Dialoguri - Adevărul, bunul simț și conștiința

 


Axya :

     - Ce părere ai despre diferențele culturale, despre adevărul care este mereu diferit în funcție de cine l-a scris sau l-a rostit? 

Giaxya :

       Adevărul... Eu zic așa : citește-i pe toți din toate culturile, ascultă-i pe toți, dar gândește cu creierul tău și urmează bunul tău simț , nu ce zice o turmă! Și, mai ales, nu te lua după cât de liberi, frumoși, zâmbitori pozitivi, etc, se laudă sau se promovează alții. Nu putem ști  ce e cu ei când sunt singuri și lasă frâu liber gurii și comportamentului. Nu ești tu o muscă pe perete să vezi tot!  Ce poți să faci e să vezi cum te simți  când acționezi în acord cu ce îți spune bunul simț, instinctul care te dirijează mereu înspre ce e bine și corect. Că și un țăran analfabet și agresiv de la țară știe în sinea lui ce e binele, dar poate nu vrea să îl practice, nu îl alege. Nu trebuie luat de bun tot ce ni se servește! 

Axya :
 
- Eu am o problemă cu a spune nu. Când spun da în loc de nu, sufăr , apare frustrarea, nu mă simt bine sub nicio formă. Simt că am făcut ceva împotriva propriului suflet ...

Giaxya :

        Eu cu asta lucrez acum. Să știu să spun un NU demn, cu politețe, fără să fiu brutal când ceva nu e în acord cu valorile mele. Pentru că există niște legi ale Vieții care nu pot fi încălcate. Dacă ne opunem sau credem că revoluționăm noi legile universului inventând cine știe ce nouă credință sau sistem de idei, ne înșelăm. Or să se întoarcă împotriva noastră acei pumni în gură dați conștiinței ca să tacă. Or să se întoarcă împotriva noastră sub forma unor sentimente despre care nu știm de unde vin : anxietate, iritare, agresivitate, competiție, dorința de a avea dreptate, nesiguranță, egoism extrem, rușine, etc. 
 
 

Dialoguri - ezoterism, ocultism și new age

Axya :

- Aș vrea să atingem un pic subiectul ezoterism...

Giaxya :

     - Tocmai am terminat de văzut un reportaj  despre explozia obsesiei pentru ezoterism în Europa ( de fapt, în toată lumea, dar analiza era pe țări europene). Nu se face însă o distincție clară între ezoterism,  ocultism și new age. Și asta pentru că new age-ul fură după ureche idei din orice. Apar din ce în ce mai mulți cercetători din aceste domenii în lume. Ezoterismul e definit drept un domeniu de cunoștințe RESPINSE, cumva aruncate la gunoi de unele religii. Însă subiectul  revine mereu și mereu. Se cere clarificat cumva. Probabil de asta cercetătorii au început să se aplece serios asupra unor astfel de domenii... să se dea un pic vălul la o parte.  Dar, ca orice fenomen, poate căpăta nuanțe politice...

Axya :

- În ultima vreme, observ o explozie de vrăjitori sau vrăjitoare care se dau specialiști în descifrarea viitorului. Ce crezi despre asta?

Giaxya :

      - Cei care se declară azi vrăjitori sau vrăjitoare încearcă să rescrie istoria, descriind vrăjitoarele arse pe rug drept un fel de feministe. Escrocheria a explodat de când a început criza Covid. În unele țări, unii fac afaceri pe bani grei pe tema asta. Te cheamă la interviu, nici nu îți cer mare lucru. Poți să nu  ai habar de Tarot de exemplu, te angajează repede ca să apari la televizor sau pe youtube și să te prefaci că știi să dai în cărți, să bâlbâi ceva în funcție de imaginea cărții. Singurul lucru care ți se cere este să ții cât mai mult clientul la telefon...

Axya :

    Cabinete de energii, reiki, dat în tarot, vindecări la distanță... toate astea au explodat peste tot în prezent. Și întrebarea e... o problemă de lipsă de repere? Ce se întâmplă?

