Frederic Storck: Salomeea


       Lucrarea pe care am fotografiat-o pentru această postare se găsește la Muzeul Național de Artă al României, Galeria de Artă Modernă Românească. Este o sculptură încadrată în stilul Art Deco, de dimensiuni mici (19,5×15,7×8,2 cm) executată în anul 1930, de către  un sculptor foarte  talentat, pe nume Frederic Storck. 

     Cei  mai mulți vizitatori se rotesc în jurul lucrării încercând să descifreze mesajul pe care-l conține.  O fată cu un corp superb stă încovoiată, ținând mâinile distorsionate pe spate, în formă de tavă. Pe această tavă umană se află capul unui  bărbat. Ce să crezi? Ce o fi gândit autorul? 
 
     Unii, mai îndrăzneți, mă întreabă dacă știu ceva despre semnificația lucrării. Având în vedere că Biblia nu-mi este străină, le povestesc ceea ce știu. Salomeea, fiica vitregă a lui Irod Antipa, dansează atât de frumos la aniversarea tatălui vitreg, încât acesta promite să-i dea tot ce-și dorește. La îndemnul mamei, fata cere nici mai mult, nici mai puțin decât capul Sfântului Ioan Botezătorul!
 


 Lui Irod nu-i place ideea, dar promisiunea trebuie respectată! 

 
 
      Însă prima propoziție pe care le-o spun sună așa: acesta este capul Sfântului Ioan Botezătorul! Cei mai în vârstă și cei de vârstă mijlocie înțeleg imediat despre ce este vorba. Se mai rotesc  de câteva ori în jurul ei, văzând-o într-o  nouă lumină. Uneori  nu se mulțumesc cu povestea biblică și mă întreabă ce-mi inspiră lucrarea.



     Le spun că lucrarea poate fi considerată și  o lecție spirituală. A face rău în general, nu doar în povestea noastră, poate aduce satisfacție pe termen scurt, însă pe termen lung, regretul și apăsarea acelui rău ne modifică fizic și psihic în sens negativ .
  Pur și simplu vinovăția  apasă ca o povară din ce în ce mai grea, până ajungem să nu mai simțim viața ca pe un dar, ci ca pe o povară. În societate părem că stăm drept, dar numai noi știm cât de chinuit ne este sufletul.



    Și dacă ne uităm cu atenție la această sculptură extraordinară, observăm imediat că privirea Salomeei este îndreptată spre pământ, iar a sfântului spre cer. Prin urmare,  această sculptură poate fi adaptată la fiecare dintre noi. Ea  este ca o lecție ce vine din exterior pentru a ne corecta greșelile, caracterul. Îmi place această lucrare în mod expres fiindcă mă obligă la introspecție, la corectare. Iar rezultatul este unui uimitor : vindecarea sufletului și implicit a trupului.








Georgeta Istrate

Dialoguri - despre diferența dintre stil și trend


 Axya :

- Apropo de podcastul pe care ți l-am trimis. M-a șocat din prima îmbrăcămintea moderatoarei și faptul că, la începutul interviului, rădea tâmp. Suntem bărbați, nu ar trebui să ne preocupe asta. Și totuși  este așa strident câteodată, că nu pot să mă abțin de la comentarii...

Giaxya:

- Da... Mă  întreb și eu  ce e cu nebunia asta la  femei sau fete relativ inteligente, cu studii, care se machiază așa de mult și se îmbracă atât de extravagant, țipător sau chiar își iau ținute de seară în plină zi. Ca să nu mai spun că sunt mai mult dezbrăcate. Ne aflăm într-o epocă de manifestare feministă și, din anumite puncte de vedere, nu e deloc rău. Femeia nu e făcută doar să nască, să gătească și să facă treaba prin casă. Însă unele femei sunt cumva obsedate să demonstreze că ele, iată, pot fi  frumoase, aranjate  și inteligente. Parcă ar spune : " ia uitați-vă bărbaților, ce mai ziceți, v-am închis gura! "

Axya :

- Da. Cred că genul ăsta de lucruri nu trebuie demonstrate atât de ostentativ. Sigur, femeile se pot machia, aranja, îmbunătăți, dar toate cu măsură. Nu strident ca și cum ar striga în gura mare" sunt o prostituată! Și după aia fac plângere la poliție că au fost molestate, agresate, hărțuite chiar violate. Asta este o înțelegere proastă a frumuseții,  un fel de kitsch!

