Turismul romanesc
“Vrem să oferim turiştilor români servicii de bună calitate, aşa încât să găsească aceleaşi satisfacţii pe litoralul Mării Negre ca şi în alte locaţii exotice din lume”. ( Mihai Fercală)
Dintre toate ministerele, doar unul nu are linişte: Ministerul Turismului. Ar fi frumos să se menţină la fel de “tânăr şi neliniştit”, pentru că turismul ar trebui să redevină o ramură importantă a economiei ţării. Şi cum turismul din România a cam ruginit,trebuie o mână de fier să-l facă să funcţioneze. Începutul este timid, dar reuşita nu este imposibilă. De curând, pe litoralul Mării Negre s-au relansat două hoteluri de 4 stele , în staţiunile Eforie Nord şi Saturn, care au necesitat investiţii de 12 milioane de euro.
Două etape şi-o criză neprevăzută
Mihai Fercală, preşedintele-director al SIF Transilvania recunoaşte că la început turismul i s-a părut floare la ureche, dar când a trebuit să lucreze în domeniu şi-a dat seama că este la fel de greu ca industria nucleară.Domnia sa afirmă că este o binecuvântare că Dumnezeu ne-a dat peisaje fantastice, dar acest lucru nu este suficient. Pentru a fi în rândul ţărilor Europei avem nevoie şi de schimbarea conştiinţei : “ La noi este mai greu, căci pentru a face un paradis din ce ne-a oferit natura, trebuie să fim forţaţi. Or, de la Decebal încoace, poporul acesta nu a făcut treabă decât cu bâta”.Directorul adaugă că, pentru a rentabiliza turismul la Marea Neagră şi a-l aduce la nivel european, s-au stabilit două faze de reabilitare : prima se referă la renovarea activelor moştenite de la comunişti . A doua etapă se referă la construirea de de active noi, care necesită o muncă dublă, căci înainte de a construi active noi, este nevoie de demolarea celor vechi şi curăţarea terenurilor.În plus, şi costurile sunt foarte ridicate. Asta nu ar fi o problemă căci, în momentul creării proiectelor, s-au luat în calcul cheltuielile necesare... mai puţin criza economică: “Aceasta ne încurcă destul de mult, nu am avut-o în vedere când ne-am fundamentat investiţiile”.
Colaborarea cu primăria este esenţială
Preşedintele este de părere că, dacă se doreşte construirea de active noi după standardele actuale, dar şi orientate după ceea ce oferă străinătatea, este nevoie de sprijinul autorităţilor locale: “trebuiesc autorizaţii pentru terenuri, diverse decizii necesare şi stabilirea unui cadru general propice pentru dezvoltarea unei astfel de activităţi. Oricât de entutziaşti ar fi investitorii, dacă li se pun piedici, apoi mai pierd şi un milion de euro într-o afacere nefericită, se vor lecui să mai investească în turism”. În concluzie, nu poţi să faci turism de unul singur, nu poţi face insule poleite cu aur într-un colţ al unei localităţi, dacă dincolo de gard este potopul.Poţi construi hoteluri de 4 şi 5 stele, dar dacă în afara perimetrului acestora există mormane de gunoaie, câini vagabonzi, comercianţi ambulanţi care vând porumb, scoici şi nămol şi dacă plajele sunt murdare sau gara în care coboară turistul este dărăpănată, dacă parcurile sunt îmburuienite, automat oamenii se îndreaptă spre alte destinaţii. Ca să reuşeşti, este nevoie de o colaborare strânsă între autorităţile locale, cele centrale şi investitori. Primarul oraşului Eforie, Ion Ovidiu Brăiloiu admite că : “administraţiei îi revine sarcina să facă investiţii pentru creşterea calităţii serviciilor publice, respectiv starea drumurilor, a spaţiile verzi,a capacităţii de parcare, asistenţa medicală, etc”. În replică, domnul Fercală este sigur că va primi tot sprijinul necesar de la domnul primar, pentru că... “n-are altă alternativă!” Pe de altă parte, doamna ministru asigură investitorii de tot sprijinul de care au nevoie: “ să sperăm că Ministerul Turismului va fi capabil să elaboreze noi strategii, iar noi suntem gata să venim cu idei. Nu vom cere niciodată bani de la Minister pentru a ne completa resursele de finanţare a investiţiilor!”, a mai spus preşedintele Fercală.
Este nevoie de o lege a turismului!
