Tinerii geniali ai României - Ioana Covei

   Am achiziţionat  de curând cartea  EUROSTUDII Vol. I. Incursiuni în vârstele Europei, apărută la Editura Universităţii din Bucureşti. După ce am citit-o, m-am gândit să scriu câteva cuvinte despre fiecare articol şi să dau două-trei citate  care să ilustreze, pe scurt, tema abordată. 



   

    Volumul este  alcătuit dintr-o serie de comunicări ştiinţifice susţinute la colocviile Eurostudii ale Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Coordonatori: Simona Drăgan şi Constantin Emil Bucur.


Autor: Ioana Covei  
Universitatea din București 

Tema:  DEZVOLTAREA ABILITĂŢILOR DE GÂNDIRE CRITICĂ PRIN FORMAREA INIŢIALĂ ŞI CONTINUĂ A PROFESORILOR.O PERSPECTIVĂ ROMÂNEASCĂ


   Articolul Ioanei Covei   este cuprins între paginile 247-255 din volumul :”Eurostudii – Incursiuni în vârstele Europei”


   Întrucât articolul Ioanei este scris în limba engleză, voi transcrie doar  rezumatul lucrării.  

     „Studiul de faţă abordează subiectul formării profesorilor (TE) în România , în mod specific în ceea ce priveşte achiziţia de abilităţi de gândire critică în cadrul etapelor de formare profesională iniţială şi continuă (ITT, respectiv IST). Unei scurte analize pe tema necesităţii abilităţilor de gândire de ordin superior , atât în cazul predării la clasă , cât şi în cel al adoptării şi generării de inovaţie educaţională , îi urmează o examinare a reglementărilor din prezent legate de formarea profesorilor în România. Lucrarea sugerează moduri în care organizaţii neguvernamentale ar putea fi implicate în crearea şi implementarea curriculumului pentru TE , făcând referire la două organizaţii care promovează gândirea critică în momentul de faţă în România – Asociaţia Română de Dezbateri , Oratorie şi Retorică ( ARDOR) şi Asociaţia „ Lectura şi Scrierea pentru Dezvoltarea Gândirii Critice” România (ALSDGC). Deşi anumite elemente ale analizei sunt relevante oricăror etape sau tipuri de educaţie formală , aceasta se axează pe profesorii care predau în ciclurile de învăţământ obligatoriu non-vocaţional” (pagina 247)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...