Giaxya :

     - Vechile mari religii pierd autoritate și putere. Oricum,  religiile mari au păcatele lor: persecuții, terorism, cruciade, arderi pe rug...Și apoi obsedații care stau cu orele în genunchi și cică se roagă, dar apoi bat sau violează. Cred că într-adevăr, oamenii nu mai au repere, iar problema e că știința nu îți arată ce e moral și ce nu. De asta și există o etică a științei, a cercetării. Pentru că știința nu se ocupă cu etica, ea se ocupă cu alte lucruri, nu îți dă morala. Oamenii își pierd reperele, asta e problema. Este mare nevoie de a căuta adevărul personal.


Dialoguri - ayurveda pentru digestie



Axya :

- Ce părere ai despre ayurveda? M-ar interesa un remediu  pentru combaterea constipației...

Giaxya :

     - M-ai nimerit cu întrebarea asta. În ultima vreme, simt un interes sporit în ceea ce privește ayurveda. Am început să citesc cărți (în engleză, în special. Am  să caut cărți de autori indieni, verificați , să nu fie new ageri sau occidentali , cu idei copiate de ici de colo).       

    O să încep și să practic încet încet, ca să verific ce funcționează, dacă funcționează, cum funcționează. Se pare că dimineața, scopul e să-ți stimulezi digestia, deci trebuie evitate băuturile și mâncărurile reci. Totul trebuie să fie cald sau fierbinte, dar suportabil. Nu trebuie să folosești neapărat apă cu lămâie pentru alcalinizare, cum probabil ai citit pe internet.  Apa caldă sau fierbinte este de ajuns, dar trebuie băută ca și cum ți-ar fi sete (atenție, nu depăși limita  să nu te te arzi). Să nu bei cu înghițituri mici, bea mult și  continuu din cană, ca și cum ți-ar fi  sete, așa cum ți-am spus . Ajută contra constipației. De asemenea, seara, între cină și somn trebuie să lași un interval se timp de cel puțin  trei ore. Deci nu mai puțin, cam 3 ore. De exemplu, dacă iei cina pe la 18,30, e ok să te culci la ora 22, dacă iei cina la 19, e ok să te culci la 22,30. Să fie cam 3 ore între timpul când ai mâncat și somn. Dacă în acel interval de 3 ore simți nevoia de ceva, poți să servești un  ceai cald.

Axya : 

- Dacă tot vorbim despre ayurveda și probleme de sănătate, ai putea să-mi spui câte ceva despre curățarea gurii cu ulei?

 Giaxya : 

- Curățarea gurii cu ulei dimineața, se face pentru stomac, nu pentru gură. Ideal e uleiul de susan, cald. Nu umpli gura, fiindcă scopul e să îl poți plimba în gură. Și e o tehnică aici : aternezi 30 de secunde, timp în care plimbi uleiul prin gură, iar 30 de secunde îl ții nemișcat. Și nu faci asta 20 de minute, că o să ți se pară o veșnicie! Ce spun unii pe net e exagerat... cine face asta dimineața? E o tortură! 2-3 minute de plimbat uleiul în gură sunt de ajuns. Apoi îl scuipi, îl observi, îl analizezi...













Dialoguri - politică , religie și bun simț




Axya :

- Am observat că cele mai îndrăcite polemici se formează pe subiectele religioase și pe cele politice. Nu înțeleg de ce, căci fiecare are dreptul să aleagă ce simte că rezonează cu el. Cred că focul se aprinde atunci când una sau mai multe persoane încearcă să-și pună religia mai presus decât a altora. Poate chiar să convingă interlocutorii să li se alăture. Ce crezi despre asta?

Giaxya :

         - Azi îți ții credința secretă, dacă vrei un sfat de bun simț. Nu predici peste tot, că ni se rupe de credința ta sau a altuia. Sunt pe tarabă o grămadă de credințe, de ce aș alege-o pe a ta? Nu e nevoie de prozelitism. Lucrul de care e nevoie e bunul simț. Să înțelegem că suntem egali ca oameni indiferent că suntem albi, negri, asiatici, etc. Cel mai important și mai rar lucru e BUNUL SIMȚ! A fi sincer cu tine însuți.

Axya :

- În concluzie, temele religioase sunt un butoi de pulbere gata să explodeze, la fel și politica.

Giaxya :

- Exact. Mai rău e că religia a făcut MEREU club cu politica. Meeeeeeereu! Oriunde în lume! Orice grupare de credință sau religie capătă cumva nuanțe politice...




Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...