Giaxya :

   -Într-adevăr, frumusețea e prost înțeleasă sau poate am îmbătrânit noi și nu putem ține pasul cu moda. Însă  este evident că aceste femei, care tot îndrugă chestii despre energia feminină și despre spiritualitate în timp ce îți transmit mesajul :" ia, uite ce bunăciune sunt" . Eu sunt o femeie independentă și realizată, dragă". Aici e problema, frățioare. Feminitatea și frumusețea sunt prost înțelese. Faptul că multe nu înțeleg diferența dintre STIL (ceva care reflectă și interiorul) și TREND (ceva ce ține de trecător, de consum, de frustrări refulate și care se manifestă prin shopping aiurea).

Axya :

- Daaaaaa. Este dorința asta de a arăta patriarhatului cât de multilateral dezvoltată este femeia! "sunt o bunăciune inteligentă... Dar tu înoți în gândire de" patriarhat " și nu înțelegi că pot să fiu ambele" . Scuză-mi limbajul de baltă, dar am simțit nevoia să punctez exact în stilul inspirat de această categorie de femei, care se consideră înțelepte și flutură prin fața noastră diplome universitare...

Giaxya :

- Sigur. Așa cum am mai spus, sunt de acord ca femeia să-și pună un pic de machiaj, să se aranjeze , să-și dea cu un parfum care o reprezintă, să-și pună niște haine de bază care vin bine pe ea . Nu iese din pat și intră direct într-o conferință! Îmi pare rău că cele două nepoate ale mele, Letiția și Lucreția, nu sunt acasă, fiindcă m-ar fi interesat și părerea lor. Poate că noi suntem în urmă ori pe lângă subiect. În fine, atâta cât mă duce pe mine capul, cred că feminitatea nu trebuie "urlată". Nu îți machiezi ochii, obrajii și buzele în același timp! Ăsta e machiaj de seară,  apropo de doamna din podcast. Părul - alegi o tunsoare care îți stă bine și care nu necesită muncă enormă, cum ar fi placa de îndreptat, bigudiuri în fiecare zi! Ce e efortul ăsta inutil și imens zi de zi?! Păi, asta făceau femeile în secolele trecute! O luăm de la capăt?! 


Georgeta Istrate




Dialoguri - între științific și neștiințific




Axya :

- Giaxya, zilele astea am descoperit pe youtube, o doamnă pe care am ascultat-o cu foarte mare atenție. Se numește Si.  La un moment dat,  vorbeste despre faptul de a ne găsi menirea. Nu dă o rețetă universal valabilă, ci povestește cum a făcut ea. Super interesant! Dar am o nedumerire. Doamna Si afirmă, în prezentările pe care le face, că munca ei se încadrează la cercetare științifică. O cunoști pe această doamnă?

Giaxya :

- Da, sigur. Ea are ceea ce se cheamă simț critic, dar ceea ce  oferă publicului nu intră la categoria cercetare științifică. E însă o persoană cu bun simț și are  o educație foarte ok, lucru rar totuși. Cercetarea științifică nu e pentru toți, e ceva chiar foarte  greu. Ca să fii cercetător necesită mulți ani de formare. O cred când spune că a muncit pentru ceea ce  oferă, dar acest tip de cunoaștere pur și simplu nu se poate numi cercetare științifică.

 Axya :

 - Dar de  doamna Di, ce zici? Nici ea  nu face cercetare? Ține cont că are și un doctorat...

Giaxya :

Doamna Di, având un doctorat ( chiar dacă subiectul e unul mai rar și aparte) poate afirma că a făcut cercetare științifică. Dar chiar și ea va fi dur taxată de comunitatea științifică și chiar expulzată din rândul ei pentru ceea ce face acum, pe youtube.

 Axya :

-Serios?!

Giaxya:

 -Da. Ceea ce face această doamnă este bun și umanitar, dar iese din câmpul cercetării academice. Pentru că, dacă ea a studiat documente în teză după anumite norme și a păstrat un ton obiectiv, cu probe, la modul științific,ceea ce oferă acum publicului este un salt la o altă felie, total neștiințifică. Videourile ei îmbină informații din psihologie, pentru care ATENȚIE,  nu are studii!  În plus, abordează o ramură a psihologiei care nu e foarte științifică, pentru că anumite credințe religioase, gen energie, spiritualitate, nu au ce căuta în psihologia de tip științific. Doamna Di riscă pe viitor să fie descalificată ca doctor. Lumea științifică este foarte exigentă.  Cu alte cuvinte, i se va reproșa din păcate, că deși o fi făcut o teză după norme științifice, cu probe, demonstrații și argumente, face marea greșeală de a vorbi despre ceva nedemonstrabil, ba chiar pentru care nu are studii, adică această psihologie ( care, după cum spuneam mai devreme, nu e foarte științifică).

