pară o veșnicie! Ce spun unii pe net e exagerat... cine face asta dimineața? E o tortură! 2-3 minute de plimbat uleiul în gură sunt de ajuns. Apoi îl scuipi, îl observi, îl analizezi...













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...