Socul







Socul prelungeşte tinereţea biologică, are mare grijă de siluetă şi este un ajutor de nădejde în redarea frumuseţii fizice.


Planta aceasta îmi activează puternice amintiri din copilărie şi, în mintea mea, se reface tot acel cadru, inclusiv gust, miros şi trăire. Parfumul florilor în miez de primăvară înmiresma grădina , iar în frigider sucul din florile micuţe şi albe făcea deliciul întregii familii, ba chiar şi al musafirilor care veneau în vizită. Noi, copiii, aveam voie să consumăm doar dulceaţa şi siropul, iar socata era sortită numai adulţilor, pentru că, spunea mama, “ este o băutură alcoolizată!” Pe atunci habar nu aveam de capacităţile vindecătoare ale socului, dar îl foloseam cu regularitate an de an (probabil că de aceea am avut un sistem imunitar atât de eficient). O amintire care mă face să zâmbesc şi acum îmi readuce în prim plan disperarea mamei când toate patru surori ne murdăream din cap până-n picioare de la bobiţele ispititoare ale celor doi pomişori de soc din grădină.Dacă mâinile ni se curăţau cu suc de lămâie, rochiţele rămâneau pătate pentru totdeauna.Mama chiar ajunsese să ne interzică să ne apropiem de copăcei, mai ales toamna, pe motiv că sunt otrăvitori. Dacă ar fi avut dreptate...

Combate constipaţia

În constipaţie, fructele de soc au o acţiune terapeutică mult mai mare decât florile. Sunt un adevărat elixir purificator, prin acţiunea laxativă eliminându-se astfel produşii reziduali toxici. Constipaţia are o importanţă mai mare decât se credea până acum, pentru că de aici rezidă multe alte complicaţii. Pe acest fond se dezvoltă obezitatea sau, de la caz la caz, tenul se ofileşte devenind întunecat şi îmbătrânit înainte de vreme. Cel mai dramatic aspect al constipaţiei este acela al deformării sânilor, declanşând o hipo sau hipertofie mamară.
Ca laxativ, fructele de soc pot fi întrebuinţate înainte de coacere cu o săptămână, deoarece în acest stadiu dau rezultate maxime. După ce se coc şi capătă o culoare neagră, fructele au o eficienţă mai mică în constipaţie, însă creşte efectul diuretic şi diaforetic (transpiraţie).Iată mărturia unei doamne a cărei problemă a luat sfârşit o dată cu descoperirea socului: “ până să descopăr această plantă, constipaţia mi se părea un blestem de care nu mai puteam scăpa. Am bătut pe la uşile multor medici, ba chiar am fost internată de două ori la urgenţă, deoarece de o săptămână nu eliminasem toxinele din organism. Am încercat şi tot felul de tratamente naturiste, chiar şi masajul, dar toate acestea aveau efecte doar pe moment. Cred că era şi ceva cu organismul meu, pentru că numai după câteva zile de tratament se obişnuia, iar remediul nu-şi mai făcea efectul. Eram cu atât mai disperată cu cât efectele constipaţiei deveneau din cele mai insuportabile: dureri de cap, respiraţie urât mirositoare, balonări, apatie, depresie şi mai ales o stare de irascibilitate crescută.20 de grame de fructe de soc îndulcite cu două linguriţe de miere reprezintă acum cel mai eficient, ieftin şi natural laxativ”.

Mai tare decât vaccinul antigripal

Cu o compoziţie complexă de ulei esenţial, potasiu, zaharuri, mucilagii, Vitamina C, vitamine din complexul B, aminoacizi şi altele, socul este mai mult un medicament decât un aliment, o plantă care n-ar trebui să lipsească din casă. Elimină toxinele din organism, creşte imunitatea, distruge microbii, scade febra, stimulează secreţia de lapte - spre bucuria mămicilor şi a bebeluşilor. Prin calităţile terapeutice excepţionale, socul este considerat de specialiştii în medicina naturistă un rival puternic al medicamentelor antivirale. Fructele de soc au capacitatea de a inhiba virusurile responsabile cu diversele forme de gripă. O infuzie din flori de soc, în cură de 14 zile cu o pauză de 7 zile, apoi reluată de câteva ori, elimină sinuzitele şi bronşitele. Iar dacă mai puneţi şi comprese calde pe frunte sau pe piept, în funcţie de ce suferiţi, rezultatele pot fi mult mai rapide. Explicaţia este că principiile active conţinute de florile de soc reduc inflamaţiile căilor respiratorii, elimină secreţiile în exces şi intensifică lupta organismului cu infecţiile.