Axya :

 - O fi conștientă de toate astea?

 Giaxya :

- Nu știu dacă e conștientă de asta... Sau poate e, dar nu-i mai pasă. Este descalificată de la statutul de cercetător. De fapt,  vorbim despre ceva ce li se reproșează multora. Faci studii despre ceva, pe un anume ton și după anume norme, și te apuci să vorbești despre altceva, care presupune alte...legi, ca să zic așa. Și când spun asta, nu o spun că așa vreau eu, ci explic cum se vede din punct de vedere al universitarilor.

Georgeta Istrate

Dialoguri - escroci si cursuri inventate

 


 Axya :

- Dragă Giaxya, ce părere ai despre dezvoltarea asta personală dusă la extrem, care se practică acum pe internet? Crezi că sunt și escroci printre ei?

 Giaxya :

- O să fii uimit dacă-ți spun că, de vreo câteva zile, rumeg subiectul ăsta!  Ascultam un discurs al unei doamne, foarte cunoscută în România, despre acest fenomen. Și are dreptate când vorbeste despre escrocii apăruți ca ciupercile după ploaie. Ei  vând scump cursuri inventate, regresie în vieți anterioare în care îți servesc "gogoși" . Dacă îi crezi, vreau să spun, dacă le pici în plasă, le dai bani și iei decizii pe baza minciunilor lor, îți distrugi viața!

Axya :

- Exact. Ei apasă exact butoanele sensibile, vin cu soluții așa zis " salvatoare" și îți iau pielea de pe tine. Unde va duce chestia asta sau cine poate să mai domolească focul ăsta atât de nociv? Pentru că , din păcate, sunt mulți "clienți".

 Giaxya :

-  Am avut o discuție cu un profesor de curând. Acesta povestea că a cunoscut o doamnă care mergea pe la tot felul de  șamani, mai mult sau mai puțin falși. Femeia căuta un bărbat potrivit pentru ea, să-și refacă viața. Ce crezi? Găsise un bărbat super, care o mai și iubea. Ei bine, unul dintre acești "șamani" i-a spus că acest bărbat nu e bun. Individul și-a argumentat afirmația spunându-i femeii că acest bărbat, de fapt,în altă viață, a părăsit-o pentru alta. Ghici când... Eheeeei, în perioada  Romei antice! Îți dai seama? Cum să crezi așa, necondiționat, ceva atât de... dificil de verificat?! 

Axya :

-La adăpostul vieților anterioare neverificabile,indivizii ăștia pot spune absolut orice minciună! 

Giaxya : 

- Pur și simplu, femeia  a renunțat la acel bărbat.Ea chiar a crezut  mizeria aia! Incredibil ! Și chiar prin absurd, ar fi fost așa tot nu ar fi trebuit să renunțe. Poate că în viața aceasta omul nu s-ar fi comportat la fel. Dacă este să admitem faptul că venim la diverse perioade de timp pe planeta asta, mai evoluăm și noi... Lasă omul să-ți arate ce poate sau că s-a schimbat...

 Axya :

- Ziceai că omul este profesor la universitate. Ce au spus studenții în legătură cu povestea asta? 

Giaxya :

 - Toți au izbucnit în râs. Au spus că femeia își merită soarta.

  Axya :

- Unii fac bani din prostia altora. Cum ar spune o vorbă populară : " fac bani și din piatră seacă"

Giaxya :

- Cu pandemia asta, am întrat într-o criză economică imensă. Dacă mai pui și posibila rapidă introducere a roboților în circuitul de meserii, oamenii vor încerca să scoată bani din orice! Mai ales din escrocherii. Tarot, divinație, citit în vieți anterioare, reptilieni, cursuri, ateliere, seminarii, etc. Și toate pe banii  oamenilor cinstiți. Pe youtube, e deja cancer. Sunt mii!!! Piața e total saturată. În loc să pună mâna să valorifice ceva bun, mă refer să facă ceea ce știu, fură banii. Dar ce pot ei valorifica de vreme ce nu știu mai nimic? Și când nu vor să depună efort real pentru asta??!!! Multe cabinete de terapii complementare  sunt după părerea mea cam escrocherii, cu mici excepții. Își fac bănuțu și apoi dispar, închid cabinetul sau migrează în altă ramură de terapii. Au ei caractere și morală ireproșabile?! Întreabă-te mereu asta. Și analizează oamenii. Sunt ei morali, buni? Ce e adevărat și bun e adevărat mereu!!! Mulți urlă azi că misiunea lor e spirituală și  că ei salvează lumea. Dau în Tarot, furând bani, primind produse de la companii, cristale, pachete de Tarot, le promovează pentru bani, cadouri și abonați. Dacă cineva îndrăznește să pună la îndoială ce fac ei și ce zic, îți vor trânti în față că ești toxic. Vor folosi acest limbaj foarte la modă acum. De exemplu, "lucrători cu lumină" , "persoană toxică" , etc.

