Gheorghe Tattarescu , lucrări MNAR



 

" Primește primele cunoștințe de pictură de la unchiul său, pitarul Nicolae Teodorescu. În 1845 se află bursier la Roma de unde întreține corespondență cu cercurile revoluționare, informând cu regularitate pe apropiații lui Bălcescu, asupra evenimentelor politice din Italia. În 1846, schițează acolo profilul lui Bălcescu, iar lui Gheorghe Magheru îi face portretul la Veneția, în exilul acestuia după înfrângerea revoluției. Tattarescu schițează în Italia compoziții ca Deșteptarea României (Renașterea României) care a avut un mare răsunet la Roma, atrăgând atenția publicului și presei italiene asupra mișcării din Principate " (Album - ghid MNAR Editura Meridiane, 1965, pagina 23).

 

" Gheorghe Tattarescu are un rol important, alături de Theodor Aman în înființarea și organizarea Academiei de arte frumoase bucureștene, ca şi în organizarea și stimularea vietii artistice din țara noastră. Asemeni lui Trenk, ia parte la călătoriile arheologice, ceea ce-i prilejuiește ieșirea din atelier, confruntarea directă cu natura, care-l duce la peisaje de un realism marcant" ( Album ghid, Galeria de Artă Românească Modernă și Contemporană, Editura Meridiane, București 1965).










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...