La pas pe Calea Victoriei. Frumuseţe - Crema Tokalon (II)


La pas pe Calea Victoriei . Frumuseţe - Crema Tokalon (I)




Instantanee din Bucureşti: Getuţa


 LA PAS PE CALEA VICTORIEI

 Gettuţa, pentru că  a fost cuminte, a fost scoasă la plimbare în Cişmigiu...


Instantanee Bucureşti - exerciţiu de ritm


    
   Oh, my friend...

     

   Din nou Centrul Vechi al capitalei. Stăteam pe o bancă privind trecătorii. Dintr-o dată, parcă de nicăieri şi de peste tot, s-a adunat un grup destul de măricel şi a început să cânte şi să facă nişte mişcări oarecum de dans. Formau pe rând perechi şi ţineau în mâini nişte beţe speciale pe care le loveau într-un anume fel încât se auzea un ritm de-a dreptul  fermecător. În acelaşi timp cântau ceva de genul : oh, my friend how can I tell you how much  I care... Nu ştiu dacă îmi mai amintesc exact cuvintele. Am scos repede telefonul în ideea de a fotografia  spectacolul care tocmai mi se desfăşura în faţa ochilor.

 Doamne Dumnezeule!

   Când s-a încheiat mica reprezentaţie, m-am apropiat iute  de o doamnă. Nu de alta, dar aveam senzaţia că vor dispărea cu toţii atât de repede pe cât de repede au apărut. Am întrebat-o ce semnifică ceea ce tocmai văzusem: „  Cântecul are tentă religioasă. Adică Doamne Dumnezeule,  totdeauna tu mă susţii. De fapt, este un exerciţiu de ritm pe care am vrut să-l oferim şi lumii. Am ales acest loc fiindcă aici este mereu lume multă”.


Cine sunteţi voi?

     „Noi suntem un grup care facem nişte cursuri de dezvoltare emoţională, iar mentorul nostru se numeşte Graţian Sonu. Pot să vă spun doar atât: acest om ţine nişte cursuri fantastice! Din nişte oameni care nu aveam emoţii, ne-a transformat în fiinţe pline de viaţă, care am învăţat să trăim cu adevărat!”

Georgeta

Instantanee Bucureşti - muzica magică

    
  


       August 2018. Centrul vechi al capitalei.  Mă plimb uitându-mă în vitrine, mai ales la suvenirurile puse în vânzare de comercianţi. Dintr-o dată , o muzică vrăjită mă atrage spre locul din care ţâşneşte, asemeni unei cascade  de energie. Un domn cu vioară face tot spectacolul. Nu, nu este Andre Rieu cu orchestra sa, dar încântarea este aceeaşi.  Rămân aproximativ  o oră aproape de locul magic...
    Cine ştie? Dacă într-o seară romantică veţi merge pe acolo, poate îl veţi întâlni pe violonistul care vă va fura pentru câteva clipe din imperiul grijilor şi vă va duce dincolo de nori.  

 https://www.youtube.com/watch?v=cPiCejN-Wek

Georgeta 

Piaţa Victoriei - strigătul libertăţii românilor


Un plan de salvare şi un conducător spiritual

      În cartea sa “Treziţi-vă români, regretatul Dumitru Ioan  Branc spune că, în România, va avea loc o reformă pusă la cale chiar de Divinitate.
Prima etapă a reformei are un rol pregătitor şi se bazează strict pe informare.A doua etapă se referă la aplicarea propriu zisă a planului şi va fi făcută de oameni pregătiţi special de către entităţi din Astral. Ei sunt incoruptibili, nu trăiesc pentru interese proprii ori ambiţii personale. În plus, reforma morală va scoate la iveală un nou tip de conducător care se supune doar Divinităţii. Va fi o etapă dureroasă pentru cei care au  conştiinţele pătate. 


 Schimbarea va fi un miracol

     

     De altfel, Divinitatea transmite că schimbarea, fără precedent în România, va fi un miracol . Aceasta presupune o intervenţie divină ce dăruieşte energie de sus, purtătoare de iubire necondiţionată. Aceasta va transforma România într-o gură de rai, iar popoarele din jur vor copia modelul de la noi. Prin urmare, după cum afirmă Învăţătorul, Divinitatea face ordine şi curăţenie morală în România instaurând Adevărul  : “Nimeni nu se poate abate de la această Voie Divină. Dorinţa cerului este de a aduce armonie între oameni, demnitate, onoare, abundenţă, responsabilitate,înţelepciune.Totuşi, cei care nu vor să accepte schimbarea, nu vor fi obligaţi să o facă. Dar mizeria , haosul, minciuna, chinul şi suferinţa îi vor determina să-şi dea singuri seama că schimbarea este benefică şi, într-un final, o vor accepta”.


Georgeta Istrate

Conferinta MNAR - Biserici în biserici - micro-arhitecturi liturgice


   La Muzeul de Artă al României,în data de 10 august 2018,  a avut loc un eveniment de excepţie . Este vorba despre conferinţa cu tema  “Biserici în biserici – Micro-arhitecturi liturgice”, susţinută de tânăra doctorandă în istoria artei, la Universitatea din Florenţa,  Anita Paolicchi. 



  Au fost prezentate publicului spectator unele dintre cele mai frumoase şi spectaculoase chivoturi expuse la MNAR. De asemenea, au fost prezentate şi câteva exemple de astfel de obiecte aflate în depozitele MNAR.  După cum probabil ştiţi din Vechiul Testament, în vechime, exista un chivot al legământului, pe care evreii îl purtau chiar şi pe câmpurile de luptă. Acesta păstra  în interior Tablele legii.  Ei bine, în Biserica ortodoxă, chivotul este un obiect de mici dimensiuni,  în formă de biserică, folosit în altar pentru a păstra  împărtăşania. Cu alte cuvinte, un chivot este macheta unei biserici. 



   Spectatorii au asistat  la prezentarea unor chivoturi de la Mănăstirile Hurezi, Snagov, Tismana, Cotroceni , Comana, Argeş, etc. Unele dintre aceste obiecte redau fidel arhitectura bisericilor, pe când  altele nu respectă  întocmai forma bisericii. Însă toate sunt lucrate cu măiestrie, fiind considerate pe bună dreptate adevărate opere de artă de mare valoare. Un capitol interesant al conferinţei a tratat  semnificaţia simbolică şi originea acestor obiecte liturgice. 



  În încheierea conferinţei, au fost prezentate alte astfel de micro-arhitecturi -   tipuri de cădelniţă. A fost  explicată în amănunt, de asemenea, şi  semnificaţia acestora. 

  Pentru mai multe informaţii, accesaţi linkul:
 https://www.facebook.com/events/1647200655407103/

Georgeta Istrate

Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...