 

Georgeta Istrate 

Dialoguri - Dr. Caligari, un film de revăzut


 Axya :

-Giaxya, îți amintești că mi-ai recomandat să vizionez filmul Dr. Caligari. Ei bine, l-am văzut însă nu l-am înțeles prea bine. Simt nevoia să-l mai văd o dată, sunt elemente care cer mai multă atenție... 

Giaxya :

- OK, dar ai înțeles ideea de bază? E la final de film. Totul se petrece în mintea personajului. El se află de fapt la un spital de nebuni. Și mintea lui a creat o întreagă poveste, în care doctorul și pacienții sunt personaje. Mi-au plăcut mult decorurile colțuroase, distorsionate, ca mintea lui care modifica totul. Acel tip de decoruri se cheamă expresionism german (în termeni artistici) . E genial acel film. Și sunt puține secvențe în care apar replici. Cred că acest film este pomenit de Umberto Eco în cartea "Istoria urâtului"... Pentru mine, acest film este excepțional. Ai văzut că începe cu personajul principal stând pe o bancă ( el se află în curtea spitalului de nebuni. De  fapt, dar ne dăm seama de asta abia la final de film). Personajul începe să țeasă o întreagă poveste incredibilă pe care i-o povestește cuiva. Este considerat de unii critici drept primul film de groază din istoria cinematografului. Ideea de bază pornise inițial de la experiențele primului război mondial, dar cei care au făcut filmul au forțat scrierea inițială și i-au dat o altă întorsătură. Un nebun delirează despre un hipnotizator care hipnotizează un somnambul în ideea de a comite crime . Cei care au venit inițial cu ideea voiau să transmită lipsa de încredere în autoritate, mai ales după experiențele primului război mondial. Filmul vorbește despre autoritatea brutală și irațională, după cum se explică pe pagina de wikipedia (varianta în engleză) . Criticii de film și scriitorii au afirmat că această peliculă arată nevoia subconștientă a germanilor de a avea un tiran. Și mai arată o supunere a poporului german. Obediența față de o autoritate bolnavă, deranjată, fără a se revolta, fără a o chestiona. Unii critici chiar au mers mai departe, afirmând  că personajul Caligari simbolizează guvernul german în timpul războiului. Alți critici au vorbit despre celelalte teme ale filmului : dualitatea naturii umane, percepția subiectivă a realității, contrastul dintre sănătatea mintală și nebunie... 

Axya :

- Clar, trebuie să revăd acest film! Mulțumesc pentru această descriere clarificatoare! 


Georgeta Istrate

Dialoguri - Vaccinul anticovid, o decizie greu de luat



 Axya :

-  Giaxya, tu ai făcut vaccinul anticovid? Te întreb fiindcă nu prea știu ce să fac. Unii spun că e bine, alții spun că nu e bine. Lumea este divizată, sunt o mulțime de informații derutante, încât este foarte greu de luat o decizie. Și spun asta nu pentru că m-a influențat teoria conspirației, ci pentru că zilnic ies în față oameni din domeniul sănătății, unii sunt chiar somități în  medicină care aduc argumente împotriva acestui vaccin experimental. Suntem o planetă de cobai. În plus, ultimele restricții anunțate, ne interzic accesul în majoritatea instituțiilor. Ne trebuie mult trâmbițatul certificat verde. Se vorbește chiar de oprirea accesului la propriul loc de muncă. Îți dai seama? 

Giaxya :

- Eu am făcut blestematul ăsta de vaccin, obligat de împrejurări. Te-ai hotărât să-l faci și tu? 

Axya :

- Nu-s prea încântat de treaba asta, dar dacă l-aș face, aș alege Johnson. Din comoditate, desigur. Vreau să scap din prima.

Giaxya :

 -  Nu prea știu ce să zic despre Johnson. Am urmărit o grămadă de doctori, de aici și din străinătate, care notează foarte bine Pfizer-ul. Eu am făcut Pfizer, două doze. 

