Expoziția „Specii de spații” – MNAR, 18 aprilie – 14 iulie 2019 (I)


       Expoziția conține lucrări de artă contemporană, selectate din operele a 24 de artiști. Ele fac parte din colecția băncii Société Générale, Paris. Curatorul expoziţiei este Mihnea Mircan.


Mediul poate stimula imaginaţia
    
   


     Pe afișul informativ scrie că „expoziția își împrumută titlul de la un volum de texte despre locuire, spații domestice și publice, reale ori imaginare. Espèces d’espaces, cartea lui Georges Perec din 1974, este o tipologie poetică a locurilor și a comportamentelor pe care locurile le prescriu, condiționează, ori fac posibile, a modurilor în care orașele și hărțile, paginile și camerele, frontierele reale ori metafizice domină sau stimulează imaginația”.

Cele patru studii de caz
  

   În revista informativă pe care vizitatorii o pot găsi la intrarea în expoziţie, citim câteva idei: „Cronologic, selecția se concentrează pe lucrări din ultimul deceniu și identifică în colecția băncii câteva repere semnificative – puncte de pornire într-o investigație a unor discursuri remarcabile în pictură, sculptură și fotografia recentă. Selecția este completată de patru „studii de caz”: artiștii din colecție (Farah Atassi, Julien Previeux, Danica Dakić, și Florian & Michael Quistrebert) prezintă secțiuni extinse din practica lor, care fie multiplică abordările conceptuale ori stilistice, fie aprofundează și nuanțează tematica lucrărilor din colecție”.

Senzaţie de inedit
    

   

     În seara vernisajului, când am încercat să înțeleg tema în general, și lucrările în particular, am avut senzația de inedit... de neînțeles pentru mine.  În orice caz, era o expoziție neobișnuită și, la prima vedere, părea că operele nu rezonau cu sufletul meu. În dreptul fiecărei lucrări se afla o etichetă cu date despre autor, anul conceperii și, surprinzător de plăcut , descrierea lucrării respective. Chiar și așa, termenii îmi păreau greoi, buni pentru  criticii de artă sau alt fel de specialiști în domeniu. La momentul acela nu ştiam că am să mă îndrăgostesc pur şi simplu de această expoziţie...

Vă voi povesti mai multe în episoadele următoare.

Georgeta Istrate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...