Datoria Ministerului este de a crea infrastructura necesară desfăşurării unei astfel de activităţi. Pentru aceasta, adaugă domnul Fercală, ar fi nevoie de promovarea unei legi care să reglementeze reguli precise pentru cei care vor să facă turism ca la carte, cu oameni calificaţi, să nu se mai permită un turism după ureche. În acea lege, Ministerul Turismului ar trebui să specifice în detaliu ce însemană activitatea de turism în România, cum se reabilitează şi se înfiinţează noi staţiuni balneare : “cine nu respectă anumite norme şi oferă servicii de proastă calitate, compromite noţiunea de turism”. În această lege Ministerul ar trebui să stabilească ce fel de chioşcuri pot fi amplasate pe domeniul public şi unde; să creeze locuri de parcare, aşa încât maşinile să fie în siguranţă; calificarea personalului să fie obligatorie; să specifice câte discoteci se pot face şi unde “şi cât de tare să urle muzica- “am impresia că ori suntem surzi, ori habar n-avem ce înseamnă a utiliza muzica într-un restaurant sau într-o staţiune”. Tarifele, ar trebui să fie aceleaşi, indiferent dacă clientul plăteşte printr-o agenţie sau direct la prestator. “Turistul nu pleacă la mare fără să plătească!Voi avea grijă ca, de acum încolo, nicio agenţie să nu-şi poată plasa clienţii dacă, în ziua în care aceştia vin la hotel, suma nu este virată în contul nostru! Nu voi mai permite să treacă luni sau ani de zile până să încasăm banii de la agenţiile de turism! ”
Angajaţi de excepţie
Preşedintele spune că personalul este foarte important , deoarece are legătură directă cu turistul. Însă, a mai adăugat domnia sa, este greu să ai un personal dedicat, atâta vreme cât este angajat pe o perioadă de doar 3 luni, iar legislaţia şomajului prevede că de-abia după şase luni de muncă să poate beneficia de şomaj. Cum ar trebui să fie aceşti oameni?! Entuziaşti! “începând de la cel care te primeşte cu bagajul la recepţie, continuând cu chelnerii, bucătarii şi terminând cu cei responsabili de curăţenie. Ei trebuie să fie dispuşi să îndeplinească dorinţele turiştilor, care oricum au pretenţia să li se ofere servicii impecabile. Numai atunci angajaţii din turism vor înţelege că, fără a depune maximum de efort şi fără a satisface clienţii pretenţioşi, nu vor avea locuri de muncă”. Domnul Fercală este de părere că a scoate bani din buzunarul oamenilor şi să le oferi ceva în schimb nu este o muncă uşoară, că îţi trebuie abilităţi speciale. De exemplu, atunci când te uiţi în ochii turistului, tebuie să-ţi dai seama dacă e nervos sau nemulţumit şi trebuie să-l serveşti aşa cum se aşteaptă, înainte să-ţi ceară el. Iar dacă vrei să rezişti ca investitor, o calitate esenţială este aceea de a intui ce cere piaţa, de a oferi serviciile respective la preţuri corespunzătoare aşteptărilor clienţilor. Mihai Fercală este hotărât chiar să-şi trimită managerii să spioneze în hotelurile din străinătate, să se documenteze sau chiar să caute nod în papură proprietarilor de acolo. Văzând cum rezolvă aceia situaţiile de criză, aceştia vor şti ce să facă atunci când se vor întoarce acasă: “până când nu vom fi mai exigenţi decât cei de afară, niciun turist străin nu va veni aici!”
Astăzi, mai mult ca niciodată...
Discuţiile se încheiaseră, panglicile fuseseră tăiate, era nevoie de puţină destindere. Invitaţii se strânseseră în jurul piscinei hotelului din Staţiunea Saturn, ademeniţi de vocea specială a lui Nico. Artista avea nevoie de un partener şi, de dragul asistenţei, Daniel Capatos, prezentatorul spectacolului, a acceptat să cânte pentru prima oară. Din semiîntuneric se auzeau două voci... Perechi de îndrăgostiţi se plimbau pe marginea piscinei, ţinându-se de mână. Versurile cântecului veneau să completeze tabloul romantic: “ O noapte întreagă şi-o zi/ cu tine alături de-aş fi/ aş crede că lumea-i a mea/ şi numai ţie lumea ţi-o voi da.../Astăzi/ mai mult ca niciodată/gândul meu te cheamă/ vino!”
Georgeta Istrate
P.S. Am scris acest articol în anul 2009. Personajul principal al articolului meu părea un om energic, un om cu o mare voinţă şi capacitate de muncă uimitoare. Un personaj asemănător am întâlnit în persoana Preşedintelui Asociaţiei Pensionarilor din România, domnul Ştefan Dumitrescu. Ambii au o vârstă destul de înaintată, dar ce-i ţine tineri sunt ... proiectele!!! Ei vor să facă, se vede că iubesc aceasta ţară, de ce nu li se dă o mână de ajutor?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Pictorul Nicolae Comănescu
Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...
Nu-i deloc o idee rea sa tragi cu ochiul la hotelurile din strainatate. Sa nu preluam totusi doar forma, ci si fondul daca se poate.
RăspundețiȘtergereE adevarat ca fondul poate aparea mai tarziu, dar cu responsabilitate si entuziasm e imposibil sa nu iasa ceva! E tare pacat de tara asta frumoasa pe care-o avem...sa nu-i valorificam frumusetea. Tot pentru noi o facem!