Axya :

-Ai avut vreun stare ieșită din comun, după vaccin ? 

Giaxya :

-Da, mai dramatic după a doua doză. Pentru  câteva zile, am simțit mișcări și dureri în inimă, mai ales noaptea, înainte de culcare. A trecut apoi,  dar m-am cam panicat. La prima doză, nu am avut simptome grave, doar o moleșeală, o senzație de ușoară răceală...

 Axya :

-Înțeleg...

 Giaxya :

- Dacă vor introduce obligativitatea certificatului verde și accesul interzis la serviciu fără acesta, va trebui să-l faci. Însă deși e cam obligație ce ni se face acum în lume, nu neg că mor oameni din cauza acestui virus. 

 - Axya :

-Aș vorbi și cu fiică-mea, Lucreția. În momentul ăsta se află în străinătate, la o conferință pe teme filozofice. Poate o prind în camera de hotel. Ce părere ai? Pornesc  Skype-ul? 

Giaxya:

- De ce nu? Cu ocazia asta, îmi văd nepoata... 

Axya :

- OK. Îi dau drumul, să vedem dacă avem noroc să fie disponibilă...

Giaxya :

-Bună, Lucreția, zice repede Giaxya, uite tatăl tău are o dilemă : să facă sau nu celebrul vaccin? 

Lucreția :

- Bună, unchiule! Apoi, îndreptându-și privirea către Axya: papa, am doar câteva minute libere. Eu eu nu vreau să-ți spun ce sa faci. Se pare totuși că acest covid este cumplit, după cum relatează presa din lume. Simptomele sunt de sufocare, afectează plămânii și e nevoie de mers la spital unde persoana este intubată și i se administrează oxigen. Nu spun asta ca să te sperii, dar se pare că există cifre reale în lume și nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva în ceea ce te privește. Nu am insistat, pentru că nu am dreptul să te oblig la nimic. Presiune socială este cam deranjată, înțeleg. În plus, cred că acest covid și supraviețuirea  e și o treabă care ține de ADN, de imunitate, de caracteristici personale. Unii doctori abia încep să lanseze ipoteze. Nu se ştie clar. Și chiar dacă se știe, nu ne ajută cu nimic să ne aruncăm în conspirații care ne panichează și ne separă. Sper doar ca în viitor să fii bine, sănătos, să ai parte de  o curte la țară, cu propriile legume și fructe, liniște și aer curat, așa cum ți-ai dorit întotdeauna.

Axya :

- Da, azi sau mâine o să-l fac fiindcă ne obligă. Mi se pare revoltător să mi se încalce chiar dreptul la decizii în ceea ce privește propriul meu corp. Ei au mereu răspunsul. Ești răspunzător nu numai pentru viața ta, ci și a celorlalți. Mi se pare că suntem criminali fără voie. Cam asta este percepția mea. Mi se pune în cârcă o vinovăție care nu este a mea. Măsurile restrictive care se iau mi se par de-a dreptul naziste. Orice ai spune, ei cad în picioare. De ce nu ni se dă tratament, de ce musai vaccin?

Lucreția :

- Da, e și obligativitatea asta care e șocantă. Dar e și dubiul : dacă nu-l fac și ajung la spital? Nici nu mai știi ce să faci, ce să crezi, ce să alegi. Recunosc, și eu m-am îndoit uneori. Nu sunt sigură de nimic. Nu dețin eu adevărul absolut, dar măcar nu mă pun să râd de alții care au făcut vaccinul ca celebra doamnă O. S. , o fundamentalistă aș zice. Ea seamănă ură, din păcate... În plus, situația asta a împărțit lumea între vaccinați și nevaccinați. De aici rezultă violențe fizice și psihice...

 Axya :

- Draga mea, mie nu mi-e frică de vaccin, să nu mă înțelegi greșit. Mă enervează obligativitatea. A, stai! Cică nu e obligatoriu, însă îți îngrădesc toate drepturile. Hai să-ți citesc un paragraf dintr-un document oficial de la cabinetul secretarului general al Ministerului Sănătății : "Potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid - 19, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 1031 /2020, în România, vaccinarea este voluntară (neobligatorie)  și gratuită. (...). Așadar, niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal ".

