Arthur Verona, Peisaj


" Arthur Garguromin Verona, născut la Brăila în 1868, originar dintr-o familie dalmatină, după ce învață la Academia militară din Viena, cedează vocației sale pentru pictură și pleacă în 1895 la München, studiind apoi la Paris, la Academia Julien. Putin timp după reîntoarcerea la București inițiază în 1919 «Academia liberă», deschisă din nefericire mai mult amatorilor avuți decât talentelor reale. Oscilând între academismul münchenez și procedeele impresioniste pe care le întâlnise în pictura pariziană, el este captat tematic de curentul grigorescian, intr-o formulă conformist-epigonică. 

   Pentru marea difuzare cunoscută de lucrările sale (o bună parte dintre cele rămase în posesia pictorului au ars în incendiul atelierului său) și pentru influența exercitată asupra artiștilor fără criterii de selectivitate, merită să fie cunoscute prototipuri ale producției sale, cum sunt : Cobzarul, Toamna și În codru, toate trei expuse, ilustrând înclinația către portretul adeseori cu interes etnografic (în ceea ce privește draparea în costume naționale amănunțit descrise), către peisajul de atmosferă lirică sau către epica peisajului monumental de pădure, unde frunzișurile, construind boltă de verdeață, dau prilej plein-air-ismului său să se exercite, în timp ce personajele par lucrate în atelier, intr-o ambiguitate stilistică vădită "

(Album-ghid, Muzeul de Artă al RPR, Editura Meridiane, București 1965, pagina 89)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

  - Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?   -   Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezult...