La psiholog. De vorbă cu Florentina: Forța cuvintelor stă în emoția rostirii

 

- Cât de importante sunt cuvintele? Care este puterea lor?

 

-  Cuvintele se formează în interiorul nostru. Limbajul este un rezultat al activității creierului nostru, în egală măsură cum limbajul modelează creierul. Cei care, din diferite motive, nu pot vorbi, prezintă adesea retard mental. Sunetele modelează materia, o organizează. Cuvintele poartă cu ele informații, dar și emoții. Și înainte de a le spune altuia, ție ți le spui. Înainte de a emite o jignire la adresa cuiva, pe mine mă jignesc, simt jignirea, știu ce efect urmează să aibă, întâi o trăiesc eu și abia apoi o transfer altuia. Iar inconștientul o ia ca pe o comandă...Și trece la executarea ei prin provocarea de stări la nivel psihic sau fizic. Forța cuvintelor stă în emoția pe care o poartă cu ele și care acționează ca un declanșator chiar și pentru boli.  

 

 Georgeta Istrate

 

La psiholog: de vorbă cu Florentina- Inconștientul

 

- Mi se pare că inconștientul este marea surpriză. Nu știu dacă e prieten sau dușman ...


 - Partea psihicului nostru numită inconștient nu face diferența dintre tine și celălalt. Nu face diferența dintre sugestie și realitate. Totul se petrece aici și acum, la modul personal. Ești supărată pe acela? Pe tine te superi. Ție îți va fi rău, tu o să te simți inconfortabil, nu el. Vrei să te răzbuni? Răzbunarea îl va afecta sau nu pe acela, dar sigur te va afecta pe tine, căci viața ta se va construi în jurul răzbunării, nu vei mai ști de bucurie, ci doar de ură, nu vei mai ști de liniște, ci doar de agitație, încordare, frustrări.

 

 Georgeta Istrate

 

La psiholog. De vorbă cu Florentina: Iertarea, un premiu pe care ți-l acorzi...

 

- Am auzit oameni spunând: nu îl iert, căci nu merită! Cum răspunzi unui astfel de om, care are evidente intenții de răzbunare?

 


- Iertarea este premiul pe care ți-l acorzi ție când ai rezolvat problema, nu aceluia care te-a călcat în picioare. Iertarea are legatură în primul rând, cu tine. Cu a te ierta pentru că, la un moment dat ai greșit. Cu a accepta că a greși face parte din viață. Cu înțelegerea sensului și rostului acelei întâmplări în existența ta. Răzbunarea te leagă de acela pe care te răzbuni cu fire nevăzute, ajunge să-ți conducă viața. Nu vei mai ști de nimeni și de nimic, nu vei mai simți, nu vei mai putea trăi, nu-ți vei mai aparține ție, ci aceluia, pentru  că gândurile tale, tot ce simți și ce faci se vor învârti în jurul lui, a răzbunării împotriva lui. Chiar și după ce acela pleacă din lumea asta, tu tot la el te vei gândi, că ți-a distrus viața, că uite, acum ești așa cum ești din cauza aceluia, care a făcut și a dres. A ierta înseamnă să-ți permiți să trăiești propria viață, nu pe a altora. Iertarea te eliberează. În primul rând pe tine de conflictul tău. Răzbunarea menține conflictul și il alimentează.

 

 

Georgeta Istrate 

 

 

Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...