 Lucreția :

-  Da, te cred. Și pe mine. Și în țara în care mă aflu acum este la fel. Din cauza asta, mulți protestează.  În fiecare departament, prefectul ia decizii. Am o prietenă stabilită aici. Ea face parte dintr-un astfel de departament. Poate te întrebi ce fac politicienii. Ei bine, și ei sunt sub presiune. Pe de o parte vor să mulțumească poporul  în sensul de a nu-l obliga la măști și vaccin. În acest moment o doamnă politician ,  care nu a luat măsuri de obligare la măști și vaccin, când a început criza, este acuzată de crime. Președintele Braziliei este în aceeași situație. Adică este acuzat de crime în masă pentru că a vrut să fie populist și să îi mulțumească pe cei care nu cred în vaccin și în covid. La ora actuală, Brazilia este  a doua țară din lume ca număr de morți. E tragedie, și nu e fake news! O grămadă de canale de televiziune din diferite țări, tot felul de jurnaliști confirmă că nu e de joacă cu pandemia asta. Acum trebuie să închid... 

Georgeta Istrate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asociația Veteranilor și primul centru de recuperare a militarilor răniți - strângere de fonduri


Un subiect delicat 

    8 octombrie 2021. Pare o zi normală de serviciu . Mariana, o colegă, încearcă să-mi spună ceva. Se vede că nu știe cum să înceapă , probabil este un subiect delicat. În cele din urmă, rostește: ” știi, mă întreb dacă printre prietenii tăi, nu ai cumva vreunul care deține obiecte valoroase, care au aparținut vreunui om important și pe care ar accepta să-l doneze pentru Asociația Veteranilor...Face o pauză lungă, căutându-și cuvintele. O ajut cu o întrebare, căci devin curioasă. Zic:  ce legătură au obiectele valoroase cu asociația asta? Ezită puțin, apoi începe :  ”poate îți amintești, ți-am spus cândva că sunt membru și voluntar în această  asociațe a veteranilor...”.  Rapid, îmi trec prin minte toate momentele în care Mariana  povestea pe la ce activități a mers, ce bucurie avea uneori când participa  la evenimentele  ce marcau o dată istorică importantă pentru România. Toate avioanele miniaturale prinse pe rucsac și vestimentația ei, care are cel puțin un element împrumutat din uniforma soldaților noștri. Râdeam și spuneam:  fată, tu în altă viață ai fost soldat...acum ți-ai găsit camarazii!...


    Revin în prezent fiindcă, de data asta,  Mariana este foarte serioasă. Îmi  povestește că  ei vor să contruiască un centru de recuperare pentru veterani și pentru veteranii răniți. Îmi explică și logica întrebării ei. Dacă cineva ar dona un obiect valoros, acesta ar intra într-o licitație, iar suma ar putea fi folosită de asociație pentru acel centru. Eu tac. Mariana se gândise la ceva, fiindcă mă întreabă: ” prietenul tău, pictorul acela cu barbă, despre care scrii uneori, nu ar vrea să doneze o lucrare executată de el ? Ar fi licitată, iar suma ar contribui...”

Nu o s-o fac!

     Zic rece,  cu voce scăzută, prizonieră a propriilor principii și a mentalității culturale generaliste : tu sugerezi să vorbesc cu acest pictor, dar nu o s-o fac! Apoi argumentez:  și asta din două motive: primul este acela că lucrările pictorului despre care vorbești nu sunt cotate atât de mult încât să intre într-o licitație. Știi și tu...Fac o pauză pentru că ceea ce urmează să spun cam doare. O spun totuși : pentru societatea  și timpurile în care trăim, un pictor în viață, nu  e valorizat, din păcate. Sigur, sunt și excepții. Știi cum e, lumii îi este teamă de geniile vii, le preferă pe cele moarte! Iar al doilea motiv este acela că nu vreau să mă folosesc de această prietenie ca să obțin ceva, pentru mine sau altcineva. Nu, nu fac asta! Chiar dacă el ar accepta și  ar face-o doar ca să nu mă refuze, nu m-aș simți bine. Prin urmare, ar fi o presiune pe care aș pune-o pe acest om , în virtutea faptului că suntem prieteni. Mariana tace, pare că îmi înțelege motivele . Eu adaug: uite, poți să-i trimiți tu un mesaj în privat. Având în vedere că nu te cunoaște, el poate, la rece,  să dea curs sau nu acestui apel. Ok, zice colega. Mă ajuți tu să-l compun? Sigur. Dar trimite-mi pe whatsap câteva informații.

Mesajul...

      După această conversație, plecăm fiecare la treaba ei. După vreun sfert de oră primesc acel text de la Mariana, pe care ar trebui să-l includ în mesajul pictorului: ” În semn de respect pentru sacrificiul luptătorilor români în teatrele de operații, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, AMVVD, în colaborare cu Artmark, organizează Licitația caritabilă ” Pentru cei rămași”. Dacă puteți să ne sprijiniți cu orice fel de obiect care considerați că ar putea să se încadreze în cadrul licitației, vă rugăm să ne contactați”.