Magie şi frumuseţe

Florile au un parfum plăcut, răcoritor. Planta a fost folosită dintotdeauna pentru calităţile terapeutice , dar se cunoaşte mai puţin că socul are proprietăţi magice, fiind ocrotit de duhuri invizibile ochiului omenesc.Nu este pretenţios, creşte în orice sol, iar florile sale nu sunt curtate de albine, cu atât mai puţin de omizi sau alte insecte dăunătoare. Ba chiar există o legendă conform căreia, dacă tai un pomişor de soc, atragi ghinionul asupra casei tale.Şi asta pentru că ai distrus casa unor duhuri ce-şi aveau sălaş în ramurile lui. Nu ştiu dacă aceste superstiţii sunt adevărate, dar studiile de laborator arată că planta are într-adevăr proprietăţi medicale uluitoare, probate printr-o cazuistică îndelungată. Prin urmare, socul reprezintă o sursă de sănătate foarte puternică, dar şi un adjuvant în frumuseţe. De pildă, după ce aţi făcut o baie, un masaj cu ulei de flori de soc poate fi un răsfăţ al corpului şi o bucurie pentru dumneavoastră, deoarece pielea rămâne catifelată, hidratată, urmele de îmbătrânire se estompează, iar straturile rugoase de pe membre dispar.
Testate pe persoane de vârsta a doua şi a treia, efectele florilor de soc au fost uimitoare,căci planta a acţionat exact pe acele segmente care aveau probleme. S-au înregistrat astfel scăderi în greutate, normalizarea tensiunii arteriale, îmbunătăţirea digestiei, a memoriei şi a capacităţii de concentrare, o vizibilă întinerire a corpului şi a minţii, însoţită de o stare de optimism şi vioiciune.Şi toate acestea numai după şapte zile de tratament!

* pentru piele uscată, puneţi la macerat 30 linguriţe pulbere de flori de soc, adăugaţi apoi 1 litru de ulei de floarea soarelui sau de măsline. Lăsaţi să macereze vreo două săptămâni, după care filtraţi. Lichidul rezultat poate fi folosit ca soluţie pentru masaj. Este bun şi pentru arsurile solare, căci socul calmează durerile, reface tegumentele şi previne apariţia cancerului de piele.
* febra trece cu infuzie de flori de soc pe care o beţi de 2-3 ori pe zi. Socul are o acţiune asemănătoare cu cea a aspirinei, producând vasodilataţie şi transpiraţie abundentă, în timp ce temperatura corpului o să scadă gradat.
* tinctura, pe care o obţineţi din amestecul sucului proaspăt de fructe cu alcool alimentar de 90 de grade în părţi egale, este bună în curele de slăbire, boli rebele de piele, tulburări endocrine, alergii, etc.

* Dacă aveţi dureri în gât , faceţi gargară de câteva ori pe zi cu infuzie de flori de soc. Veţi elimina astfel secreţiile în exces şi imunitatea locală va fi ridicată, deoarece planta are capacităţi antiinfecţioase.Ceaiul îndulcit cu miere şi consumat de 3 ori pe zi după mese ajută în boli precum bronşita, guta, reumatism, rujeolă sau scarlatină,
* nu rămân cicatrici dacă pentru arsurile pe suprafeţe mici de piele veţi dezinfecta locul şi veţi pune comprese din flori de soc infuzate în prealabil.
* fierbeţi într-un litru de apă 250 g scoarţă de soc până scade lichidul la jumătate. Dacă beţi de 3 ori pe zi, veţi avea rezultate uimitoare în colică renală, gută, reumatism, hidropizie.
* dulceaţă de soc : Puneţi 2,5 kg fructe de soc într-o cratiţă, adăugaţi cam 2 kg zahăr şi 120 ml apă. Lăsaţi-le la foc mic până ce zahărul se topeşte, apoi adăugaţi sucul a trei lămâi şi fierbeţi până ce compoziţia se îngroaşă aşa încât, în momentul în care veţi picura dulceaţa pe o farfurie, aceasta să nu curgă.
*Pentru socată aveţi nevoie de 1 kg zahăr, 6 litri de apă, 150 g de miere, 10 inflorescenţe de soc, sucul de la 4 lămâi şi o linguriţă de drojdie. Lăsaţi conţinutul să fermenteze vreo 2-3 zile, după care îl strecuraţi şi-l puneţi în sticle, în care adăugaţi 2-3 bobiţe de stafide. Băutura va avea un gust plăcut şi va fi acidualtă ca un vin spumos.

Georgeta Istrate

Un comentariu:

  1. :)) Cred ca si pe nepoti i-a pacalit pe motiv ca-s otravitori, pentru ca ne feream de orice planta cu bobite! Albe,negre, mov, rosii...

    RăspundețiȘtergere

Pictorul Nicolae Comănescu

      Seară rece de toamnă, orele 18 , sfârșit de program. Închid luminile pe sală și mă îndrept spre ieșirea din expoziția temporar ă de ...