Un artist instruit la Milano
Anton Chladek, unul dintre pictorii importanți ai secolului XIX, instruit la Milano, de origine cehă, a fost primul profesor al lui Nicolae Grigorescu. Câteva dintre lucrările sale sunt expuse la Muzeul de Artă al României. A realizat pictură murală bisericească, portrete și miniaturi. A instruit o serie de tineri talentați ai vremii și a fost unul dintre artiștii solicitați de către clasa boierească pentru realizarea de portrete.
Portretul Alexandrinei Manu este una dintre lucrările care-mi plac în mod deosebit. Fotografiile pentru acest material nu pot să redea cu exactitate noblețea acestui portret. La Chladek nu poți să nu remarci minuțiozitatea amănuntelor, fapt care se observă și din vestimentația acestei distinse doamne. În lucrările sale, Chladek folosește din plin talentul de miniaturist, ca un plus al operelor sale.
Obiectiv : promovarea artei românești
Lângă lucrarea prezentată în această postare, există o precizare care mi s-a părut interesantă. O redau în totalitate :
Donația Fundației Bonte
" În sensul programului de management curent care prevede atragerea de achiziții și donații de opere de artă în favoarea Muzeului de Artă al României (MNAR), au fost făcute demersurile ca două tablouri de Anton Chladek (1794-1882) clasate în categoria tezaur, să poată fi admirate din nou în Galeria Națională a muzeului. Acest lucru a fost posibil prin achiziția în vederea donației pe care Fundația Bonte a făcut-o Muzeului Național de Artă al României. Lucrările au făcut parte din colecția Manu și au fost incluse în patrimoniul MNAR până la restituirea lor către foștii proprietari, în anul 2015.
Donația a fost posibilă prin implicarea domnului Alain Bonte, președintele Fundației Bonte, având sediul în România, această fundație are obiective promovarea artei românești în plan național și internațional.
Muzeul de Artă al României mizează, în acest context, pe caracterul exemplar al acestui demers care să fie reluat cu alți parteneri și mecena"
Alexandrina G. Manu, ulei pe pânză, 1858, autor Anton Chladek (1794 - 1882), detaliu |
" Alexandrina G. Manu, fiica Caimacamului Constantin Cantacuzino s-a căsătorit la vârsta de 23 de ani cu George Manu ( viitorul om de stat și primar al Bucureștiului).
După căsătorie, soții Iancu și Anica Manu comandă, în 1858, pictorului Anton Chladek realizarea portretelor tuturor membrilor familiei în Biserica de la Budești - Ilfov. Portretele Anicăi și Alexandrinei Manu par a fi premergătoare marii compoziții ctitoricești.
Portretul Alexandrinei G. Manu, pictat de Anton Chladek în chiar anul căsătoriei cu George Manu, este o operă de maturitate a artistului și o înfățișează pe aceasta la vârsta de 23 de ani. Alexandrina, asemeni soacrei sale Anica Manu, a sprijinit tinerii artiști, muzicieni și poeți prin organizarea seratelor literar - artistice la reședința sa. Finețea și prețiozitatea cu care artistul încearcă să redea somptuozitatea veșmintelor, lucrate într-o gamă de griuri și rozuri pastelate, ne ajută să descoperim aceeași rochie pe care Alexandrina o poartă în tabloul votiv de la Budești - Ilfov, moșia familiei Manu.
Scrupulozitatea pictorului de miniaturist coexistă cu rigiditatea figurilor din reprezentările murale de tradiție bizantină.
Deschiderea către nou, evidentă în costumația tinerei doamne, trădează modul în care Occidentul a reușit să influențeze vestimentația tinerelor doamne.
Portretul dă măsura talentului pictorului prin modul în care a reușit să îmbine tradiția cu noile tendințe ale epocii " (Text MNAR).
Portretul Alexandrinei Manu, MNAR, Galeria Românească |
Alexandrina Manu, detaliu |