Cum să fac eu asta?

       


    Buuuun! Să vedem cum facem introducerea și încheierea, căci cuprinsul îl avem ... În acel moment, mă cuprinde o emoție copleșitoare ( sentimentul îmi este familiar, se întâmplă când îmi vine o idee ). Pentru câteva secunde, timpul și spațiul dispar. O voce interioară îmi spune: faci un mesaj pentru o persoană când poți face pentru mii?! În aceste mii sau, de ce nu,  milioane, îl poți include și pe acest pictor. Nu realizezi că poți participa la un proiect măreț pentru întreaga țară? Pentru o clipă, toate gândurile îngheață. Pe acest vid îmi răsună o întrebare: cum să fac eu asta?

Cum de nu m-am gândit?

   

   Răspunsul răsună ca o revelație: prin ceea ce iubești cel mai mult: să scrii! Daaaaaaaaa! Cum de nu m-am gândit? Acest proiect nu privește doar un om, o instituție, un ceva! Ci este al tuturor românilor! Și, în acel moment, mi se derulează în minte scene de război din filme sau documentare, amintirea faptului că  buncii mei au participat la al doilea război mondial, unul a murit pe front, iar celălalt îmi povestea mereu momentele dramatice pe care le-a  trăit; imaginile înlăcrimate înregistrate în mintea mea de copil, când asistam la momentul separării tinerilor  de părinți sau de iubită,  când cineva din satul meu pleca în armată. Lacrimi și iubire, cântece de cătănie,  împletite într-o dulce și dureroasă magie a vieții. În astfel de momente, nu poți despărți suferința, bucuria, iubirea, lacrimile, dorul . Ele alcătuiesc un amestec special, ca o rană sublimă,  ca o experiență unică prin care sufletul trece și care-i modifică iremediabil structura.

  Informații pentru documentare

      După această revelație, o caut pe Mariana . Îi spun că aș vrea să fac un articol pe blogul meu, pe care să-l distribui pe pagina de Facebook, de unde ar putea fi citit de mult mai multă lume, inclusiv de acel pictor. Dar pentru asta, am nevoie de niște informații privitoare la acea asociație și proiectul ei. O rog să-mi trimită link-urile care m-ar ajuta să mă documentez cu privire la centrul de recuperare. Fata este de acord și, în câteva minute , primesc pe messenger tot ce am nevoie să știu. 


 

Iată  sursele de informație respective:  

https://m.facebook.com/CRRV.AMVVD/?_rdr

https://www.facebook.com/marius.apostol.146

https://www.youtube.com/watch?v=SEU97EG3xNU

https://www.youtube.com/watch?v=GbGcJp5ykIA

https://www.youtube.com/watch?v=E8DahYto0eo

https://www.youtube.com/watch?v=G1aG9ifS5dc

http://tvr1.tvr.ro/marius-apostol-soldatul-ranit-in-afganistan-la-vreau-sa-fiu-sanatos_5844.html?fbclid=IwAR3zjpzZibnEURDQrjqH9C8mX4hMrDOpvYtCgrZJkisUQQKsqSIdx14EmB8

https://www.youtube.com/watch?v=Vfoh0hwDMN0

 

    Am știut asta mereu, cum de am uitat? 

      Seara, după serviciu, deschid link-urile pe care le primisem. Aflu că...Doamne, nu este vis, este chiar realitate! O realitate care te trage de mânecă și îți cere puțină atenție...Acești oameni, pe care nu-i vedem, există! Acești oameni sunt gata oricând să-și sacrifice viața pe altarul țării.  Am știut asta mereu, cum de am uitat? 

” Rănit, nimeni nu mă primea, nici pe mine, nici pe colegii mei!”

