Sava Henția, 1

Sava Henția 1848-1904
 

 Sursa Imaginii: https://ro.wikipedia.org/wiki/Sava_Hen%C8%9Bia#/media/Fi%C8%99ier:Sava_Hentia_-_Foto.jpg
 
 
      Sava Henția este un continuator merituos al pictorului Theodor Aman, născut la Sebeș - Alba în 1848 plecat în eternitate în anul 1904 la București. 

     Adus în 1862 la București de un unchi fotograf, care-l destina meseriei sale, descoperind-i prin aceasta vocația de pictor. Absolvent în 1870 al scolii de arte frumoase din București, bursier în anul următor, mai întâi la Roma și apoi la Paris ia contact cu clasicii picturii universale, și se simte atras înspre formula coloristică și luministică a lui Correggio și a urmașului său francez din secolul XIX,  Prud'hon. 
 
 

(Sursă informații : Ghid, Galeria Națională, Arta românească modernă și contemporană, Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România, Editura Meridiane, București 1965). 




Moara, 1881, MNAR








   ”Întors în țară, execută decorațiile interioare ale câtorva case de bucureșteni înstăriți, continuând să practice în acest gen o pictură cu teme mitologice. Totuși, redarea înfățișărilor multiple ale realității trăite îl captivează până la urmă, mai cu seamă că are o vizibilă înzestrare pentru tablouri de gen ; practică în același timp și peisajul, detectat în lungi expediții prin regiunile pitorești unde-l ducea pasiunea sa pentru pescuit și vânătoare : Țărancă torcând, Bătrân cerșetor, Moara”. 

(Sursă informații : Ghid, Galeria Națională, Arta românească modernă și contemporană, Muzeul de Artă al Republicii Socialiste România, Editura Meridiane, București 1965). 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...