Axya : ce părere ai despre ideea de guvern mondial? Crezi că este adevărată sau intrăm iar în teoria conspirației? Și dacă s-ar crea, crezi că ar fi benefic pentru omenire?
Inevitabil ...
Giaxya: E distructiv să începem să vedem conspirații în asta. Și e inevitabil să ajungem la un guvern mondial și o monedă unică, într-o zi. Chiar cei care visau egalitate și fraternitate pentru toți, visau de asemenea și la o singură limbă pentru toți. Azi deja ne punem întrebarea: cum să ne împăcăm originile cu multiculturalismul?
Eu sunt româncă. Dar pot să fiu și fără să detest ungurii sau rușii. Fără să încep să delirez că românii sunt genii și România este Grădina Maicii Domnului. Ce te faci azi cu toți adulții sau copiii care au cel puțin două origini?
Nu zice nimeni să nu mai avem tradiții, festivaluri sau să ne negăm originile...
De pildă, aseară m-am uitat la un documentar despre un artist polonez de geniu, mort în America. Până după al doilea război mondial ura evreii în secret, deși avea prieteni evrei care îl ajutau și îl susțineau.
Când a văzut că operele i-au fost bombardate de naziștii cu care ținea, și a fost respins sau ignorat de polonezi... și-a dat seama ce eroare a făcut!
Ce pată urâtă pe opera unui artist sau scriitor să urască un alt popor atât de mult!!!
Sau să țină cu vreun partid sau curent politic care apoi se va dovedi monstruos!
El a regretat după război și și-a schimbat opinia față de evrei.. dar, o vreme, a jucat pe două fronturi...
Trebuie să înțelegi că ești o anumită naționalitate prin locul în care te-ai născut, însă ești și cetățean al lumii!
Chiar dacă sunt străini care disprețuiesc românii, de exemplu, nu trebuie să disperi. Asta ține de trend, de mode, de preconcepții, de ceea ce ni se arată la tv...
Iar noi românii, ce ne tot victimizăm atât?! Clasa politică de la noi este atât de coruptă că nici autostrăzi nu avem în țară...! Mori în spitale și te îndobitocesti în școli! Urlăm că vin rușii sau ungurii sau nu știu ce străini! Ne inventăm mitologii în care suntem victime și popor ales și genial!!!
Trezirea! Toate țările fac asta sau au făcut asta!!!
Toate s-au considerat și se consideră popor ales, vechi, mitic și spiritual!
În secolul XIX, secolul națiunilor, e nebunie cu expresia "spirit japonez", spirit francez, spirit românesc, suflet elvețian etc.
În plus, în era informației atât de rapide, suntem conectați într-o secundă. Zburăm cu avioanele, prin urmare distanțele s-au scurtat. Adică, sincer, la ce ne așteptăm?
Dacă vrei ceva înțelept, ține-te departe de mode, de trenduri. Și nu doar în vestimentație. Trenduri în gândire, în religie, în politică. Mi-am dat seama că nu degeaba scrie în cărțile de maniere că acestea sunt subiecte tabu. Asta nu înseamnă să nu mai gândim sau să nu chestionăm tradiții dăunătoare, gândiri învechite, care ne fac mai mult rău decât bine. Dar niciodată nu știi ce se va întâmpla cu un partid politic pe care îl admiri, cu un guru spiritual pe care îl crezi sfânt... Suntem oameni și suntem supuși greșelii. Ca artiști sau ca scriitori, ar fi bine să ne ocupăm de partea la care ne pricepem. Sigur că ne interesăm de civism, votăm și avem opinii. Dar să le înșirăm public, mai ales când sunt pline de ură, de un naționalism ultraputernic, care ne face să ne simțim aleși, e trist și dăunător.
Să începem să detestăm x popor sau y religie sau să ne considerăm superiori altora e pe termen lung foarte trist. Istoria ne va contrazice. Mereu să ne întrebăm: ce rezistă timpului? Ce valori sunt adevărate, indiferent de timp și țară? Adevărul, corectitudinea, sentimentul că toți suntem ființe egale în fața unei entități superioare. Nu există ALEȘI! Nici evreii, nici japonezii și nici românii!
Axya: și cum te vindeci de astfel de prejudecăți?
Giaxya: Vrei să te vindeci? Simplu! Alege țara pe care o disprețuiești. Nu știu, pentru unii e Rusia, Turcia, Franța, etc. Interesează-te de muzica lor, de poeții lor, de mâncărurile lor tradiționale. Nu trebuie să le înveți limba, nu este neapărat obligatoriu să intri în astfel de profunzimi. Dar hai să nu folosim internetul ca niște..., ci ca niște ființe inteligente, responsabile. Caută muzica din x țară pe youtube, citește un roman scris de un scriitor faimos, gustă o mâncare turcească sau din Afganistan sau de unde vrei tu. Și ce dacă nu ai bani acum să călătorești acolo?
Așa ne lecuim de rasism, de impresia că suntem un popor sfânt, special, etc!
Georgeta Istrate