      

    Așadar, aflu că omul de la care a pornit ideea înființării unui astfel de centru de tratament și refacere pentru militarii trimiși în teatrele de operații, se numește Marius Apostol, Președintele Asociației. Pentru el, a fi militar este cea mai frumoasă meserie din câte există. Acest om îmi aduce aminte de un alt militar care mi-a spus cândva atât de frumos: ” există două lucruri de neînlocuit pe lumea asta, doar două: mama și patria!” Ei bine, domnul Marius Apostol  a participat la șase misiuni externe, iar în ultima, cea din Afganistan în anul 2011,  a fost grav rănit. A suferit treisprezece intervenții chirurgicale, care mai de care mai complicate. În timp ce citesc , mă mir cum de mai este în viață. Poate că , așa cum îi spune și numele, este un apostol, unul prin care Dumenzeu vrea să construiască acest centru atât de necesar României. Iată ce spune acest om  într-o emisiune de televiziune:


 


Recuperarea este pentru toată viața, pentru oricare militar rănit, pentru că aceste explozii au efecte care nu se pot repara în timp. Militarii răniți au nevoie de o lungă recuperare, în fiecare an. În al doilea rând, noi spunem că avem nevoie acasă (în România)  de această recuperare. Vă dau un exemplu: după ce am fost adus în țară din Germania (  Ramstein, Germania - aici se afla  spitalul în care a fost îngrijit după ce a fost rănit în  Afganistan) , un an de zile am fost imobilizat la pat vreme de un an, nimeni în țară nu mă primea, nici pe mine, nici pe colegii mei răniți” (Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=G1aG9ifS5dc).

 ”Cât de tare v-a enervat societatea românească?”

    Moderatoarea emisiunii TVR ” Întrebări și răspunderi” pune o întrebare absolut șocantă, dar atât de necesară.  Cuvintele ei sunt abrupte, dure, aproape dureroase însă ne aduce cu picioarele pe pământ : ” Cât de tare v-a enervat societatea românească în momentul în care v-ați întors din război? Mă refer la cea de-a șasea misiune, cea în care ați fost rănit”. 

    Marius Apostol spune: ”Am simțit indignare și supărare. Armata română,  din 1990 trimite soldați în teatrele de operații (...). Guvernele României trebuiau să gândească în felul următor : bun, trimitem în teatrele de operatii, dar haideți să punem problema ce facem când acești fii ai României, acești militari vin acasă răniți? Unde merg ei, ce fac ei mai departe?  Nu spun că nu am avut sprijin din partea Ministerului Apărării Naționale, dar acesta este limitat. Nu putem spune că societatea civilă a venit și ne-a sprijinit sau  s-a implicat în vreun fel. Nu, absolut deloc. Întotdeauna spun la mine în comunitate și societății în general, noi ne-am făcut datoria față de România, noi nu ne-am dus altfel. Nu cu flori, dar nici cu rea credință. Știm foarte bine cum este viața unui militar în teatrul de operații. Și vă dau un exemplu. În momentul în care faci primii pași în teatrul de operații după pregătirea în țară, nu mai este vorba de fus orar, nu mai este vorba de climă, nu mai este vorba de nimic. Ți se pune în mână cască, armă, muniție de război și intri în teatrul de luptă”. (Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=G1aG9ifS5dc)

Este nevoie de un efort național !

    

    Of, mereu ne lovim de lipsa de bani! Peste 7000 de militari români au nevoie de îngrijiri și de sprijin psihologic pentru depășirea traumelor acumulate în timpul misiunilor. Mă întreb dacă există și alte variante de a ajuta la finalizarea acestui proiect.  Și da, există. Aflu din sursele pe care Mariana mi le-a trimis, că terenul și clădirile sunt oferite  de către Primăria Municipiului Târgoviște. Este mare lucru! Deci visul atât de necesar acestor oameni care , prin natura slujbei lor sunt gata să apere țara chiar cu prețul vieții, a prins deja contur. Doar că trebuie visat și materializat până la capăt. Se face apel la donații, cotizațiile membrilor asociației, mediul de afaceri, Ministerul Apărării și la orice cetățean al acestei țări. Într-un cuvânt, este nevoie de un efort national! Îmi vine în minte ideea ” dați un leu pentru Ateneu” De ce nu? Am putea crea și noi o formulă asemănătoare, să-i ajutăm nu numai formal, în cadrul festivităților , ci și concret, financiar.  De exemplu: strângem bani pentru veterani ; un leu să dați pentru soldați; dați cât se poate pentru sănătate ;  un leu mintenaș  pentru cei rămași…

   O vom face?

     În acest moment, simt că orice cuvânt în plus ar fi de prisos. Nu-mi rămâne decât speranța că românii din țară și de pretudindeni, vor alege să sprijine înfăptuirea  acestui proiect. Oricând tații,  fiii și soții noștri pot avea nevoie de un asemenea centru. Să fie la noi acasă, nu aiurea prin lume! 

 

Am găsit câteva date  de contact pe site-ul Asociației:  

http://www.amvvd.ro/

Telefon: 0723.182.217

Sursa fotografiilor: https://www.facebook.com/marius.apostol.146/photos

 

 

Georgeta Istrate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...